Τα ερωτήματα αυτά προστίθενται σε εκείνα που έχουν προκύψει για το κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε ότι επίκειτο πραξικόπημα αλλά το άφησε να εξελιχθεί ή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης (SCF), ότι ακόμη και ενορχήστρωσε ο ίδιος το πραξικόπημα προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του και να πατάξει την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη βάση αυτή, βορειοδυτικά της Αγκυρας, δόθηκαν οι εντολές προς τους πραξικοπηματίες και απογειώθηκαν τα F-16 που βομβάρδισαν τη Βουλή, το προεδρικό μέγαρο, το αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και το κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών.
Η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή το 2004, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και οι Βρυξέλλες απειλούν ότι αν η χώρα την επαναφέρει θα διακοπεί αμέσως η ενταξιακή της διαδικασία.
Από την επομένη του πραξικοπήματος ως σήμερα ο Ερντογάν επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και πραγματοποιεί άνευ προηγουμένου εκκαθαρίσεις: ως τις 31 Ιουλίου 2017 είχε απολύσει 145.711 δημοσίους υπαλλήλους, δασκάλους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.573 καθηγητές πανεπιστημίου και 4.424 δικαστές, είχε πραγματοποιήσει 122.756 προσαγωγές και 56.987 συλλήψεις, είχε κλείσει 149 μέσα ενημέρωσης, είχε συλλάβει 274 δημοσιογράφους και είχε κλείσει 2.099 σχολεία και πανεπιστήμια.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν η απόπειρα πραξικοπήματος και η αντιδημοκρατική ιδεολογία που τη συνοδεύει είναι να παρασχεθεί μια πολιτική ατμόσφαιρα στην οποία ανεξάρτητα δικαστήρια θα μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη με τρόπο που οι πολίτες δεν θα έχουν καμία αμφιβολία» έγραψε ο Μουράτ Γετκίν, αρθρογράφος της «Χουριέτ».
«Δυστυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντός του ΑΚΡ (σ.σ.: του κυβερνώντος κόμματος, τον περασμένο μήνα) έδειξε ότι πάνω από το 75% των υποστηρικτών του ΑΚΡ θεωρούν την απονομή της δικαιοσύνης σοβαρό πρόβλημα».
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε όσους επιθυμούν να καταλύσουν τη δημοκρατική τάξη είναι να μην πέσουμε στην παγίδα του να περιορίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά, αντίθετα, να τα ενισχύσουμε» κατέληξε ο Γετκίν. Ο Ερντογάν όμως φαίνεται να διαφωνεί.
Ο κυριότερος κατηγορούμενος είναι ο 76χρονος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ, το οποίο ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «τρομοκρατικό» –όπως και σχεδόν οτιδήποτε και οποιονδήποτε αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.
Ο Γκιουλέν δικάζεται ερήμην διότι ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται να τον εκδώσουν στην Τουρκία παρά τις επίμονες εκκλήσεις της Αγκυρας. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι δεν τον εκδίδει επειδή δεν έχει λάβει επαρκείς αποδείξεις για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα.
Ο Μπατμάζ ήταν διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Χάρτου Kaynak, θυγατρικής της Kaynak Holding που θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν, και ένας από τους «μη στρατιωτικούς πρωτεργάτες του πραξικοπήματος».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ