Στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Τώρα που ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης περιοδεύει στην επαρχία ανεβάζοντας το έργο περί παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, καλό είναι να του θυμίσουμε ότι η ανάπτυξη απαιτεί πόρους και όχι υποσχέσεις και άλλους φόρους

Τώρα που ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης περιοδεύει στην επαρχία ανεβάζοντας το έργο περί παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, καλό είναι να του θυμίσουμε ότι η ανάπτυξη απαιτεί πόρους και όχι υποσχέσεις και άλλους φόρους, όπως είπε και η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ στην παρθενική της συνέντευξη για την ελληνική οικονομία.
Μπορεί ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Συνέδριο που έγινε στη Λαμία για την οικονομική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας, να απαρίθμησε 11 λόγους που δείχνουν ότι το 2017 θα είναι χρονιά επιστροφής στην ανάπτυξη, ξέχασε όμως να αναφερθεί στους πόρους και τα κονδύλια που κατευθύνονται στα περιφερειακά προγράμματα και τα έργα και αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για ολόκληρη την Ελλάδα.
Του θυμίζουμε λοιπόν ότι οι πόροι, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που προέρχονται κατά 95% από τα ευρωπαϊκά ταμεία, το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν μόλις 836 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2016, χρονιά στασιμότητας, ήταν το ίδιο διάστημα 2,02 δισ. ευρώ!
Τι έχει πάει λοιπόν στραβά; Γιατί την ώρα που η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η κυβέρνηση και το Δημόσιο που κρατούν στα χέρια τους το βασικό εργαλείο επιτάχυνσης της ανάπτυξης να αποτυγχάνουν;
Ο κ. Παπαδημητρίου και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ίσως θα έπρεπε να ξεκινούν την κάθε… εμφάνισή τους στην επαρχία που υποφέρει με την απάντηση στο ερώτημα «είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;».
Ομως ο καθηγητής που γρήγορα έγινε πολιτικός θυμήθηκε μόνο ότι την προγραμματική περίοδο 2007-2013 η Ελλάδα είχε την κορυφαία επίδοση σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων (100%) έναντι 94% κατά μέσον όρο της ΕΕ.

Για τη νέα περίοδο 2014-2020 το ποσοστό απορρόφησης ήταν τον Ιούνιο 20% έναντι 8% της ΕΕ. Μόνο που τα έσοδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία μειώθηκαν κάτω από το μισό.

Κατά τα λοιπά, δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τις γενικές επισημάνσεις για την ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας –οικονομικές κοινοτοπίες θα έλεγε κανείς –και προφανώς με τις στατιστικές που δείχνουν ότι πράγματι υπήρξε αύξηση εξαγωγών και των ακαθάριστων επενδύσεων τους πρώτους μήνες του 2017 ίσως γιατί απλά πιάσαμε πάτο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.