Η ανάσταση στα Παλιά Βλαχάτα

Μικρά σπιτάκια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική. Εκκλησίες. Η κεντρική πλατεία του

Μικρά σπιτάκια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική. Εκκλησίες. Η κεντρική πλατεία του χωριού. Παλιές στέρνες. Πέτρινοι ξυλόφουρνοι. Τα παλιά χωμάτινα δρομάκια. Μερικά από τα αξιοθέατα στα Παλιά Βλαχάτα, ένα «μαγικό» σημείο, τρία μόλις χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης στην Κεφαλλονιά. Χωριό απόκοσμο όμως, εγκαταλελειμμένο ύστερα από τον σεισμό του 1953. Ομως τα Παλιά Βλαχάτα είναι επίσης το χωριό που εδώ και πέντε χρόνια κάθε καλοκαίρι αποκτά ξανά ζωή: για τρεις ημέρες φιλοξενεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά φεστιβάλ της ελληνικής μουσικής σκηνής, το Saristra Festival –Σαρίστρα από το ιστορικό όνομα της πλατείας του χωριού.


Μουσική

Εφέτος στη σκηνή θα ανέβουν ο σπουδαίος Βρετανός Pye Corner Audio (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), ο Κ. Βήτα 22 χρόνια μετά την εμβληματική εμφάνιση των Στέρεο Νόβα στον Μακρύ Γιαλό, οι Acid Baby Jesus αλλά και o Larry Gus με τα διαπιστευτήρια της DFA και ένα μοναδικό one man show. Εκεί θα είναι επίσης o ανερχόμενος Αυστραλός Montero, οι drog_a_tek, οι A Victim Of Society με έναν από του σπουδαιότερους δίσκους της εφετινής ελληνικής underground παραγωγής, οι Prins Obi & The Dream Warriors για ένα freak glam rock show και οι The Bonnie Nettles, μια από τις μεγαλύτερες εφετινές εκπλήξεις της ελληνικής σκηνής. Ο Vagina Lips από τη Θεσσαλονίκη, οι Hand & Leg λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους album, οι νεοσύστατοι Πατρινοί Bedouin με garage-pop αναφορές και ψυχωμένα live και οι Dury Dava που μπλέκουν την πανκ με την παραδοσιακή μουσική θα βρεθούν επίσης στο Saristra.
Tο Saristra Festival πηγαίνει και παραλία διοργανώνοντας δύο μεσημεριανά beach parties: ένα στο Acron Beach Bar –τη νέα εφετινή άφιξη στην παραλία της Αντισάμου –και ένα στο Acqua Bar στην παραλία Αλατιές.


Εικαστικά

Εννέα γυναίκες παρουσιάζουν την τέχνη τους: Η Αννα Βάσωφ με έδρα της τη Βιέννη θα παρουσιάσει το έργο «Οποιος μπει θα πάρει ένα φιλί», η Αμάλθεια Μενάγια με έδρα το Παρίσι θα παρουσιάσει τη σειρά σχεδίων Your Biggest Fan, η Αννέτα Σπανουδάκη μας συνδέει με την έννοια της φιλοξενίας μέσα από performance και εγκαταστάσεις, η Ελεάννα Μπαλέση εμπνέεται από τον χώρο και τον αναδιαμορφώνει με το έργο της «Ανάκτηση», η Ελλη Σκουρογιάννη με έδρα το Ρότερνταμ και καταγωγή από την Κεφαλλονιά θα δώσει μία σύγχρονη performance τσίρκου το Σάββατο 5/8 στις 23.00, η Κατερίνα Μόμιτσα ή Κate θα αναπλάσει τους πέτρινους τοίχους με την τέχνη του Ebru, η Loulou D’Aki, από τη Σουηδία, θα εκθέσει τη φωτογραφική σειρά Make A Wish, η Μαρία Καραθάνου θα αναλύσει την ανθρωπολογική διάσταση του μύθου και η Ρανιώ Σαρρή θα παρουσιάσει το έργο της «Αντινομία» με αφετηρία το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καββαδία.


Κινηματογράφος

Παράλληλα με τις εκθέσεις θα προβληθούν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Το «Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell on Me» του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, η ταινία «Lustlands» των The Callas (τέσσερις φίλες αφήνουν πίσω τους την ανεργία και την πόλη και παραθερίζουν σε ένα παραλιακό χωριό), το «Ζero Star Hotel» του Βασίλη Κεκάτου (δύο άνδρες μιλούν μέσα σε ένα αυτοκίνητο αλλά ο ένας είναι νεκρός) και το «WE’RE LOUD 2016: Ten Slovenly Days in Greece» του Peter Menchetti (ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη έκδοση του διεθνούς φεστιβάλ We’re Loud στην Τουρκία).

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.