Η Κίνα συνεχίζει να πρωτοπορεί και να στρώνει το δρόμο για την ανάπτυξη του λεγόμενου «κβαντικού Διαδικτύου»: κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν μια κβαντική σύνδεση οπτικών ινών για επικοινωνίες που κανείς δεν θα μπορεί να υποκλέψει.
Το δίκτυο που αναπτύσσεται στην ανατολική πόλη του Τζινάν ουσιαστικά προσφέρει τη δυνατότητα κβαντικής κρυπτογράφησης των μηνυμάτων.
Στα σημερινά δίκτυα, ένας χρήστης μπορεί να διαβάσει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα μόνο αν γνωρίζει το λεγόμενο «κλειδί» της κρυπτογράφησης, το οποίο είναι συνήθως μια μεγάλη ακολουθία αριθμών. Για να υποκλέψει κανείς το μήνυμα πρέπει να βρει το σωστό κλειδί λύνοντας ένα πολύπλοκο μαθηματικό πρόβλημα.
Με την ισχύ των υπολογιστών ολοένα να αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο εύκολο να δοκιμάσει κανείς αρκετούς συνδυασμούς μέχρι να βρει τον σωστό. Αν κανείς έχει στη διάθεσή του αρκετή επεξεργαστική ισχύ και αρκετό χρόνο, μπορεί τελικά να βρει τη σωστή αριθμητική αλληλουχία.
Λύση η κβαντική κρυπτογράφηση
Η λύση στο πρόβλημα είναι η κβαντική κρυπτογράφηση, το μήνυμα κωδικοποιείται στις κβαντικές καταστάσεις υποατομικών σωματιδίων όπως τα φωτόνια. Σύμφωνα με μια βασική αρχή της κβαντομηχανικής, είναι αδύνατο να καταγράφει κανείς τις κβαντικές ιδιότητες ενός σωματιδίου χωρίς να τις διαταράξει.
Και αυτό σημαίνει ότι ένας ωτακουστής που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον αποστολέα και τον παραλήπτη του μηνύματος θα γινόταν αμέσως αντιληπτός.
Όπως αναφέρει το BBC, το δίκτυο στο Τζινάν θα εξυπηρετεί περίπου 200 χρήστες από τον στρατό, την κυβέρνηση και εταιρείες ενέργειας.
Ανάλογα δίκτυα υπάρχουν και στην Ευρώπη και την Κίνα, λειτουργούν όμως μόνο σε πειραματικό επίπεδο.
Η Κίνα, αντίθετα, έχει ήδη δημιουργήσει μια κβαντική γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη.
Έχει επίσης εκτοξεύσει τον πρώτο δορυφόρο κβαντικών επικοινωνιών, ο οποίος πέτυχε τον Ιούνιο ρεκόρ απόστασης στη μετάδοση κβαντικών δεδομένων.