Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποDiabetologia. Μάλιστα, ένα ποτό τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνει αποτελεσματικά τις πιθανότητες νόσησης.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, εν συγκρίσει με την πλήρη αποχή απ’ αυτό, σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η κατάχρηση αυξάνει τον κίνδυνο.
Στην παρούσα μελέτη η καθηγήτρια Τζάνε Τόλστρουπ και οι συνεργάτες της στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, μελέτησαν τις επιδράσεις της συχνής κατανάλωσης αλκοόλ στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη καθώς και τη σχέση με συγκεκριμένα είδη ποτών.
Η μελέτη
Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία από τη μελέτη Danish Health Examination Survey (DAHNES) της περιόδου 2007–2008, στην οποία συμμετέχουν κάτοικοι της Δανίας, 18 ετών και άνω, αναφέροντας στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη εξαιρέθηκαν, όπως επίσης οι έγκυες ή όσες είχαν γεννήσει πρόσφατα. Εν τέλει το δείγμα απαρτίστηκε από 70.551 άτομα που είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση αλκοόλ. Η παρακολούθησή τους διήρκεσε έως το 2012, με μέσο χρόνο συμμετοχής τα 4,9 χρόνια.
Τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ διακρίθηκαν σε: απέχοντες, πότες με συχνότητα μικρότερη της μιας φοράς την ημέρα ανά εβδομάδα, 1-2 ημέρες/εβδομάδα, 3-4 ημέρες/εβδομάδα και 5-7 ημέρες/εβδομάδα. Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ (πέντε ή περισσότερα ποτά ανά περίπτωση) είτε δεν αναφέρθηκε καθόλου ως πρακτική, είτε συνέβαινε λιγότερο από μια ημέρα της εβδομάδας ή μια ή και περισσότερες φορές εβδομαδιαίως.
Η κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών (κρασί, μπίρα, αλκοολούχα ποτά) επίσης καταγράφηκε ως εξής: λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, 1-6 ποτά/εβδομάδα, 7 ή και περισσότερα/εβδομάδα για τις γυναίκες και 7-13 και 14 ή περισσότερα/εβδομάδα για τους άνδρες.
Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε αυξηθεί, μειωθεί ή ήταν σταθερή τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ενώ η συχνότητα του διαβήτη αντλήθηκε από στοιχεία του Εθνικού Αρχείου Διαβήτη της Δανίας.
Τέλος, συνεκτιμήθηκαν μεταβλητές όπως, το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, η διατροφή, η ψυχαγωγική δραστηριοποίηση, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η υπέρταση.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 859 άνδρες και 887 γυναίκες εκδήλωσαν διαβήτη. Ο μικρότερος κίνδυνος διαβήτη αφορούσε στα άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Οι άνδρες που έπιναν 14 ποτά την εβδομάδα είχαν 43% μικρότερο κίνδυνο νόσησης, συγκριτικά με τους απέχοντες του αλκοόλ και οι γυναίκες που έπιναν εννέα ποτά την εβδομάδα είχαν 58% μικρότερο κίνδυνο.
Η κατανάλωση αλκοόλ 3-4 φορές την εβδομάδα μείωνε κατά 27% τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες και 32% στις γυναίκες, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.
«Ασπίδα» το κρασί
Σε ότι αφορά τα είδη ποτών, η μέτρια έως υψηλή κατανάλωση κρασιού σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, γεγονός που αποδίδεται στις πολυφαινόλες που περιέχει το κρασί και στις επίδρασή τους στο σάκχαρο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν επτά ή περισσότερα ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν 25-30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την εβδομάδα.
Η κατανάλωση μιας έως έξι μπίρες την εβδομάδα μείωνε κατά 21% τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες δεν είχε ανάλογη επίδραση. Οι γυναίκες που έπιναν επτά ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα είχαν 83% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ αυτό δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και η κατανάλωση αλκοόλ 3-4 φορές την εβδομάδα σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Newsroom ΔΟΛ