Αυστηρότερα όρια εκπομπών για τα οξείδια του αζώτου (NOx), το διοξείδιο του θείου (SO2) και τα μικροσωματίδια σκόνης (PM) προβλέπουν τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις μεγάλες μονάδες καύσης τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε 123 ευρωπαϊκές πόλεις (23 χωρών) παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ως προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η χώρα πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την τήρηση των προτύπων της ΕΕ σχετικά με την ποιότητα του αέρα, ιδίως όσον αφορά το διοξείδιο αζώτου και τις συγκεντρώσεις σωματιδιακής ύλης και όζοντος.
Η απόφαση της ΕΕ για νέα αυστηρότερα όρια εκπομπών αέριων ρύπων ενδέχεται να οδηγήσει τους πιο ρυπογόνους σταθμους ηλεκτρικής ενέργειας σε …λουκέτο, εφόσον δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αναβάθμισης. Η … καμπάνα χτυπάει ακόμα και για την υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, «Πτολεμαΐδα V», καθώς οι προδιαγραφές της δεν συμβαδίζουν με τα νέα ευρωπαϊκά όρια.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, σχετική έκθεση πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχει καταδείξει πως η εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στις μεγάλες μονάδες καύσης θα περιόριζε τους ετήσιους θανάτους από τη ρύπανση κατά 89%. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2013, οι εκπομπές των συγκεκριμένων μονάδων ήταν υπεύθυνες για περισσότερους από 22.900 πρόωρους θανάτους, δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ασθενειών από καρδιαγγειακά νοσήματα έως βρογχίτιδα και για 62,3 δις ευρώ σε δαπάνες υγείας.
Το σημερινό βήμα της ΕΕ αποτελεί ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας απέναντι στους μεγαλύτερους ρυπαντές, αλλά αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι οι χαμηλότερες εκπομπές είναι τεχνικά εφικτές και οικονομικά βιώσιμες. Οι μονάδες καύσης έχουν πλέον το πολύ τέσσερα χρόνια για να συμμορφωθούν με τα νέα όρια.
«Ερωτηματικό παραμένει τι θα αποφασίσει η ΔΕΗ για την υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα της, Πτολεμαΐδα V, η οποία πριν ακόμα μπει σε λειτουργία θα χρειαστεί μέτρα αναβάθμισης, καθώς δεν θα συμμορφώνεται με τα νέα όρια ρύπανσης. Επίσης, είναι πλέον επιτακτικό η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τους έξι υφιστάμενους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ που αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν κάποιο καθεστώς εξαίρεσης», αναφέρει ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του WWF Ελλάς κ. Νίκος Μάντζαρης.
Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε εκπομπές αερίων ρύπων, η ΔΕΗ, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζαρης, βρίσκεται πολύ πίσω στο χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Σημειώνεται πως υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ξεπερνούν τα νέα όρια εκπομπών SO2 έως και 7,5 φορές, NOX έως 2,5 φορές και μικροσωματιδίων έως 10 φορές.
Πάντως, η Ελλάδα εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ήταν η εξαίρεση μεταξύ των λιγνιτοπαραγωγών χωρών –με προεξάρχουσα τη Γερμανία – και έδωσε την καθοριστική θετική ψήφο, που οδήγησε στην υιοθέτηση των νέων ορίων.