Εξι δισ. δολ. θα στοιχίζει στις εταιρείες η κατάργηση της περιαγωγής

Η σταδιακή κατάργηση των τελών περιαγωγής θα επιφέρει απώλειες της τάξης των 6 δισ. δολ. στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ανά τον κόσμο το 2017. Μάλιστα, στην Ευρώπη η πίεση αυτή θα είναι μεγαλύτερη.

Η σταδιακή κατάργηση των τελών περιαγωγής θα επιφέρει απώλειες της τάξης των 6 δισ. δολ. στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ανά τον κόσμο το 2017. Μάλιστα, στην Ευρώπη η πίεση αυτή θα είναι μεγαλύτερη.
Ειδικότερα, καθώς όλες οι βασικές αγορές ανά τον κόσμο εισάγουν πλέον το Roam Like Home, τα έσοδα των φορέων εκμετάλλευσης από τη διεθνή περιαγωγή αναμένεται να μειωθούν κατά 11% το 2017, από 54 δισ. δολ. σε 48 δισ. δολάρια. Το Roam Like Home δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να χρησιμοποιούν σε μηνιαία βάση φωνητικά μηνύματα, μηνύματα sms, αλλά και κλήσεις και δεδομένα, κατά τη διάρκεια της περιαγωγής, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.
Να σημειωθεί ότι η λογική του Roam Like at Home εκτός από την Ευρώπη, ήδη, υπάρχει ως τάση στη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η υποχρέωση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με την ονομασία Roaming Like At Home plus – RLAH+, επιβάλλεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη διεθνή περιαγωγή και έχει στόχο την κατάργηση των όποιων, επιπλέον των εθνικών χρεώσεων, περιαγωγής εντός της ΕΕ μετά τις 15 Ιουνίου 2017.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, κάθε κλήση/αποστολή sms από τις χώρες (όπου αυτός ισχύει), χρεώνεται όπως τα λεπτά ομιλίας/sms προς όλα τα δίκτυα (σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα του συνδρομητή), ακόμα κι αν η κλήση/αποστολή sms απευθύνεται προς συνδρομητή της ίδιας εταιρείας. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμιστικές τομές της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ, καθώς, μεταξύ άλλων, η σταδιακή κατάργηση της περιαγωγής θα εισφέρει 110 δισ. ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η νέα έρευνα της Juniper Research (Mobile Roaming: Regulations, Opportunities & Emerging Sectors 2017-2022) προβλέπει ότι τα ετήσια έσοδα των παροχών, ύψους 54 δισ. το 2016, θα μειωθούν σε 48 δισ. δολάρια το 2017, καθώς τα έσοδα από την αυξημένη χρήση σε πολλές αγορές του εξωτερικού δεν θα αντισταθμίζουν εκείνα που χάνονται λόγω χαμηλότερων τελών περιαγωγής στην ΕΕ.

Ο συγγραφέας της έρευνας κ. Nitin Bhas σχολιάζει ότι αυτή η μείωση των παγκόσμιων εσόδων οφείλεται σε πτώση κατά 33% των ευρωπαϊκών εσόδων περιαγωγής, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την κατάργηση των προσαυξήσεων του Roaming.«Παρ’ όλο που αναμένουμε ότι τα τιμολόγια περιαγωγής εκτός Ευρώπης θα παραμείνουν σημαντικά υψηλότερα, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να στραφούν σε καινοτόμα πακέτα και προσαρμοσμένες τιμές για τη διατήρηση ή την αύξηση των εσόδων από ταξιδιώτες και μετανάστες»αναφέρει η σχετική έκθεση.
Η έρευνα προβλέπει, εξάλλου, ότι τα έσοδα των παροχών θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το 2018, μετά από μια σημαντική αύξηση των ενεργών συνδρομητών και της χρήσης δεδομένων.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.