Όσο μεγαλώνουμε τόσο μειώνονται τα επίπεδα της σωματικής μας δραστηριότητας. Βρετανοί ερευνητές προτείνουν, λοιπόν, σε όλους τους ηλικιωμένους να αποκτήσουν σκύλο, καθώς αποδεικνύεται ότι όσοι έχουν ήδη τετράποδο φίλο κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Δυτικής Αγγλίας και του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία από μελέτη διαρκείας που κατέγραφε την πορεία της υγείας χιλιάδων κατοίκων του Νόρθφολκ.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας που φέρνει η γήρανση του σώματος είναι να έχει ο ηλικιωμένος σκύλο και να τον βγάζει τακτικά βόλτα.
Εκ των 3.123 ατόμων που έλαβαν μέρος στη μελέτη, με μέσο όρο ηλικίας τα 69,5 έτη ζωής, το 18% ανέφεραν ότι είχαν σκύλο. Τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών σκύλων, έβγαζαν τα κατοικίδια τους βόλτα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έβγαζαν τακτικά τους σκύλους έξω ήταν περισσότερο δραστήριοι και έκαναν λιγότερο καθιστική ζωή. Μάλιστα, αυτό ίσχυε ακομα και ημέρες με άσχημο καιρό, καθώς ανέφεραν 20% υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από αυτούς που δεν είχαν σκύλο και ήταν πιο δραστήριοι για 30 λεπτά, καθημερινά.
«Είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε καταλήξει στους αποτελεσματικούς τρόπους διατήρησής της στην τρίτη ηλικία. Τελικά, κάτι απλό, όπως το να βγάλεις τον σκύλο βόλτα, αποδεικνύεται ότι μειώνει την καθιστική μας συμπεριφορά και μας κρατά σωματικά ενεργούς», σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Γιου-Τζου Γου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Newsroom ΔΟΛ