«Το χορτάρι με το λουλουδάκι που τρώνε τα αιγοπρόβατα μας δίνει εξαιρετικής ποιότητας γάλα» μάς αποκαλύπτει ο διευθυντής του νεοσύστατου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοΐου κ. Γρηγόρης Τσολόπουλος. Και συμπληρώνει: «Τα ζώα προέρχονται από καθαρές ελληνικές φυλές και είναι ελευθέρας βοσκής. Αυτοί είναι και οι κυριότεροι λόγοι που κάνουν το γάλα μας να ξεχωρίζει. Το γάλα με το οποίο φτιάχνουμε τη φέτα».
Η Καστοριά και τα Γρεβενά συγκαταλέγονται στις επτά περιοχές της χώρας (Ηπειρο, Θεσσαλία, Θράκη, Λέσβο, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα) που έχουν την αποκλειστικότητα παραγωγής των 120.000 τόνων φέτας. Οι 22 κτηνοτρόφοι της περιοχής Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών έχουν μεγαλώσει μαθαίνοντας την τέχνη της κτηνοτροφίας και της παρασκευής φέτας. Ανάμεσά τους και νέοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι μπορεί να μην είχαν οικογενειακή σχέση με το επάγγελμα, έμαθαν όμως την τέχνη. Κτηνοτρόφοι, από παράδοση ή από επιλογή, με σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, με αρμεκτήρια και μαντριά.
Σύγχρονος εξοπλισμός
Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοΐου ιδρύθηκε το 2005 από 12 κτηνοτρόφους. Σήμερα απαριθμεί 35 μέλη που απασχολούνται με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια των σιτηρών που πωλούν σε μύλους.
Ο συνολικός αριθμός των πελατών τους ανέρχεται στους 1.500 λόγω των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ. Από το 2013 λειτουργεί το δικό της τυροκομείο στη Νεάπολη Κοζάνης, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό (παστεριωτήρα, κορυφολόγο, τυρολέβητα, τμήμα παστερίωσης κ.λπ.).
Η δυναμικότητα του τυροκομείου, το οποίο προμηθεύουν καθημερινά οι 22 κτηνοτρόφοι με τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, φθάνει τους 5.000 τόνους παστερίωσης γάλακτος ανά ώρα.
«Σε κάθε μονάδα, στάνη, υπάρχουν παγολεκάνες. Απαραίτητες για την τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής και ποιοτικού ελέγχου αμέσως μετά το άρμεγμα. Τα βυτία μας, από τα πιο σύγχρονα, συλλέγουν το γάλα κάθε δύο ημέρες και το μεταφέρουν στο τυροκομείο, όπου αμέσως γίνεται η τυροκόμηση. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η ποιότητα και η παραγωγή ασφαλών προϊόντων» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσολόπουλος.
Υψηλό κόστος
Το μεγάλο κόστος για τους κτηνοτρόφους είναι η προμήθεια των ζωοτροφών. «Το αντιμετωπίσαμε καταρχήν μέσω της ένταξής μας στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς. Ενα πρόγραμμα που εξυπηρετεί τόσο τον συνεταιρισμό όσο και τους κτηνοτρόφους. Μας διευκολύνει αφάνταστα» λέει ο διευθυντής του ΑΚΣ Βοΐου. Και προσθέτει: «Επιπλέον εξυπηρετεί πολύ καλύτερα και τους παραγωγούς. Εχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα πάρουν τα χρήματά τους ενώ ταυτόχρονα τους παρέχεται ρευστότητα για την αγορά των εφοδίων τους».
Τα τυροκομικά προϊόντα του Συνεταιρισμού Βοΐου κυκλοφορούν με το ομώνυμο brand name στην αγορά. Σήμα τους, ένα παλιό πετρόκτιστο τοξωτό γεφύρι της περιοχής και στο βάθος ένας καταρράκτης και ένας νερόμυλος. Εικόνα που παραπέμπει στα χωριά του Βοΐου.
Ο συνεταιρισμός (είχε προϋπάρξει η Ενωση) παράγει μια ευρεία γκάμα τυροκομικών προϊόντων: τη φέτα ΠΟΠ, τον κατσικίσιο μπάτζο ΠΟΠ/ΠΓΕ, το κατσικίσιο τυρί, το καπνιστό τυρί, τη γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, τη μυζήθρα και κρεμώδη τυριά. Η συνολική ετήσια παραγωγή τυριών τους κυμαίνεται γύρω στους 80 τόνους.
Η ναυαρχίδα τους είναι η φέτα (75 τόνους ετησίως), η οποία τον περασμένο Οκτώβριο κέρδισε το αργυρό μετάλλιο που απονεμήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριών.
Τα τυριά του ΑΚΣ Βοΐου προωθούνται και πωλούνται σε σουπερμάρκετ, ντελικατέσεν και άλλα καταστήματα της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. «Αυτή την περίοδο είμαστε σε επαφές και συζητήσεις για την προώθηση των προϊόντων μας και σε άλλες πόλεις της χώρας» μάς πληροφορεί ο κ. Τσολόπουλος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ