Δεν ξέρω πόσο ελπιδοφόρο και πόσο συναινετικό ήταν το κλίμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Λαμίας (όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση), τα γεγονότα ωστόσο είναι συγκεκριμένα: Οι Αλέξης Τσίπρας και Κώστα Μπακογιάννης (φωτογραφία) βρέθηκαν μαζί, συμμετείχαν σε κοινή σύσκεψη με μια ντουζίνα υπουργούς, αλλά από την αρχή ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, λέγοντας: «Αν μαζευτήκατε όλοι εδώ για να την πέσετε στη ΝΔ και στον Μητσοτάκη, τζάμπα χρόνος. Εγώ είμαι περιφερειάρχης και όχι κομματικό στέλεχος». Και μπορεί κάποια στιγμή Πρωθυπουργός και περιφερειάρχης να είπαν ότι, αν και διαφωνούν (ιδεολογικά), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνυπάρχουν, ωστόσο ο κ. Μπακογιάννης ως περιφερειάρχης ήθελε, όπως έλεγε, «να κάνει τη δουλειά του» και να «μαζέψει χρήματα για την περιφέρειά του», πράγμα που πέτυχε. Επρόκειτο να εισπράξει από τα ευρωπαϊκά ταμεία περίπου 190 εκατ. ευρώ και κατάφερε μετά το πέρας του Συνεδρίου της Λαμίας να τα κάνει 300 εκατ. ευρώ.
nnn
Και όσον αφορά ότι ο κ. Μπακογιάννης δήθεν αγνόησε την οδηγία του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να μην παραστούν κομματικά στελέχη, διευκρίνισε ότι η οδηγία απευθυνόταν μόνον προς τους βουλευτές, οι οποίοι και πειθάρχησαν. Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι τα περιφερειακά συνέδρια που κάνει ανά την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας με μια στρατιά υπουργών και πολλών τοπικών κομματικών στελεχών δεν είναι τίποτε άλλο από «επικοινωνιακές φιέστες και μάλιστα φρουρούμενες από τα… ΜΑΤ».
nnn
Βεβαίως ο κ. Τσίπρας επιζητεί τώρα τη συναίνεση (κυρίως για την επόμενη ημέρα, όπως λέει τελευταίως) και δεν το κρύβει. Τις λέξεις «συναίνεση» και «συνεννόηση» τις είπε αρκετές φορές στη Λαμία, αλλά, όπως έδειξαν εν συνεχεία τα πράγματα, υπήρξε ανταπόκριση. Την ώρα που μιλούσε για συνεννόηση του επεφύλασσαν «θερμή υποδοχή» οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, τους οποίους φρουρούσαν τα ΜΑΤ. Και επειδή ο Πρωθυπουργός θέλησε να κάνει στους διαδηλωτές πράξη τη συνεννόηση δέχτηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Μάλλον δεν τους έπεισε με τις υποσχέσεις που τους έδωσε και αυτοί συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους.
Ποια κυβέρνηση θα εγκαινιάσει τον Ασωπό;

Αλλά ας γυρίσουμε στο περιφερειακό συνέδριο και το υποτιθέμενο κλίμα συναίνεσης που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ότι υπήρξε σε αυτό. Ενας από τους πολλούς υπουργούς που έφερε μαζί του ο Πρωθυπουργός αναφερόταν στον Ασωπό και είπε στον κ. Τσίπρα ότι «εσύ, πρόεδρε, θα είσαι ο πρωθυπουργός που θα εγκαινιάσεις κι αυτό το έργο με την επόμενη κυβέρνησή σου». Πετάχτηκε αμέσως ο περιφερειάρχης και του είπε: «Ναι, με την επόμενη κυβέρνηση που θα εγκαινιάσει τον Ασωπό είστε και εσείς όλοι προσκεκλημένοι». Επιπλέον, ο περιφερειάρχης αποφάσισε να μην κάνει δώρο στον Πρωθυπουργό (όπως έκαναν παραδοσιακά δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες), αλλά να του προσφέρει δείπνο στα Καμένα Βούρλα δίπλα στη θάλασσα με… καρμπονάρες και κοτόπουλα.
Τι εκνευρίζει τον Μητσοτάκη

Ολα αυτά τα περιφερειακά συνέδρια για την ανάπτυξη (έχουν γίνει δύο, απομένουν άλλα 11) φαίνεται πως έχουν εκνευρίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος και αυτός κατακαλόκαιρο συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, συναντώντας, όπως συχνά λέει στις ομιλίες του, πολίτες και παραγωγικούς φορείς. Συνομιλεί μαζί τους, καταγράφει τα προβλήματά τους και τα προωθεί εν συνεχεία στα κομματικά όργανα για τα περαιτέρω. Η ΝΔ θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας, αφού ξεμπέρδεψε με «επιτυχία» με τα παλιά του αφηγήματα, ανακάλυψε ένα καινούργιο αφήγημα για την ανάπτυξη που δήθεν έρχεται. Ακόμη ότι «Τσίπρας και ανάπτυξη είναι δυο έννοιες που δεν είναι συμβατές» αφού ο κ. Τσίπρας ξέχασε να πει ότι η πραγματική οικονομία στενάζει με υψηλούς φόρους που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και εκμηδενίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.


Και «καβγάς» για το δώρο στα γενέθλια του Τσίπρα

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τα γενέθλια του κ. Τσίπρα (γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1974 και κλείνει τα 43) και όπως είπε σκέφτηκε να του στείλει (όπως αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την Παρασκευή) και ένα δώρο: τη γελοιογραφία του Αρκά που λέει «είμαι ψεύτης, αλλά ορκίζομαι ότι δεν είμαι κλέφτης, με πιστεύετε;». Τώρα, πιθανόν να πείτε γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αυτή τη γελοιογραφία για να τη στείλει (δεν είμαι βέβαιος ότι την έστειλε) δώρο στον κ. Τσίπρα για τα γενέθλιά του. Επειδή στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στον «Guardian» είπε: «Αν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις για την κυβέρνηση, πολλοί θα πουν «ψεύτες», αλλά κανένας δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή άτιμοι».
nnn
Το Μέγαρο Μαξίμου άκουσε τι δώρο-έκπληξη επρόκειτο να στείλει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη για απάντηση. Πώς; Με τα γνωστά… non papers: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει την κατανόηση και τη συμπαράστασή μας για την επιλογή του να πει τον πόνο του στον κ. Πορτοσάλτε. Μπορούμε να του προτείνουμε και αστυνομικά μυθιστορήματα για την παραλία. Μπορεί να του φανούν πιο χρήσιμα από τον Αρκά».

HeliosPlus