Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για την Παιδεία και αναμένεται να σηκώσει τους τόνους, καθώς έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο νόμου του Κώστα Γαβρόγλου «έκτρωμα», το οποίο γυρίζει την Παιδεία πίσω στο ’80. Αυτή είναι η τελευταία ομιλία της περιόδου ως τις 20 Αυγούστου που θα επιστρέψουν ο ίδιος και το κόμμα στους γνώριμους ρυθμούς.
Αργά αντανακλαστικά
Παρότι ο Αύγουστος είναι μήνας ξεκούρασης, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα έχει αυτή την πολυτέλεια, καθώς θα χρειαστεί να διορθώσει κάποιες δυσλειτουργίες στο κόμμα του. Στη Βουλή η ΝΔ επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά, με πρόσφατο κρούσμα την αποχώρηση του κόμματος από τη διαδικασία ψήφισης νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών εξαιτίας της βροχής τροπολογιών την Παρασκευή, ενώ είχαν αποχωρήσει ήδη από την προηγούμενη ημέρα το Ποτάμι και το ΚΚΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας ότι επιθυμεί να δίνει τη μάχη στη Βουλή μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως ήταν ο ίδιος που είχε στείλει δύο επιστολές στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση διαμαρτυρόμενος για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, η απόφαση του Κώστα Μπακογιάννη να συνδιοργανώσει το δεύτερο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Λαμία και παρουσία του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για την ανάγκη συναινέσεων –«μπορούμε να συνυπάρχουμε ακόμα κι αν διαφωνούμε» είπε –προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στη ΝΔ.
Στελέχη της Πειραιώς σχολίαζαν ότι το θέμα δεν έχει πολιτικό βάθος, ωστόσο σε επίπεδο συμβολισμών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο φιλοσυριζαϊκός Τύπος έκανε πρωτοσέλιδη τη «σφήνα του ανιψιού στον θείο». Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του δεν παρέλειψε να αναφέρει: «Το σίγουρο είναι ότι το πολιτικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη αμφισβητείται έμπρακτα ακόμη και από τα στελέχη του κόμματός του που παρευρέθησαν στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας».
«Μεταφερόμενη κουστωδία»
Είναι βέβαιο ότι αυτή την κριτική θα την ακούσει ο κ. Μητσοτάκης και στη Βουλή ενδεχομένως από τον Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. «Αυτές οι περιοδείες του κ. Τσίπρα μόνο πραγματικά αναπτυξιακά συνέδρια δεν είναι. Μεταφερόμενη κουστωδία υπουργών, οι οποίοι πηγαίνουν, συζητούν δήθεν με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Και καλά κάνουν –θέλω να είμαι ξεκάθαρος και σε αυτό –οι περιφερειάρχες και πηγαίνουν σε αυτά τα συνέδρια. Και επειδή είδα διάφορες συζητήσεις για αυτό: Εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι τα κομματικά μας στελέχη δεν συμμετέχουν, οι βουλευτές μας και τα στελέχη των κομματικών οργανώσεων. Από εκεί και πέρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει ό,τι θέλει» δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης διευκρίνιζε ότι δεν έχει πολιτική αλλά αυτοδιοικητική ατζέντα και ότι καθήκον του είναι να φροντίζει για τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 110 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Ακόμα κι αν είναι έτσι, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Περιπλέκεται όχι μόνο εξαιτίας της στενής συγγενικής σχέσης του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τον πρόεδρο της ΝΔ αλλά και λόγω της φημολογίας για πιθανή διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων από τον κ. Μπακογιάννη το 2019.
Παρά τους περισπασμούς, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον δικό του σχεδιασμό.
Η Παιδεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα μιλήσει, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, μόνο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν. Θα ασκήσει σκληρή κριτική για την οπισθοδρόμηση που επιφέρει αλλά θα αξιοποιήσει την ευκαιρία προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του για το εκπαιδευτικό σύστημα και ιδίως για τα πανεπιστήμια, τα δημόσια και τα ιδιωτικά, προαναγγέλλοντας αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Οι θεσμοί και η επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση είναι επίσης ένα θέμα αιχμής. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πρωτοφανή τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούν στις ανακοινώσεις τους οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο της. «Και ουδέποτε βέβαια είχαμε πρωθυπουργό ο οποίος –δεν ξέρω αν το είπε εν τη ρύμη του λόγου του ή συνειδητά, πάντως δεν το έχει διορθώσει –να χαρακτηρίζει θεσμικό εμπόδιο τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα ότι δεν τίθεται ζήτημα δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα. «Αποκλείεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπέγραφε ένα προεδρικό διάταγμα για δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αρα το ζήτημα αυτό είναι και παντελώς ανούσιο να το συζητάμε. Ο συνταγματικός ακτιβισμός της κυβέρνησης έχει πέσει στο κενό» είπε.
Το ισχυρό χαρτί
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αποτελεί το ισχυρό χαρτί του κόμματος διατηρώντας σταθερά υψηλή δημοφιλία. Αυτό το πλεονέκτημα φαίνεται ότι θέλει να το στρέψει κατά του κ. Τσίπρα σε μια προσωπική μάχη διεκδίκησης του τεκμηρίου πολιτικής υπευθυνότητας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία στις περιοδείες του και στις συναντήσεις που έχει με επαγγελματίες και κατοίκους της Περιφέρειας.
«Ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ εύκολο να περπατάει στον δρόμο το 2014 και το 2015 για έναν απλούστατο λόγο. Διότι αν λες «ναι» σε όλα, όταν ικανοποιείς όλα τα κοινωνικά αιτήματα, όταν υπόσχεσαι παροχές 12 δισ. ευρώ, τότε, προφανώς, είσαι αρεστός και συμπαθής σε όλους. Εγώ δεν το κάνω αυτό, πολλές φορές διαφωνώ με τα αιτήματα τα οποία τίθενται». Επίσης, αναδεικνύει το γεγονός ότι εκείνος μπορεί να περπατάει ανάμεσα στον κόσμο ενώ ο κ. Τσίπρας δέχεται βροχή διαμαρτυριών όπου εμφανίζεται και πλέον πηγαίνει μόνο «σε προστατευμένες φιέστες με κομματικά στελέχη και με χιλιάδες αστυνομικούς να εξασφαλίζουν την τάξη. Οπου πηγαίνει ο Πρωθυπουργός σήμερα, τον ακολουθούν και καμιά εικοσαριά διμοιρίες των ΜΑΤ».
Η ΝΔ θα επαναφέρει το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία:
«Ο Βαρουφάκης δεν δρούσε μόνος του»
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να διαγράψει τις ευθύνες για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και για τα μέτρα που έφερε η καθυστερημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, λένε στην Πειραιώς. Η ΝΔ όμως θα συνδέσει όλα τα ορόσημα της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προκειμένου να αναδείξει τη ζημιά που έγινε στην οικονομία. «Η πραγματικότητα είναι» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης «ότι οι φόροι από το 2017 ως το 2022 – αναφέρομαι στα πέντε χρόνια στα οποία ο κ. Τσίπρας μάς έχει δεσμεύσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% – είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου επταμήνου του 2015. Αυτός επέλεξε αυτή την τυφλή σύγκρουση. Και την πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά: 100 δισ., capital controls, απώλεια του εθνικού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών. Αυτές οι συνέπειες εξακολουθούν να μας καταδιώκουν».
Η κριτική δεν θα μείνει στα λόγια, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει ότι στην επόμενη Βουλή θα επαναφέρει το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, με πρώτο μάρτυρα τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, όπως είπε, έχει βαρύτατες ευθύνες «αλλά δεν δρούσε μόνος του». «Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά πράγματα για να τα αφήσουμε να περάσουν έτσι» επισήμανε.
Η δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή που ζητεί η ΝΔ αφορά τον Πάνο Καμμένο και τις συνομιλίες του με ισοβίτη καταδικασμένο για την υπόθεση του «Noor 1». Η συζήτηση αυτή θα γίνει στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου και η ΝΔ αναμένεται να ρίξει σε αυτήν όλο το βάρος της, καθώς οι ενέργειες του υπουργού Αμυνας και η πλήρης ταύτιση του Πρωθυπουργού μαζί του προκαλούν μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση και απομακρύνουν το αριστερό ακροατήριο, την επαφή με το οποίο επιχειρούν με κάθε κόστος να διατηρήσουν σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ