Ευρεία σύσκεψη για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου, και του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.
Μέχρι χθες 2 Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 12 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, ενώ μέχρι τις 21 Ιουλίου είχαν δηλωθεί 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 53 εισαγόμενα.
Αναλυτικά, σε ότι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου από τις αρχές του 2017 έως και 2/8 έχουν διαγνωστεί 12 κρούσματα εκ των οποίων τα οκτώ παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και ένας ασθενής κατέληξε. Σήμερα, εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο άτομα, ένα εκτός ΜΕΘ και ένα σε ΜΕΘ, δύο δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και πέντε έχουν λάβει εξιτήριο.
Η μέση ηλικία των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι τα 57 έτη ζωής και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων είναι η Αργολίδα.
Σε ότι αφορά την ελονοσία, από τις αρχές του 2017 έως και τις 21/7 έχουν δηλωθεί 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 53 εισαγόμενα, δηλαδή η μόλυνση είχε γίνει σε άλλη χώρα. Από τα 53 αυτά κρούσματα, τα 47 αφορούσαν μετανάστες από ενδημικές χώρες (36 από χώρες της ινδικής χερσονήσου και 11 από χώρες της Αφρικής) και τα έξι αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής. Τέλος, έχουν καταγραφεί και τέσσερα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, ένα στην δημοτική ενότητα Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, δύο στη δημοτική ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ένα στη δημοτική ενότητα Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων.
Στη σύσκεψη που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τη συμμετοχή ειδικών από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τα Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου, διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Σε ότι αφορά τα κρούσματα ελονοσίας, χαρακτηρίστηκαν σποραδικά και τονίστηκε ότι «εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια καθώς αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο αυτή την περίοδο».
Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.