Από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου στον ΣΕΒ θα είναι αυτή που μόλις εκκίνησε με τη σύσταση δύο Επιτροπών προεπιλογής υποψηφίων.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν θα πρόκειται για μια αναμέτρηση μεταξύ προσώπων, αλλά για μια αναμέτρηση διαφορετικών αντιλήψεων μεταξύ των μελών που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο εργοδοτικό φορέα της χώρας.
Ο πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου επιχειρηματία με πολυσχιδείς δραστηριότητες ή ενός βιομήχανου –μεταποιητή όπως στο παρελθόν;
Από το 2007, όταν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων μετασχηματίστηκε σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, εκπροσωπεί και άλλους κλάδους πέρα από τη βιομηχανία, όπως λιανεμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμό και τράπεζες.
Εύλογο είναι πολλές φορές τα συμφέροντα των μελών να μην ταυτίζονται. Παράδειγμα, οι ηλεκτροπαραγωγοί θέλουν να πωλούν όσο πιο ακριβά γίνεται την ενέργεια που παράγουν αλλά το ενεργειακό κόστος είναι το νούμερο ένα πρόβλημα τα τελευταία χρόνια για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών. Επίσης, ένα άλλο παράδειγμα αντικρουόμενων συμφερόντων είναι οι εισαγωγείς, οι οποίοι θέλουν ετήσιες αυξήσεις στους μισθούς για την ενίσχυση της κατανάλωσης.

«Καμία κόντρα»
Ο μετασχηματισμός αυτός έγινε κατά την προεδρία του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου και ο νέος πρόεδρος που τον διαδέχθηκε τον Μάιο του 2014, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, δεν προερχόταν από τη βιομηχανία αλλά από τον κλάδο της πληροφορικής και των υπηρεσιών.
Πολλοί βιομήχανοι – μεταποιητές υποστηρίζουν ότι το διάστημα που μεσολάβησε τα συμφέροντα του δικού τους τομέα δεν εκπροσωπούνταν επαρκώς, γι’ αυτό και τον Απρίλιο του 2017 ίδρυσαν την «Ελληνική Παραγωγή –Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», έναν νέο φορέα που εστιάζει στη μεταποίηση.

«Δεν έχουμε καμία κόντρα με τον ΣΕΒ αλλά θέλουμε να καλύψουμε ένα κενό εκπροσώπησης που έχει προκύψει
. Ο ΣΕΒ θα παραμείνει ο κεντρικός φορέας» υποστήριζαν τότε τα ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής», μεταξύ των οποίων και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος της Viohalco που μετέχει στο ΔΣ του ΣΕΒ. Οσο όμως και να προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις το γυαλί είχε σπάσει και η πρώτη κόντρα μεταξύ των δύο τάσεων θα φανεί στην επιλογή του νέου προέδρου.
H «Ελληνική Παραγωγή» επιθυμεί να «ξαναπάρει» στα χέρια της τον ΣΕΒ αλλά υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες –μεταξύ των οποίων και βιομήχανοι –που υποστηρίζουν θερμά την ανασύνταξη και διεύρυνση της βάσης της εργοδοτικής οργάνωσης του 2007 και θεωρούν μάλιστα πως ήταν η πιο ορθή επιλογή, εν όψει και της παγκόσμιας κρίσης που ξεκινούσε τότε.

Η επόμενη μέρα
Η διεκδίκηση του ΣΕΒ από τις δύο τάσεις συμπίπτει με μια περίοδο που το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματιών σχεδιάζει την επόμενη μέρα αφού είναι κοινή η πεποίθηση ότι η οικονομία έχει πιάσει πάτο. Οι αναζητήσεις αυτές και οι επιδιώξεις διευκολύνονται αν κάποιος από τους δύο βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΕΒ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συσταθεί η τριμελής Επιτροπή Προεπιλογής Υποψηφίων που αποτελείται από τους κ.κ. Γιάννη Γιώτη, Σάκη Καλλιτσάντση και Αλέξανδρο Μακρίδη.
Παράλληλα, έχει συσταθεί και άλλη μια επιτροπή γνωστών στελεχών που αποτελείται από τον νυν πρόεδρο κ. Φέσσα και τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο της Viohalco, τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, ιδιοκτήτη του φερώνυμου ομίλου, τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita και τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.

Στόχος των επιτροπών δεν είναι μόνο η εξεύρεση του καταλληλότερου για την προεδρία του ΣΕΒ αλλά και η αναζήτηση νέων επιχειρηματιών που θα στελεχώσουν και θα ανανεώσουν του 21μελές διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου.

Να σημειώσουμε πως η θητεία του κ. Φέσσα λήγει τον Μάιο του 2018 αλλά επειδή στον ΣΕΒ ο πρόεδρος δεν εκλέγεται αλλά επιλέγεται οι διαδικασίες ήδη ξεκίνησαν ώστε γύρω στον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017 να είναι γνωστός ο επιχειρηματίας που θα διαδεχθεί τον κ. Φέσσα.

Η Λοράνς Παριζό και ο Μασουράκης

Η «Ελληνική Παραγωγή» θα επιδιώξει να επιλεγεί ένας βιομήχανος, όχι κατ’ ανάγκη από μεγάλο τζάκι, που θα γνωρίζει τα προβλήματα και θα αφιερώσει χρόνο για την επίλυσή τους, στερώντας ίσως και χρόνο ενασχόλησης με τη δική τους βιομηχανία.

Επικαλούνται μάλιστα το παράδειγμα της Γαλλίδας Λοράνς Παριζό, ιδιοκτήτριας μιας μικρής επιπλοβιομηχανίας που διετέλεσε πρόεδρος στον γαλλικό σύνδεσμο βιομηχάνων κατά τη διάρκεια της κρίσης και χειρίστηκε τα θέματα του κλάδου με επιτυχία.

Τα μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής» ενώ παραδέχονται ότι ο κ. Φέσσας ήταν πιο επικοινωνιακός και αποτελεσματικός από τον «ιδεολόγο» κ. Δασκαλόπουλο του χρεώνουν ότι χωρίς καμία συννενόηση συντάχθηκε με την πλευρά της κυβέρνησης στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ότι αντικατέστησε το παραδοσιακό think tank του ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ, εκδίδοντας το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ υπό την επιμέλεια του οικονομολόγου κ. Μιχάλη Μασουράκη.

Αναγνωρίζουν ότι επικοινωνιακά η σύλληψη της έκδοσης αυτής ήταν άριστη – όταν βγαίνει παίζει παντού – αλλά όπως χαρακτηριστικά τονίζουν: «Με την κίνηση αυτή ο Φέσσας έδωσε τα κλειδιά του ΣΕΒ στον Μασουράκη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ