Συνέβη στις 17 Ιουνίου, όταν ένας μεγάλος όγκος βράχων έπεσε από γκρεμό ύψους ενός χιλιομέτρου στα νερά του απομονωμένου φιορδ. Το τσουνάμι που προκλήθηκε, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, κατέστρεψε ένα νησιωτικό χωριό σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.
Σεισμικά κύματα
Η κατολίσθηση στις απόκρημνες πλαγιές του φιορδ Κάρατ, στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας, ήταν τόσο ισχυρή ώστε δημιούργησε σεισμικά κύματα που καταγράφηκαν ως δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature. Ωστόσο η προσεκτική ανάλυση μετρήσεων έδειξε ότι δεν υπήρχε σημαντική τεκτονική δραστηριότητα πριν από το συμβάν.
Ερευνητική ομάδα που εστάλη στην περιοχή τον περασμένοι μήνα βρήκε ίχνη μεγάλης κατολίσθησης σε έναν γκρεμό ύψους 1.000 μέτρων. Τα βράχια που αποκολλήθηκαν έσπασαν κομμάτια ενός υποκείμενου παγετώνα και σήκωσαν τη στάθμη του νερού κατά 100 μέτρα κατά μήκος της ακτής όπου συνέβη η κατολίσθηση.
Το ψαροχώρι του Νούγκατσιακ, το οποίο βρίσκεται σε ένα νησάκι του φιορδ 20 χιλιόμετρα μακριά, πρέπει να χτυπήθηκε από κύμα 50 μέτρων, ενώ η στάθμη ανέβηκε κατά 10 μέτρα σε ακτές που απείχαν 30 χιλιόμετρα.
Σπάνια τα τσουνάμι από κατολισθήσεις
Τα τσουνάμι που προκαλούνται από κατολισθήσεις είναι σπάνια, λένε οι ερευνητές, ευθύνονται όμως για μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν αναφερθεί ποτέ. Σήμερα, ο κάτοχος του ρεκόρ είναι το τσουνάμι που σάρωσε τον κόλπο του Λιτούγια στην Αλάσκα το 1958, όταν σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών προκάλεσε κατολίσθηση βράχων σε ρηχά νερά, σηκώνοντας ένα τερατώδες κύμα των 500 μέτρων.
Συγκριτικά, το τσουνάμι που ισοπέδωσε τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας το 2011, σκοτώνοντας 15.000 ανθρώπους και προκαλώντας το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, είχε μέγιστο ύψος 40 μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ