Η κυβέρνηση αγνοεί τη Βουλή

Το νομοθετικό «βέρτιγκο» της κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές (στις 4 Αυγούστου) προκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία αντιδρούν για τον συνωστισμό νομοσχεδίων και τη βροχή τροπολογιών.

Το νομοθετικό «βέρτιγκο» της κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές (στις 4 Αυγούστου) προκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία αντιδρούν για τον συνωστισμό νομοσχεδίων και τη βροχή τροπολογιών.

Μετά τη νομοθετική «κοιλιά» που καταγράφηκε με ευθύνη της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της 15ης Ιουνίου, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να προχωρήσει σε ένα «τσουνάμι» νομοθετικών πρωτοβουλιών παραβλέποντας το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και υποβιβάζοντας τους κανόνες ορθής νομοθέτησης της Βουλής.


Ο,τι προλάβουμε…
Ακόμα και νομοθετήματα αιχμής για την κυβέρνηση, όπως η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία έχει εξαγγελθεί πολλάκις από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, επελέγησαν να περάσουν μέσα στο «μπούγιο», όπως και νομοσχέδια μεγάλου βεληνεκούς σαν αυτό του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και στην έρευνα για το οποίο έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση και διαφωνίες (θα ψηφισθούν αυτήν την εβδομάδα).

Ενώ δεκάδες είναι οι τροπολογίες πάσης φύσεως που συνοδεύουν κάποια από αυτά, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση στο οποίο κατατέθηκαν 14 υπουργικές τροπολογίες (εκτός των 19 βουλευτικών…) ή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για θέματα φορολογίας και φοροδιαφυγής στο οποίο κατατέθηκαν 22 υπουργικές τροπολογίες (!), επιβεβαιώνοντας τον κανόνα της «παράλληλης νομοθέτησης» που έχει θεσπισθεί και των διευθετήσεων εκκρεμοτήτων που συσσωρεύονται στα υπουργικά γραφεία και κάποια στιγμή λαμβάνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας τροπολογιών.

Η «βροχή» των νομοσχεδίων αναμένεται να συνεχισθεί και τον Σεπτέμβριο έως τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι «να διαμορφώσει τον χάρτη των νομοθετικών πρωτοβουλιών με βάση τον οποίο θα κινηθεί και θεσμικά μέσα στο επόμενο διάστημα η Πολιτεία». Η μαζική «εισβολή» νομοσχεδίων σε συμπιεσμένους –αν και με την κανονική διαδικασία και όχι με επείγοντα χαρακτήρα, κάτι που προσπαθεί να αποτρέψει ο Ν. Βούτσης –χρόνους προκάλεσε συζητήσεις ακόμα και μεταξύ βουλευτών της συμπολίτευσης, οι οποίοι θα προτιμούσαν να υπάρχει η απαραίτητη άνεση χρόνου.
Την ίδια στιγμή η «φάμπρικα» των τροπολογιών καλά κρατεί παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο κ. Βούτσης προκειμένου να συνετίσει τους υπουργούς. Μάλιστα πρόσφατα «πέρασε» αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής με την οποία δίνεται η δυνατότητα να εγείρεται ένσταση αντισυνταγματικότητας επί τροπολογίας.

Ωστόσο απτόητοι οι υπουργοί συνεχίζουν την πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις των κομμάτων να λαμβάνουν πλέον οριακό χαρακτήρα. Ετσι την περασμένη Πέμπτη το Ποτάμι και το ΚΚΕ αποχώρησαν από την Ολομέλεια όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ στο οποίο κατατέθηκαν 22 τροπολογίες. «Αποχωρούμε διαμαρτυρόμενοι για αυτή την υποβάθμιση του έργου του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς θυμίζοντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «βγαίνατε στα κεραμίδια και πετροβολούσατε όταν έκαναν οι προηγούμενοι τα ίδια».

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν νομοθετεί πρόχειρα, ξέρει πολύ καλά τι κάνει» και δήλωσε ότι «ως ΚΚΕ δεν θα συμμετέχουμε σε μια διαδικασία που υποτιμά τη νοημοσύνη μας».

Τον δρόμο της αποχώρησης επέλεξε την επόμενη ημέρα και η ΝΔ: «Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού και της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ι. Κεφαλογιάννης. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη «φάμπρικα» των τροπολογιών η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες» και ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτή την πρακτική διότι «είμαστε υποχρεωμένοι να βελτιώνουμε τη ζωή του πολίτη, να λύνουμε ζητήματα και να βελτιώνουμε την καθημερινότητά του».
Μεταξύ των τροπολογιών που κατατέθηκαν ήταν εκείνη με την οποία «καλύπτονται οι αυξημένες απαιτήσεις» του έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν Δ. Αβραμόπουλου, οι οποίες καθιστούν αναγκαία τη στελέχωση του γραφείου του με επιπλέον προσωπικό. Ειδικότερα, «λόγω του εξαιρετικά δύσκολου και ευαίσθητου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που διαχειρίζεται, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του γραφείου του με έναν ειδικό συνεργάτη ή ειδικό σύμβουλο και έναν αποσπασμένο υπάλληλο για την κάλυψη των αναγκών γραμματειακής υποστήριξης».

Η χρηματοδότηση των κομμάτων
Ενδεικτική ήταν και η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση επαναφέρει το ακατάσχετο στο 40% της κρατικής επιδότησης προς τα κόμματα μέχρι το τέλος του χρόνου, από το 10% που όριζε ο σχετικός νόμος, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η τροπολογία του υπουργείου Αμυνας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών P-3B ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού ηλικίας 50 και πλέον ετών, για την επιχειρησιακή σκοπιμότητα των οποίων είχαν εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.