Σχεδόν πέντε αιώνες πριν, και συγκεκριµένα στις 20 Μαρτίου του 1602, το Κοινοβούλιο των Κάτω Χωρών υπέγραφε στο Αµστερνταµ το διάταγµα για την ίδρυση της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών.
Ηταν η πρώτη ανώνυµη εταιρεία και η πρώτη που διένειµε µετοχές και µέρισµα στους µετόχους της.
Εκτοτε εξελίχθηκε, βρήκε γρήγορα πολλούς µιµητές και µε τα χρόνια αποτέλεσε τη βάση οικονοµικής οργάνωσης του σύγχρονου κόσµου.
Και µαζί πηγή έµπνευσης, βάση ανταγωνισµού, δηµιουργικότητας και παραγωγής, χώρο προαγωγής των επιστηµών, εστία προόδου, ευηµερίας, κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών.
Για τους µοντέρνους ιστορικούς εκείνη η καινοτοµία των Ολλανδών επέδρασε ίσως περισσότερο απ’ όλες τις άλλες στην εξέλιξη της Ευρώπης, συνέβαλε τα µέγιστα στην επικράτηση της Δύσης και επηρέασε όσο καµία άλλη τη ζωή των ανθρώπων στον πλανήτη.
Το συγκεκριµένο µοντέλο οργάνωσης ιδιωτικής οικονοµικής δραστηριότητας κυριαρχεί παντού σήµερα.
Δι’ αυτών κινείται ο κόσµος, µέσω των ανωνύµων εταιρειών αναπτύσσονται τα πιο µεγαλεπήβολα σχέδια, δι’ αυτών πολλαπλασιάζεται και διανέµεται ο πλούτος, µέσω των ανωνύµων εταιρειών ευηµερούν τα κράτη, σε αυτές στηρίζονται η ανάπτυξη και η πρόοδος των κοινωνιών.
Με κανόνες βέβαια και έλεγχο, αλλά συνάµα και µε ελευθερία και δυνατότητες.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλον τον κόσµο ευνοείται η ίδρυσή τους, διευκολύνεται η δραστηριότητά τους, το φορολογικό πλαίσιο διατηρείται κατά το δυνατόν σταθερό, οι επιβαρύνσεις, ασφαλιστικές και άλλες, ελεγχόµενες και κυρίως επιδιώκεται η συνεργασία µε το κράτος, ζητείται η γνώµη τους και σε πολλές περιπτώσεις προσφέρονται κίνητρα ή διαµορφώνονται ειδικές πολιτικές, κλαδικές και τοµεακές, προκειµένου να προσελκύσουν τις ίδιες και τις επενδύσεις τους.
Μόνο εδώ οι παραγωγοί, οι δηµιουργοί και οι ανώνυµες εταιρείες αντιµετωπίζονται ως άλλοι εχθροί του λαού, λες και σκοπό της ύπαρξής τους έχουν την κλοπή και την απάτη.
Ιδιαιτέρως οι έχοντες ιδεολογικές και άλλες αγκυλώσεις δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τα προφανή.
Ειδικά στις παρούσες µεταβατικές συνθήκες, στο µεταίχµιο της κρίσης, στην αυγή ενός διαφαινόµενου νέου κύκλου για τη χώρα και τους πολίτες της, η προαγωγή των σύγχρονων εταιρικών σχηµάτων και η ενθάρρυνσή τους να τοποθετηθούν και να τοποθετήσουν στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας έργο.
Ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του οφείλουν να συναντήσουν και να ακούσουν από πρώτο χέρι τι εµποδίζει και τι αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας.
Ιδιαιτέρως από τους αυθεντικούς παραγωγούς, απ’ όσους ηγούνται πρωτοποριακών εξαγωγικών µονάδων και δραστηριοτήτων, πολλά έχουν να µάθουν.

Και κυρίως να νιώσουν τη γνώση να ξεχειλίζει και να κατανοήσουν πως η αγάπη για παραγωγή και δηµιουργία µπορεί να κινήσει ουρανό και γη.

TO BHMA