Κινέζοι επιστήμονες υπόσχονται να βάλουν τέλος στον εφιάλτη των ανθρώπων με ευαίσθητα δόντια, που ενα κρύο ή ζεστό ρόφημα μπορεί να τους προκαλέσει αφόρητο πόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο ACS Applied Materials & Interfaces, ένα νέο υλικό που σχεδίασαν με βάση ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό κοιλοτήτων στα ευαίσθητα δόντια και να αποτρέψει τον πόνο.
Η ευαισθησία στα δόντια εκδηλώνεται συνήθως όταν οι προστατευτικές επιστρώσεις φθαρούν αφήνοντας έκθετη την οδοντίνη. Ο οστώδης αυτός ιστός περιέχει μικροσκοπικούς κοίλους σωλήνες, που όταν είναι έκθετοι, επιτρέπουν στα ζεστά και κρύα υγρά και τις τροφές να εισχωρήσουν και να φτάσουν στις νευρικές απολήξεις των δοντιών, προκαλώντας πόνο. Επίσης, όταν η οδοντίνη είναι απροστάτευτη είναι ευάλωτη στη διάβρωση και τον σχηματισμό κοιλοτήτων.
Η κάλυψη αυτών των σωλήνων με ένα ορυκτό, που ονομάζεται νανοϋδροξυαπατίτη, είναι η συνήθης θεραπεία που εφαρμόζεται σήμερα κατά των ευαίσθητων δοντιών. Ωστόσο, το υλικό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τον καθαρισμό, τη διάβρωση ή τα οξέα που παράγονται από βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.
Ο Δρ Τσουι Χουανγκ και οι συνεργάτες του σκέφτηκαν να αντιμετωπίσουν την ευαισθησία των δοντιών και να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, ταυτόχρονα.
Έτσι εισήγαγαν νανοϋδροξυαπατίτη και μια πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού, το γαλλικό άλας της επιγαλλοκατεχίνης-3 σε νανοσωματίδια σιλικόνης, που μπορούν να αντέξουν στην οξύτητα και την φθορά.
Το γαλλικό άλας της επιγαλλοκατεχίνης-3 έχει διαπιστωθεί από παλαιότερες μελέτες ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον στρεπτόκοκκο μιούτανς, που σχηματίζει βιοφιλμ τα οποία προκαλούν κοιλότητες στα δόντια.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το νέο υλικό σε φρονιμίτες που είχαν εξαχθεί από ασθενείς και διαπίστωσαν ότι κάλυπτε αποτελεσματικά του σωνηλίσκους της οδοντίνης, καθώς η επιγαλλοκατεχίνη-3 απελευθερωνόταν από τα νανοσωματίδια για τουλάχιστον 96 ώρες, άντεχε στην διάβρωση και το βούρτσισμα και απέτρεπε τον σχηματισμό του επιβλαβούς βιοφιλμ. Επίσης, είχε χαμηλή τοξικότητα.
Βάσει αυτών των πρώτων ενδείξεων οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νέο υλικό μπορεί να είναι μια καλή υποψήφια λύση για την αντιμετωπιση της ευαισθησίας των δοντιών και την πρόληψης των οδοντικών κοιλοτήτων.