Είναι επίσης τραγικό ότι στην απαξίωσή της πρωταγωνιστεί, εκτός από διάφορους όψιμους εθνοπατριώτες, η Αριστερά που είναι η παράταξη που επωφελήθηκε τα μέγιστα σε αυτήν τη διαδρομή.
Ωστόσο η σημερινή απαξίωση απέχει παρασάγγες από την καθοριστική συμβολή της στη θεσμική, την οικονομική και -γιατί όχι;- την πολιτική αναγέννηση της χώρας.
Υπήρξαν παράλληλα μια σειρά από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις που μπορεί ορισμένοι να μην τις εκτιμούν αλλά είναι αυτές που έπειτα από επτά χρόνια κρίσης μάς διατηρούν στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Οσοι έχουν ζήσει τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, αν δεν έχουν τυφλωθεί από ιδεολογικές παρωπίδες, καταλαβαίνουν τη διαφορά.
Προφανώς δεν υπήρξε μόνο μια γραμμικά θετική πορεία. Παράλληλα με τη δημοκρατική –και οικονομική –ευφορία, υπήρξαν και σημαντικές αρνητικές παρενέργειες που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Ο διάχυτος λαϊκισμός, η διαφθορά, ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός και κυρίως η πλασματική αίσθηση μιας αέναης, πλασματικής και κρατικοδίαιτης ευημερίας αποτέλεσαν επίσης συστατικά στοιχεία της περιόδου.
Αυτή η κρίση αξιοπιστίας διογκώθηκε και με την ευγενική χορηγία μιας αριστερο-εθνικο-λαϊκίστικης συμμαχίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Μια νέα μεταπολίτευση προϋποθέτει την επανανομιμοποίηση της πολιτικής, της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και την αναγέννηση του κομματικού μας συστήματος.
Στοίχημα καθόλου εύκολο σε μια περίοδο βίαιων οικονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Που το κάνει ακόμα δυσκολότερο η απουσία ηγετών που θα έχουν το ανάστημα να υπερβούν το προσωπικό ή το κομματικό τους συμφέρον…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ