Η «απάντηση» που έδωσε πρόσφατα η Royal Dutch Shell στη βιαιότερη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου την τελευταία εικοσαετία ήταν η εξαγορά αντί 54 δισ. ευρώ της εταιρείας φυσικού αερίου BG Group Ltd. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς ο πλανήτης στρέφεται προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Προχθές ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell, Μπεν Βαν Μπέουερντεν, το τερμάτισε: προανήγγειλε ότι το επόμενο ΙΧ του θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο! Είπε συγκεκριμένα ότι τον Σεπτέμβριο θα παραλάβει το νέο του αυτοκίνητο, μια Mercedes-Benz S500e. Ετσι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο θα αλλάξει το πετρελαιοκίνητο ΙΧ που οδηγεί σήμερα με ένα αυτοκίνητο που δεν θα εξαρτάται από κανένα ορυκτό καύσιμο για να κινηθεί. Εκτός, βέβαια, αν η ηλεκτρική ενέργεια που θα προμηθεύεται από την πρίζα η Mercedes θα παράγεται από την καύση υδρογονανθράκων, αλλά εν προκειμένω αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Βαν Μπέουερντεν δεν είναι ο πρώτος μεγαλομάνατζερ της Shell που περιφρονεί το προϊόν που παράγει η εταιρεία του. Η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών της ολλανδο-βρετανικής εταιρείας, Τζέσικα Ουλ, ήδη οδηγεί μια ηλεκτροκίνητη BMW i3!
«Η όλη τάση που επικρατεί και κατατείνει προς την ηλεκτροκίνηση σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως είναι η Βορειοδυτική Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ακόμα και η Κίνα, αυτός ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας που παρατηρείται, είναι μια καλή εξέλιξη» δήλωσε ο Βαν Μπέουερντεν σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τρίτη στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Πρέπει να αυξήσουμε τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων –ή οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο ή με υγραέριο –αν θέλουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μόνο κατά 2 βαθμούς Κελσίου» πρόσθεσε ο ολλανδός μάνατζερ αποκαλύπτοντας τις οικολογικές του ευαισθησίες, σε αντίθεση με τον πρώην συνάδελφό του της αμερικανικής Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον, που επανειλημμένως έχει διακηρύξει ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις Κασσάνδρες που προβλέπουν υπερθέρμανση του πλανήτη και συνακόλουθα δεινά. Παρεμπιπτόντως, ο Ρεξ Τίλερσον είναι εδώ και ένα εξάμηνο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.


Υδρογονάνθρακες υπό διωγμόν

Εκαναν αίσθηση παγκοσμίως οι δηλώσεις του επικεφαλής της Royal Dutch Shell. Και αυτό παρά το ότι η τάση εξοστρακισμού του πετρελαίου και των παραγώγων του από τις ανθρώπινες δραστηριότητες κλιμακώνεται. Αρκεί να αναφερθεί ότι μία ημέρα προτού μεταδοθεί η συνέντευξη Βαν Μπέουερντεν, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, η Βρετανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαγορεύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσεως έως το έτος 2040.
Προ δύο εβδομάδων η Γαλλία είχε δημοσιοποιήσει ανάλογα σχέδια για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες της στο Παρίσι και τις άλλες μεγάλες πόλεις και για να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου. Εντός του Ιουλίου, επίσης, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo AB ανακοίνωσε ότι από το 2019 και εντεύθεν θα κατασκευάζει μόνο ηλεκτροκίνητα οχήματα.
«Δηλώσεις σαν κι αυτή του Μπεν Βαν Μπέουερντεν οδηγούν στη σκέψη ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μείνουν χαμηλές για πάντα» έγραφε την Παρασκευή η Λίζα Φλάισερ στο Bloomberg. Ανεπισήμως εδώ και χρόνια λέγεται ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είναι ήδη προετοιμασμένες για το τέλος της εποχής του πετρελαίου. Μπορούν εύκολα να το «γυρίσουν» στην παραγωγή υδρογόνου και… ούτε γάτα ούτε ζημιά, υποστηρίζουν οι αστικοί μύθοι που επιμένουν ότι η χρήση των υδρογονανθράκων εξακολουθεί για γεωπολιτικούς και μόνο λόγους, για να μην καταρρεύσουν οι πετρελαϊκές μοναρχίες της Μέσης Ανατολής –που κι αυτές σπεύδουν, παρεμπιπτόντως, να απεξαρτηθούν οικονομικώς από το πετρέλαιο, μείζον και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Σαουδική Αραβία.
Πυροβολούν τα πόδια τους;

Τους τελευταίους μήνες ο διευθύνων σύμβουλος της Philipp Morris International Ανδρέας Καλαντζόπουλος σε συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του πλανήτη εμφανίστηκε λάβρος κατά του καπνίσματος και κάλεσε τους καπνιστές να το κόψουν και τα νέα παιδιά να μην το ξεκινήσουν. Δεν τρελάθηκε. Ο γιγαντιαίος όμιλος, του οποίου προΐσταται, λάνσαρε ένα νέο προϊόν, ένα υποκατάστατο του τσιγάρου, που μοιάζει με ηλεκτρονικό αλλά δεν είναι, αφού χρησιμοποιεί καπνό που όμως δεν τον καίει αλλά τον θερμαίνει σε πολύ υψηλούς βαθμούς.
Είναι προφανές ότι ο έλληνας μάνατζερ με τις συνεντεύξεις του εγκαινίασε μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών για το νέο, λιγότερο βλαβερό για την υγεία προϊόν που κατασκευάζει η εταιρεία του. Και δήλωσε ότι, αν και για χρόνια καπνιστής ο ίδιος, αντικατέστησε τα τσιγάρα με το υποκατάστατο της Philipp Morris. Δεν αποκλείεται η Royal Dutch Shell να ετοιμάζει κι αυτή κάποια «πράσινη», οικολογική έκπληξη για να ανακοινώσει.
Αλλά εν πάση περιπτώσει, όσοι εκπλήσσονται από το γεγονός ότι ο επικεφαλής μιας μεγάλης βιομηχανίας περιφρονεί τόσο επιδεικτικά και απορρίπτει τόσο κραυγαλέα το προϊόν το οποίο παράγει, έστω κι αν είναι ρυπογόνο, ίσως βρουν μια απάντηση στο πέρα για πέρα αληθινό περιστατικό που διαδραματίστηκε προ ετών στο γραφείο ιδιοκτήτη και διευθυντή ελληνικής καλτσοβιομηχανίας.
Περιμένοντας προ ολίγων ετών ένας δημοσιογράφος στον προθάλαμο του γραφείου του εν λόγω διευθυντή για ραντεβού που είχε μαζί του, άκουσε από το γραφείο φωνές. Κάποιοι διαπληκτίζονταν. Ανοιξε ξαφνικά η πόρτα και βγήκε έξω αναψοκοκκινισμένος ένας άνδρας. Ανάλογα συγχυσμένος φάνηκε και ο διευθυντής στον δημοσιογράφο, όταν ύστερα από λίγο μπήκε στο γραφείο.
«Μα τι συνέβη; Γιατί φωνάζατε;», ρώτησε ο ρεπόρτερ τον διευθυντή και μια εξαδέλφη του, υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης, που επίσης βρισκόταν μέσα στο γραφείο. «Ο κύριος που βγήκε ήταν ένας πωλητής μας. Μιλώντας μαζί του παρατήρησα ότι φορούσε τα παπούτσια του χωρίς κάλτσες και του επισήμανα ότι δεν είναι δυνατόν ένας πωλητής καλτσών να δουλεύει ξεκάλτσωτος, ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι, όπως μού δικαιολογήθηκε. Ε, δεν έχω δίκιο;» ρώτησε ο διευθυντής τον δημοσιογράφο.
Προτού εκείνος προλάβει να απαντήσει, παρενέβη η εξαδέλφη του διευθυντή: «Μα δεν έχεις δίκιο, δεν το καταλαβαίνεις;» του είπε. «Για σκέψου αντί για κάλτσες να φτιάχναμε προφυλακτικά. Τι θα έπρεπε να κάνουν οι πωλητές μας; Να τα φοράνε;».

HeliosPlus