«Οι δημοκρατικοί πολίτες απαιτούν να τελειώνουμε». Η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν έκρυψε την πρόθεσή της να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες της συγκρότησης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει ζητήσει από τον Νίκο Αλιβιζάτο οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής να στηθούν την 1η Οκτωβρίου. Η πρότασή της ωστόσο αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις. Στελέχη του ΠαΣοΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν φαίνεται να συμφωνούν με μια fast track διαδικασία εκλογής. Ο Ν. Αλιβιζάτος αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας τον πρώτο πυρήνα της επιτροπής του και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος του εγχειρήματος. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της σύνθεσης του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ προκάλεσε γκρίνιες, που επαναφέρουν στη Χαρ. Τρικούπη το φάντασμα της εσωστρέφειας.
Διαφωνίες και ελπίδες
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Θεωρεί ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου και το κύρος που προσδίδει στη διαδικασία ο κ. Αλιβιζάτος δεν επιτρέπουν δισταγμούς και καθυστερήσεις. Η κυρία Γεννηματά, μόνη μέχρι στιγμής υποψηφιότητα και απόλυτο φαβορί της διαδικασίας εκλογής, εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσει το όλο εγχείρημα μια παρατεταμένη εσωτερική προεκλογική περίοδος. Θεωρεί ότι το κέντρο βάρους της προσπάθειας της ΔΗΣΥ θα πρέπει να εστιασθεί στην ανάδειξη του προγραμματικού της πλαισίου και στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, η οποία πραγματοποίησε σειρά επαφών με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αναμένεται να ασκήσει κριτική υψηλών τόνων κατά τη συζήτηση στη Βουλή των νομοσχεδίων για την παιδεία και την πρωτοβάθμια υγεία, την ερχόμενη εβδομάδα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή της για την παιδεία. Η κυρία Γεννηματά έχει δεχθεί κριτική από την Αννα Διαμαντοπούλου ότι σε αντίθεση με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρά το γεγονός ότι ήταν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας την εποχή της κατάρτισης του νόμου, δεν σήκωσε ψηλά το θέμα τής επιχειρούμενης αποδόμησής του.
Ο παράγοντας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του εγχειρήματος και τις υποψηφιότητες που θα εκδηλωθούν είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη Χαρ. Τρικούπη φαίνεται να υποχωρεί η αρχική απαισιοδοξία για τη στάση που θα κρατήσει. «Αν ήταν να πει όχι θα το έλεγε από την αρχή» αναφέρουν επιτελικά στελέχη. Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη Σεβαστουπόλεως είναι συγκεχυμένα. Στο Ποτάμι ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά της απόφασης να συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα και οι απόψεις διίστανται. Την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη αναμένει ο Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος εργάζεται μεθοδικά για μια διαδικασία που θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός σχήματος ευρύτερου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση του
Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ που δεν κρύβει την ενόχλησή του για τον αποκλεισμό από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ «των στελεχών που έμειναν στα δύσκολα» κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος στην περίπτωση συμμετοχής του Ποταμιού.
Σε διαφορετική περίπτωση δέχεται εισηγήσεις «να περιμένει». Κλειστά κρατά τα χαρτιά του και ο Θ. Θεοχαρόπουλος που θα εξαρτήσει την απόφασή του και από το αν ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος, όπως επιμένει, ή πολυκομματικός.
Αν τελικά δεν συμμετέχει στο εγχείρημα το Ποτάμι και δεν θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η διαδικασία εκλογής αρχηγού μπορεί, πράγματι, να αποτελέσει αφετηρία κινητοποίησης και συσπείρωσης των ψηφοφόρων του χώρου. Τα δεδομένα θα αλλάξουν και είναι πιθανό, όπως λέγεται, να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις για την όλη διαδικασία.
Στη Χαρ. Τρικούπη παρακολουθούν τις εξελίξεις και τονίζουν ότι από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα που διασφαλίζουν μια ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία. Τώρα, αναφέρουν, οι πάντες θα κριθούν από τη στάση τους.
Αποκλεισμοί και αρνήσεις
Της ανακοίνωσης της σύνθεσης του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Ο
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε να συμμετέχουν όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου χωρίς κανέναν αποκλεισμό ώστε να μεταδοθεί εικόνα ενότητας. Η εισήγησή του δεν έγινε δεκτή. Τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο δημιούργησαν χάσματα αγεφύρωτα.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Ο Στέφανος Ξεκαλάκης αποτελεί κόκκινο πανί για την ηγεσία, δεν ήταν στην πρόταση της ηγεσίας και όλα δείχνουν ότι δεν θα συμπεριληφθεί ούτε στην πρόταση για τη γραμματεία της ΚΟΕΣ που θα προετοιμάσει το συνέδριο του ΠαΣοΚ.
Ο
Ανδρέας Σπυρόπουλος, η
Ελένη Αναστασίου, ο
Σωτήρης Ζορμπαλάς, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, επίσης δεν συμμετέχουν στο νέο όργανο.
Ο «αποκλεισμός» τους επιχειρήθηκε να εξισορροπηθεί με τη συμμετοχή άλλων στελεχών προσκείμενων στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ομως οι Νίκος Μήλης, που πάντως έχει τη θεσμική ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΤΕΕ, Σμέρος Γιάννης και Μπουνάκης Νίκος αρνήθηκαν την πρόταση που τους έγινε. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη υποστηρίζουν ότι αρχικά συμφώνησαν αλλά στη συνέχεια άλλαξαν στάση.
Ηχηρή διαφοροποίηση Βενιζέλου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ. Επέλεξε την ίδια ημέρα, μέσω μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης (Σκάι), να αναδείξει… την πολιτική άβυσσο που τον χωρίζει με τη ΔΗΣΥ.
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αυτοπεριορίζεται στην Κεντροαριστερά, κατά τρόπο ο οποίος είναι ανεξήγητος κατά τη γνώμη μου, γιατί αυτό αντιβαίνει και στις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠαΣοΚ του 2015» ανέφερε. «Εγώ είπα την άποψή μου ολοκληρωμένη στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά δεν είδα να προκαλείται καμία συζήτηση. Ουδείς μού απάντησε σοβαρά, ουδείς μού είπε τι γίνεται με αυτά που λες, δεν τους ενδιαφέρει στην πραγματικότητα το τι λες, στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται να μη δημιουργείς με τη συμπεριφορά σου προβλήματα πρακτικά».
Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι το πολιτικό στίγμα που εκπέμπει η ΔΗΣΥ αφήνει περιθώρια στη ΝΔ να εισχωρήσει βαθιά στον χώρο του Κέντρου υπηρετώντας μια «υπολανθάνουσα σκέψη» που θέλει να γίνει η ΝΔ «αυτοδύναμη κυβέρνηση» και η ΔΗΣΥ να τα βρίσκει «με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα μιας νέας Κεντροαριστεράς», κάτι που τον βρίσκει κάθετα αντίθετο.
Στον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ ασκούνται πιέσεις να διαφοροποιηθεί πλήρως από τη ΔΗΣΥ, προχωρώντας ακόμα και στη δημιουργία νέου κόμματος το φθινόπωρο, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ