Τούμπες… απ’ τα γέλια

Αν έχουν χιούμορ τα κόμματα της λεγόμενης «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης» (δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράσταση, το Ποτάμι και - γιατί όχι; - η Ενωση Κεντρώων)

Αν έχουν χιούμορ τα κόμματα της λεγόμενης «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης» (δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράσταση, το Ποτάμι και –γιατί όχι; –η Ενωση Κεντρώων), την Τρίτη, που αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, θα καταφέρουν με μια ονομαστική ψηφοφορία να βγάλουν off side –«εκτός πεδιάς» με ποδοσφαιρικούς όρους –ορισμένους συναδέλφους τους της συγκυβέρνησης. Και εξηγούμαι…

nnn
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο στην ουσία για να κατεδαφίσει τη μεταρρύθμιση της Διαμαντοπούλου, την οποία είχε καταψηφίσει και το 2011. Τι θα συμβεί όμως με τα… όψιμα στελέχη του; Θυμίζω ότι οι εκ μεταγραφής νεο-συριζαίοι Μπόλαρης, Τζάκρη, Μιχελογιαννάκης, Παραστατίδης έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους κάτω από τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Για τους δε ΑΝΕΛίτες, δηλαδή Καμμένο, Κουντουρά και Κόλλια-Τσαρουχά, που κράδαιναν για χρόνια ως μείζον το ζήτημα του Ασύλου, το οποίο επαναφέρει ο κ. Γαβρόγλου, σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας, αναμένεται να καταγραφεί νέα εντυπωσιακή κωλοτούμπα επιπέδου… Κομανέτσι. Και κάποιοι φυσικά θα κάνουν τούμπες από τα γέλια.
nnn
Τώρα θα μου πείτε ότι εάν οι παραπάνω βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, τότε κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης. Και κάτι τέτοιο δεν προτίθεται να το κάνουν, να χάσουν ξαφνικά την καρέκλα τους για ένα (παλιο)νομοσχέδιο, όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης Βαγγέλης Γιαννόπουλος. Ούτε βεβαίως υπάρχει περίπτωση να τους αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν κατά συνείδηση, τέτοια πράγματα στα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν γίνονται (ακόμη). Γίνονται όμως στην… Αμερική. Θέλετε ένα παράδειγμα και μάλιστα πρόσφατο;

Κάν’ το σαν τον Μακέιν
Ξέρετε γιατί το περίφημο Obamacare δεν ανετράπη; Επειδή οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν κατά συνείδηση. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, όπου βουλευτές που ψήφισαν τη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου τώρα καλούνται να κάνουν… κυβίστηση στον αέρα (και κοπανιστό κι αριστερό)!
Ας συγκρίνουμε:
nnn
Τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ο Τζον Μακέιν (Αριζόνα), η Σούζαν Κόλινς (Μέιν) και η Λίζα Μουρκόφσκι (Αλάσκα) έδωσαν αρνητική ψήφο στην κατάργηση του προγράμματος (πήγαν αντίθετα σε αυτό που ήθελε ο Τραμπ) και έτσι η κατάργηση απορρίφθηκε με ψήφους 49-51. Μετά την ψηφοφορία ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Μακέιν γιατί ψήφισε αρνητικά και εκείνος απάντησε: «Γιατί θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό». Αλλά, είπαμε, στην Ελλάδα της πολιτικής κωλοτούμπας τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν.
Το μέλλον του Ευάγγελου
Ανάμεσα στα νυχτολούλουδα που θυμίζουν την παλιά Αθήνα, δίπλα από το ΕΑΤ/ΕΣΑ, στον κήπο του εστιατορίου του Πάρκου Ελευθερίας άρχισαν το βράδυ της Πέμπτης να προσέρχονται διαδοχικά διάφορες προσωπικότητες και να κατευθύνονται στο βάθος του κήπου σε μια ροτόντα…
nnn
Πρώτος προσήλθε ο εφοπλιστής Γιώργος Βερνίκος. Ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα ο γνωστός χειρουργός Χρήστος Δερβένης και εν συνεχεία ο Διον. Παναγιωτάκης, του θεάτρου και του Action24, μετά της κυρίας Ελένης Κούρκουλα. Ακολούθησε η κυρία Λίλα Βενιζέλου και μετά ο σύζυγός της, πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος…
nnn
Ο Γιώργος Φλωρίδης που παρακολουθούσε την παραπάνω παρέα από διπλανό τραπέζι σχολίασε ότι η σύνθεσή της είναι αποφασιστική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνδαιτυμόνες του κ. Βενιζέλου συζητούσαν για το μέλλον του Ευάγγελου. Ωστόσο, άλλοι σημείωναν ότι από τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκινά τις αυγουστιάτικες διακοπές του και συνηθίζει να κάνει ένα τραπέζι στους φίλους του πριν από την αναχώρησή του.
nnn
Είναι γνωστό όμως στην υπόλοιπη πιάτσα της Αθήνας, αλλά και οι στενοί φίλοι και συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, όπως για παράδειγμα ο Παν. Ρήγας και ο Χρ. Βερελής, μεταδίδουν μετά επιτάσεως πως ο κ. Βενιζέλος στην επόμενη Βουλή δεν θα μπει ως απλός βουλευτής. Γρίφοι, υποθέσεις, τραπεζώματα και υπονοούμενα, προφανώς, θα πείτε. Αλλά για την ώρα τίποτα το νεότερο από το μέτωπο του Ευάγγελου.
nnn
Ωστόσο, δεν μπορώ να μην επιμείνω σε αυτό που μου μεταφέρουν διάφοροι δημοσκόποι. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπιζόταν σχεδόν με οργή από το εκλογικό σώμα. Οπως διηγούνται οι δημοσκόποι, στις λεγόμενες κλειστές έρευνες που διεξήγαγαν τότε με γκρουπ ψηφοφόρων, όταν έλεγαν το όνομα «Βενιζέλος» οι ερωτώμενοι αντιδρούσαν με σχεδόν έξαλλο τρόπο.

Επειτα από δυόμισι χρόνια οι ίδιοι δημοσκόποι διαπιστώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει πλέον ικανό ακροατήριο σε όλη τη χώρα. Και αυτό επειδή δεν πτοήθηκε και επέμεινε συστηματικά, σχεδόν σε καθημερινή βάση, να αναλύει, να περιγράφει και να διατυπώνει με τεκμηριωμένο τρόπο την άποψή του για το μέλλον και την τύχη της χώρας. Κατά τους δημοσκόπους, λοιπόν, έχει κατακτήσει εθνικό ακροατήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Να μην το ξεχάσω. Στο Πάρκο Ελευθερίας, κατά σύμπτωση την ίδια ώρα συνέτρωγε με τον Νίκο Μπανιά (αδελφό του Γιάννη Μπανιά) και η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη.


Δυσαρέσκειες…
Σε αντίθεση με τα χαρωπά πρόσωπα που βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπα συνοφρυωμένα και προβληματισμένα. Οχι τόσο επειδή δεν πιστεύουν πως από τον Αύγουστο θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια (ουδείς συριζαίος το αμφισβητεί αυτό) όσο επειδή, λένε, δεν υπεγράφη ακόμα η σύμβαση συνεργασίας για τα περίφημα Panama Papers και η Ελλάδα, άγνωστο πώς, είναι η τελευταία χώρα που δεν έχει ακόμα συνάψει σύμβαση. Ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες για αυτό. Διότι, λένε, δεν μπορούμε να κάνουμε σημαία το «χτυπάμε τη διαφθορά» και να αδιαφορούμε για τις λίστες αυτές που μπορούν να φέρουν και έσοδα. Αν βέβαια όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο.
nnn
Επιπλέον, τα κομματικά στελέχη φαίνονται δυσαρεστημένα με συγκεκριμένο ένοικο εντός του Μαξίμου που προωθεί, όπως αναφέρουν, σχέδια μεγάλης διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας (που τελευταίως αγοράζει ακίνητα στην Ελλάδα και κατέχει μέρος του ελληνικού χρέους) για τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς mall ανάμεσα στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω. Ξεσηκώθηκαν, βλέπετε, οι καταστηματάρχες και οι δήμαρχοι της περιοχής, αλλά και πολλές εργατικές τάξεις που θεωρούνται ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος. O ένοικος αυτός στο Μαξίμου εμφανίζεται να παραμερίζει την όποια γραφειοκρατία και να προωθεί τη δημιουργία του mall, αψηφώντας τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου.

Οικογενειακά προβλήματα

Τα περί συνεννόησης και συναίνεσης που άφησε να εννοηθεί η κυβέρνηση πως υπήρχαν στη Διάσκεψη της Λαμίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη σφόδρα έχουν ενοχλήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη που τα έχει βάλει με τον ανιψιό του. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πλέον ορατό ρήγμα στις σχέσεις τους.

nnn

Ο κ. Μπακογιάννης λέει ότι απλώς έκανε τη δουλειά του και προσπάθησε να μαζέψει χρήματα για την περιφέρειά του, αλλά ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει εξοργιστεί με μια δήλωση που έκανε ο περιφερειάρχης: «Τα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό, ακολουθώντας τον δρόμο των παππούδων τους μετά από 40 χρόνια. Περιγράφω μια πραγματικότητα, η οποία προφανώς δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015, μην τρελαθούμε κιόλας».

nnn

«Επαιξε παρέα με τον Τσίπρα» έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν παρέστη ούτε στον γάμο του κ. Μπακογιάννη.

nnn

Πάνε οι εποχές που οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ στριμώχνονταν στην Κουμουν-δούρου. Πάνε και οι εποχές που το Μέγαρο Μουσικής ήταν το άντρο της μπουρζουαζίας. Αφού μάλιστα κρατικοποιήθηκε, γιατί να μη συνεδριάσει άνετα και ωραία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία από τις αίθουσές του. Κρίμα μόνο που ο κ. Τσίπρας, με τη μεγαλοψυχία που τον διακρίνει, δεν σκέφτηκε να αποτιμήσει έναν φόρο τιμής στον δημιουργό του…

nnn

Νέα ήθη για τις όποιες διακοπές των βουλευτών της ΝΔ αρχίζει να καθιερώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορούν να πάνε όπου θέλουν, σε όποια κοσμική παραλία επιθυμήσουν, με όποια παρέα, πλην όμως να μη δει, όπως τους είπε, καμία… φωτογραφία σε παραλία. Απλώς να κάνουν διακοπές… ινκόγκνιτο, όπως και αυτός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.