Η περίοδος της ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρατείνεται έως τις 8 Αυγούστου

H Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ή πιο γνωστή ως Υπερταμείο έχει δημοσιεύσει πρόσκληση ενδιαφέροντος με σκοπό την επιλογή εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών που θα στελεχώσουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της θυγατρικής Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ.
Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, η περίοδος υποβολής παρατάθηκε έως την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017.
Η ΕΔΗΣ συστήνεται με σκοπό να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών.
Οι συμμετοχές σε εταιρείες που θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ, ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, ΔΕΘ, ΕΛΒΟ και ΚΑΕ.
Οι προτεραιότητες για τις δημόσιες επιχειρήσεις

Για τις οικονομικά και εμπορικά βιώσιμες επιχειρήσεις, προτεραιότητα έχει η κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων που θα συμπεριλαμβάνει την επενδυτική στρατηγική για την ανάπτυξη της επιχείρησης, καθώς και δράσεις για τη βελτιστοποίηση/ αναβάθμιση τόσο των λειτουργιών τους όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στόχος του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου θα είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών όσον αφορά στο σκέλος των λειτουργικών εξόδων, η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, αλλά και η αξιολόγηση διαφορετικών μελλοντικών πηγών εσόδων που δεν έχουν έως τώρα εξετασθεί και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και την οικονομική τους απόδοση. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογήσουν και να αναπτύξουν ικανότητα διασφάλισης χρηματοδότησης, αξιοποιώντας όχι μόνο ίδιους πόρους αλλά και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης (κοινοτικά κονδύλια, δομές ΣΔΙΤ, Ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες, αγορές κεφαλαίων κλπ).
Ταυτόχρονα, για τις δημόσιες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εμφανή προβλήματα βιωσιμότητας, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προετοιμαστούν σχέδια αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης της οικονομικής τους βιωσιμότητας.