«Η διακίνηση ναρκωτικών πραγματοποιείται από επτά σπίτια στον καταυλισμό Ζεφυρίου, σε απόσταση 50 μέτρων από το 3ο Δημοτικό Σχολείου Ζεφυρίου. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών να διέρχονται καθημερινά μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρηση από τον καταυλισμό.

»Η προσέλευση ουσιοεξαρτημένων ξεκινά από τις 11 το πρωί περίπου και σταματά το βράδυ. Η ροή προσέλευσης ξεπερνά τα 15 άτομα ανά ώρα. Ο τρόπος και οι συνθήκες προσέλευσης προσομοιάζουν κυριολεκτικά σε συνθήκες μετάβασης σε ιδιόμορφη «Λαϊκή Αγορά». Στη διακίνηση συμμετέχουν κι άτομα μικρότερα των 10 ετών. Μερικά από τα ναρκωτικά που πωλούνται κρύβονται σε φυλλωσιές οικιών, ακόμη και σε… στύλους της ΔΕΗ».

Αυτή τη δραματική κατάσταση για τη διακίνηση ναρκωτικών σε ένα από τα «άβατα» της ΕΛ.ΑΣ., στην περιοχή του Ζεφυρίου, περιγράφει το διαβιβαστικό έγγραφο που συνέταξε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής στις 19 Ιουλίου 2017 –και το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα» –σχετικά με τη μαζική διακίνηση ναρκωτικών από μέλη έξι οικογενειών Ρομά που διαμένουν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Κι όλα αυτά μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο 11χρονου μαθητή από άσκοπο πυροβολισμό και την αποκάλυψη της δράσης της «μαφίας των ναρκωτικών» στο Μενίδι. Οι κάτοικοι στις δύο περιοχές έχουν κατακλύσει την ΕΛ.ΑΣ. με έγγραφα διαμαρτυρίας για την ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια της οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης στο Ζεφύρι με τη συνδρομή των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ συνελήφθησαν συνολικά 26 άτομα (εννέα είναι άνδρες, εννέα γυναίκες και οκτώ ανήλικοι, από 13 έως 16 ετών) ενώ κατηγορούνται και αναζητούνται άλλα 11.
Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οκτώ οικίες και κατασχέθηκαν: σημαντικές ποσότητες χασίς, ηρωίνη, υπνωτικά χάπια κ.λπ.
Επίσης, συνελήφθησαν 18 χρήστες ναρκωτικών που είχαν πάει στο Ζεφύρι για να προμηθευτούν τη δόση τους, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της Αστυνομίας. Λίγες ημέρες πριν από την επιχείρηση είχαν εντοπισθεί περίπου 300 άτομα.
Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. «στα σημεία που γειτνιάζουν σε καταυλισμούς Ρομά και στο εσωτερικό του καταυλισμού τo οδικό δίκτυο τυγχάνει υποτυπώδες έως ανύπαρκτο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Ρομά τοποθετούν εμπόδια (σκουπίδια –μπάζα) κατά μήκος των οδών, ή προκαλούν μεγάλες λακκούβες στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομίας να είναι δυσχερής έως και αδύνατη.
Επίσης, η παντελής έλλειψη φωτισμού παρέχει κάλυψη και ευκολία διαφυγής.

Πολλές φορές χρησιμοποιούνται ανήλικοι οι οποίοι τοποθετούνται από τους ενηλίκους στις εισόδους των καταυλισμών, με αποτέλεσμα όταν προσεγγίζει τον χώρο κάποιο υπηρεσιακό όχημα, να εμποδίζουν τη διέλευσή του και παράλληλα να ενημερώνουν για την άφιξή του.

Οι ουσιοεξαρτημένοι προσέρχονται κατά μόνας, δυάδες, τριάδες, είτε πεζοί είτε με χρήση δικών τους οχημάτων, τα οποία σταθμεύουν έξω από τις οικίες.
Ωστόσο, εντυπωσιάζουν οι αναφορές για τη μεθοδικότητα των διακινητών των ναρκωτικών. «Οι διακινητές του καταυλισμού Ζεφυρίου αποκρύπτουν τις ναρκωτικές ουσίες σε δέντρα, σε χωράφια, σε φυλλωσιές οικιών, ακόμα και σε στύλους της ΔΕΗ.
Εξω από τις κατοικίες πώλησης ναρκωτικών υπάρχουν άτομα που προσεγγίζουν τους ουσιοεξαρτημένους και τους καλούν εντός των οικιών ή προβαίνουν από την είσοδο σε πώληση ναρκωτικών ουσιών, παραδίδοντας τις ουσίες και εισπράττοντας το χρηματικό ποσό, το οποίο και κρατούν στις τσέπες τους.
Στις παρυφές του καταυλισμού υπάρχουν πρόσωπα που παραμένουν για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα και ενεργούν ως «τσιλιαδόροι» που ειδοποιούν για προσέλευση αστυνομικών (Ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ).
«Στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών συμμετέχουν και ανήλικοι, ακόμα και νεότεροι των 10 ετών, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του φαινομένου. Τα παράπονα, οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για τη διακίνηση ναρκωτικών στο Ζεφύρι έχουν πραγματική βάση» αναφέρεται στο έγγραφο.

HeliosPlus