Μάχη 254 στελεχών του Δημοσίου για 20 θέσεις γενικών διευθυντών

Ενα καινούργιο φαινόμενο αναδύεται στο Δημόσιο, μέσω των αλλαγών που επίκεινται στην κορυφή της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας.

Ενα καινούργιο φαινόμενο αναδύεται στο Δημόσιο, μέσω των αλλαγών που επίκεινται στην κορυφή της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας. Διαπιστώνεται πρωτόγνωρος –για τα ειωθότα του δημόσιου τομέα –διαγκωνισμός μεταξύ προσοντούχων δημοσίων υπαλλήλων για διεκδίκηση ανώτατης θέσης σε κεντρικές υπηρεσίες δημοσίων φορέων. Μια «εσωτερική κινητικότητα», και μάλιστα με ισχυρό ανταγωνισμό, τόσο ως προς το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και διοικητικής εμπειρίας όσο και ως προς το πλήθος των αιτήσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οπως προκύπτει από στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα «Το Βήμα», αποδεικνύονται περιζήτητες οι 20 θέσεις γενικών διευθυντών σε 12 υπουργεία οι οποίες έχουν προκηρυχθεί. Σύμφωνα με πηγές από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αιτήσεις υποψηφιότητας για την κάλυψη αυτών των πόστων, με αρμοδιότητες κυρίως διοικητικές / οικονομικές, διαχείρισης προσωπικού, πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπέβαλαν 254 στελέχη με υψηλά προσόντα, τα οποία εργάζονται σε διάφορους τομείς του δημοσίου τομέα!
Με δεδομένο ότι μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για πέντε, κατ’ ανώτατο όριο, θέσεις προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης από το σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων, οι 254 προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν συνολικά περίπου 400 αιτήσεις. Το όριο των πέντε προτιμήσεων εξήντλησαν περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους, ενώ ήταν μικρό το ποσοστό εκείνων που έθεσαν υποψηφιότητα για μία μόνο θέση γενικού διευθυντή (μόνο 40 άτομα).
Στην πλειονότητά τους οι υποψήφιοι εργάζονται σε υπουργεία και ακολουθούν τα στελέχη από Περιφέρειες, Νομικά Πρόσωπα και από Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι περισσότεροι έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (μάστερ), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις –όχι πολλές –στελεχών με διδακτορικό δίπλωμα ή και απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ως προς τη διοικητική τους εμπειρία, οι πιο πολλοί έχουν διατελέσει διευθυντές ή προϊστάμενοι σε άλλες θέσεις ευθύνης. Λόγω των προβλέψεων της νομοθεσίας και των προϋποθέσεων με βάση τα κριτήρια τα οποία ετέθησαν, είναι πιο «ανοιχτό» το σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Εθεσαν υποψηφιότητα και δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ή διετέλεσαν μόνο τμηματάρχες, έχοντας παράλληλα πλούσια τυπικά προσόντα ή και προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα (αναγνώριση κατ’ ανώτατο όριο τα 7 έτη) σε συναφές αντικείμενο.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη από το επιτελείο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Ολγας Γεροβασίλη εκλαμβάνουν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην προκήρυξη σαν «έκφραση εμπιστοσύνης» για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Ωστόσο δεν λείπουν τα σχόλια από συνδικαλιστές και στελέχη της δημόσιας διοίκησης ότι αχνοχαράζει η εποχή που ο συναγωνισμός στο Δημόσιο μεταξύ υποψηφίων για υψηλόβαθμα πόστα θα θυμίζει… πολυεθνικές.
Ως τώρα μόνο όταν επρόκειτο για προσλήψεις οι στατιστικές αναλύσεις περί συμμετοχής σε διαδικασίες διεκδίκησης θέσης στο Δημόσιο «μιλούσαν» για πληθωρισμό αιτήσεων. Μόλις πριν από ενάμιση μήνα, επ’ ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του ΑΣΕΠ, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Ιωάννης Καραβοκύρης ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με τους υποψηφίους για προσλήψεις ότι πλέον έρχονται 20-30 άτομα για μία θέση, σε αντίθεση με την πάλαι ποτέ αναλογία ένας προς πέντε για μία θέση.
Τηρουμένων των αναλογιών (άλλο η διεκδίκηση δουλειάς, άλλο η ανέλιξη), η ίδια τάση αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως σχολίαζαν ειδικοί επιστήμονες της δημόσιας διοίκησης, παρατηρείται –με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν (έχουν παρέλθει οι προβλεπόμενες στην Προκήρυξη προθεσμίες) –για την πλήρωση οριζόντιων θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης των υπουργείων.

Πώς θα γίνει η επιλογή

Με βάση τα θεσμοθετημένα κριτήρια (και μόρια), η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), στο οποίο πρόεδρος είναι ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ (μετέχουν επίσης ως μέλη επιστήμονες από το ΑΣΕΠ και το Επιστημονικό – Εκπαιδευτικό Συμβούλιο του ΕΚΔΔΑ και γενικός γραμματέας του φορέα η θέση του οποίου είναι προς πλήρωση).

Το ΕΙΣΕΠ εξετάζει το παραδεκτό των αιτήσεων των υποψηφίων και ακολούθως μοριοδοτεί κάθε υποψήφιο σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία. Στη συνέχεια καταρτίζει για κάθε προκηρυσσόμενη θέση πίνακα με πενταπλάσιο αριθμό υποψηφίων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία κριτηρίων, οι οποίοι καλούνται στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης.

Ακολούθως το Ειδικό Συμβούλιο καταρτίζει πίνακα κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας για κάθε προκηρυσσόμενη θέση.

Εκείνοι που θα επιλεγούν τοποθετούνται στη νέα θέση για θητεία τριών ετών. Πρόθεση των αρμοδίων είναι τον Σεπτέμβριο να έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.