Και εγένετο… Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πέντε σχολές με 21 νέα τμήματα τετραετούς φοίτησης που αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία και νέα γνωστικά αντικείμενα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας περιλαμβάνει το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Πέντε σχολές με 21 νέα τμήματα τετραετούς φοίτησης που αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία και νέα γνωστικά αντικείμενα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας περιλαμβάνει το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Το «Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει για πρώτη φορά την τελική πρόταση της επιτροπής που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας, με όλα τα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019. Η πρόταση με το σχήμα του νέου Πανεπιστημίου θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν τα νέα Προγράμματα Σπουδών και διευκρινιστούν όλα τα επιμέρους τεχνικά θέματα.


21 νέα τμήματα
Στο νέο ίδρυμα θα δημιουργηθούν 21 νέα πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης που θα προκύψουν από τη συγχώνευση 37 τμημάτων (40 μαζί με τις εισαγωγικές κατευθύνσεις) που υπάρχουν σήμερα στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα.

Σε αυτά θα ενταχθεί το σύνολο του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού με εσωτερική μετακίνηση ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας να ενταχθεί στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διάρκεια των σπουδών από 7 εξάμηνα που είναι σήμερα (συν ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και διπλωματική) θα γίνει 8 εξάμηνα.

Η πρακτική άσκηση δεν θα είναι ένα χωριστό εξάμηνο, αλλά θα ενσωματωθεί μέσα στα 8 εξάμηνα. Η διπλωματική θα είναι ένα μάθημα του τελευταίου εξαμήνου ενώ ο αριθμός των μαθημάτων θα αυξηθεί από 36 που είναι σήμερα στα 50.

Για τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν σε κάποιο από τα υφιστάμενα τμήματα των ΤΕΙ δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους και εάν επιθυμούν, θα διευκολυνθούν ώστε να ενταχθούν στα νέα τμήματα. Για τους αποφοίτους των δύο ΤΕΙ, θα προβλεφθεί διαδικασία ισοτίμησης με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία. Οσοι δηλαδή επιθυμούν θα επιλέγουν έναν αριθμό μαθημάτων (θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα) και θα οδηγεί στην ισοτίμηση των τίτλων σπουδών.
Το εγχείρημα της συγχώνευσης δύο ιδρυμάτων που θα φέρει θετικές ανακατατάξεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου εύκολο. Αντιθέτως, είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο καθώς απαιτεί νέα Προγράμματα Σπουδών ενώ προϋποθέτει λύση στο μείζον θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Αρκεί να αναφέρουμε πως από τα 430 τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν σήμερα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα 195 δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αν και πολλά από αυτά έχουν κοινά γνωστικά αντικείμενα. Το αισιόδοξο είναι πως το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας προτάσεις για τα 150 από τα 195 τμήματα.

Η αξιολόγηση
Στα θετικά του εγχειρήματος, εκτός από τη συναίνεση ανάμεσα στα δύο ιδρύματα, συγκαταλέγονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στα προγράμματα των δύο ιδρυμάτων σε σχέση με την επάρκεια του προσωπικού. Διαπιστώθηκε ότι για τα 2/3 των τμημάτων των ΤΕΙ υπάρχουν πολύ καλές αντιστοιχίες ανάμεσα στα δύο ιδρύματα και το προσωπικό είναι αρκετό για να στηρίξει τις νέες δομές για την αυτόνομη λειτουργία όλων των τμημάτων. Από την αντίθετη πλευρά υπάρχουν κάποιες φωνές που προβάλλουν αντιρρήσεις, με σκοπό να διατηρηθεί η αυτοτέλεια ορισμένων τμημάτων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τμήματος Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο αν και έχει ανώτατο όριο επτά αποφοίτους τον χρόνο επιθυμεί να παραμείνει αυτοτελές τμήμα.

Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες συνενώσεις ιδρυμάτων

Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θεωρείται σίγουρο πως θα μεταβάλει το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες ανάλογες συνενώσεις ιδρυμάτων.

Ηδη το ΤΕΙ Ηπείρου υπέβαλε μόλις προχθές πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τη λειτουργική του διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η πρόταση αφορά στα εξής τμήματα:

α) Παραδοσιακής Μουσικής, που ζητεί να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τα πιο ζωντανά, αξιόπιστα και με υψηλή ζήτηση τμήμα, που αξιολογήθηκε ιδιαιτέρως θετικά από ξένους αξιολογητές.

β) Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πρέβεζα.

γ) Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής με αλλαγές όμως στο Πρόγραμμα Σπουδών του.

δ) Νοσηλευτικής.

Εκτός από τα 21 τμήματα τετραετούς φοίτησης, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα δημιουργηθούν τα πρώτα Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, διετούς φοίτησης. Θα οδηγούν σε πτυχίο επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ένα επίπεδο πιο κάτω από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ) και σε αυτά θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Τα πρώτα διετή προγράμματα που θα δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα είναι σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε τεχνίτες εργοδηγούς. Για τον σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία ανάμεσα στο ΤΕΙ Πειραιά, το υπουργείο Ναυτιλίας και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι τα προγράμματα αυτά να επεκταθούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ παρέχοντας διετή γενική και τεχνολογική εκπαίδευση στον τριτογενή τομέα και στον τομέα της βιομηχανίας. Με το τέλος των σπουδών τους οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα είτε να βγουν στην αγορά εργασίας είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, μέσα από μια απλή διαδικασία επιλογής, σε ανώτερο επίπεδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.