O δρόμος της Αρετής

Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, και όμως συμβαίνει. O αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μία ημέρα πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές, την περασμένη Δευτέρα, αναρωτιέται αν μπορούμε να πετύχουμε ένα επιτόκιο κοντά στο 4% και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - σε συζήτηση στο κιόσκι του προεδρικού μεγάρου - προσπαθεί να του εξηγήσει πώς λειτουργούν οι αγορές: «Θα πρέπει να βγούμε συντηρητικά.

Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, και όμως συμβαίνει. O αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μία ημέρα πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές, την περασμένη Δευτέρα, αναρωτιέται αν μπορούμε να πετύχουμε ένα επιτόκιο κοντά στο 4% και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας –σε συζήτηση στο κιόσκι του προεδρικού μεγάρου –προσπαθεί να του εξηγήσει πώς λειτουργούν οι αγορές: «Θα πρέπει να βγούμε συντηρητικά.

Με ένα επιτόκιο 4,7% ώστε σταδιακά στις επόμενες εκδόσεις να υποχωρήσει το επιτόκιο. Αν πάμε από τώρα στο 4%, η επόμενη έκδοση θα πρέπει να έχει το 3 μπροστά, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και θα οδηγήσει σε αποτυχία».

Τα παραπάνω είπε ο πολιτικός που κατηγορούσε για τοκογλυφικά επιτόκια τους εταίρους που μας δάνειζαν και μας δανείζουν για να μη χρεοκοπήσουμε με 1,5%.
Το θετικό σοκ όμως έχει και συνέχεια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» το 1,5 δισ. φρέσκο χρήμα που εισέρευσε από την τελευταία ομολογιακή έκδοση σε ειδικό λογαριασμό ώστε να μη σπαταληθεί σε προσλήψεις και ρουσφέτια.
Είναι μια δέσμευση ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική πειθαρχία από την ίδια κυβέρνηση που κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 στηριζόμενη στο εξωπραγματικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Αν προσθέσει κανείς και τη διαφαινόμενη βούληση για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, προκύπτει πως επιτέλους η κυβέρνηση διάλεξε τον δύσκολο δρόμο της Αρετής, που οδηγεί όμως στην επίτευξη των στόχων.
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι μας κόστισε ακριβά -κοντά στα 100 δισ. –η ανακάλυψη του δρόμου της Αρετής και δεν θα έχει άδικο. Αυτό όμως που μετράει είναι το μέλλον. Η έξοδος στις αγορές είναι σημαντική, αφού η απεμπλοκή από τα μνημόνια προϋποθέτει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να ρίξει το βάρος στην ολοκλήρωση της απαιτητικής τρίτης αξιολόγησης και στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ο δρόμος βεβαίως παραμένει μακρύς και δύσβατος.

Μόνο δύο νούμερα αρκούν για να δείξουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ανέρχονται συνολικά σε 95,186 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 4,748 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2017 μέχρι και το τέλος Μαΐου. Επίσης, τα πρώτα στοιχεία από τις θερινές εκπτώσεις δείχνουν μείωση του τζίρου 10% σε σχέση με πέρυσι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.