Τα mea culpa του Τσίπρα

Σε αυτή τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον «Guardian»

Σε αυτή τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον «Guardian» (ορισμένοι την εξέλαβαν ως απάντηση στις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη) υπάρχουν ορισμένες… μετατοπίσεις. Για παράδειγμα έως τώρα, όπως ενθυμείστε, ο κ. Τσίπρας δεν παραδεχόταν ότι έκανε λάθη.

Απλώς είχε ορισμένες «αυταπάτες», όπως τις χαρακτήριζε, χωρίς ποτέ να μας αποκαλύψει ποιες είναι αυτές. Τώρα οι «αυταπάτες» αναβαθμίστηκαν και έγιναν λάθη, αλλά όχι όποια κι όποια. Λάθη στην επιλογή των ανθρώπων! Και φαντάζομαι δεν εννοεί μόνο τον ανεκδιήγητο Γιάνη Βαρουφάκη που τότε χαρακτηριζόταν και από τους εδώ και από τους έξω ως «ο φονιάς της ελληνικής οικονομίας», αλλά ο κ. Τσίπρας επέμενε (τον Ιούλιο του 2015) να τον χαρακτηρίζει ως «asset» για την κυβέρνησή του.

Εννοεί προφανώς και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (την οποία επέλεξε για Πρόεδρο της Βουλής), τον Π. Λαφαζάνη (για το ριφιφί στο Νομισματοκοπείο), τον Κ. Ησυχο (για τη Βενεζουέλα) και πολλούς άλλους επάνω στους οποίους «έχτισε» την πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνησή του. Σίγουρα όμως θα υπάρχουν και σήμερα κι άλλα «λάθος πρόσωπα σε καίριες θέσεις», με τα οποία συνεργάζεται αλλά αποφεύγει να καρατομήσει. Ξέρετε τώρα εσείς ποιους εννοώ.

nnn
Πάντως ο Αλέκος Αλαβάνος που διάβασε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον «Guardian» σχολίασε: «Το μεγαλύτερο λάθος του Τσίπρα δεν ήταν η επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά, ότι δηλαδή εμπιστεύθηκε λάθος ανθρώπους, αλλά η επιλογή τού εαυτού του ως Πρωθυπουργού»!

Τα κουβανέζικα πούρα στο Μαξίμου
Η Ελενα Σμιθ είναι εδώ και αρκετά χρόνια η ανταποκρίτρια του «Guardian» στην Ελλάδα και πολλές φορές δεν έχει διστάσει να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα στη χώρα μας. Είναι η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού και ανάμεσα στα άλλα (όπως το συνηθίζουν οι ξένοι δημοσιογράφοι) έκανε και μια περιγραφή του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένα του πρωθυπουργικού γραφείου, εκεί όπου σπάνια ο Πρωθυπουργός δέχεται έλληνες δημοσιογράφους. Μάθαμε λοιπόν από τη βρετανίδα ανταποκρίτρια ότι ο κ. Τσίπρας θεώρησε τη διακόσμηση που έκανε ο προκάτοχός του Αντ. Σαμαράς «καταθλιπτική» και έτσι τα άλλαξε όλα: τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και πίνακες (τους οποίους συνήθως προμηθεύει στο πρωθυπουργικό γραφείο είτε η Βουλή των Ελλήνων είτε η Εθνική Πινακοθήκη). Εκείνο ίσως που της έκανε εντύπωση ήταν ότι μέσα στο γραφείο του κ. Τσίπρα βρισκόταν ένα κουτί με κουβανέζικα πούρα. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ως πολέμιος των καπνιστών, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρώτο όροφο έως το υπόγειο οι πάντες καπνίζουν. Μάλλον πρόκειται για πούρα που πήρε όταν πήγε στην κηδεία του Κάστρο και τα άφησε στο γραφείο του, είτε ως ενθύμιο είτε για να κερνά κανέναν μανιώδη καπνιστή (και έχει πολλούς, πιστέψτε με).
Ομόλογα για λόγους ψυχολογικούς
Επειτα από δύο χρόνια φόβων για το χρέος της και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχε αναλάβει να υλοποιήσει, η Ελλάδα αποφάσισε την έξοδό της στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και σας το μεταφέρω. Να σημειώσω ότι την τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα ήταν το 2014 από την κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά με την απόδοση να φθάνει στο 4,95%. Ο στόχος του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι μια μικρότερη απόδοση, σύμφωνα με τις αναφορές. Το Γαλλικό Πρακτορείο όμως λέει και κάτι άλλο…
nnn
Η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να αντλεί χρήματα από τις αγορές ομολόγων, εκτιμάται όμως πως είναι ένα απαραίτητο ψυχολογικό ορόσημο. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη χώρα με δάνεια χαμηλού επιτοκίου (0,8 και 1,8%) έως το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Ιούλιο του 2018. Νωρίτερα τον Ιούλιο 2017, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την τελευταία εκταμίευση ύψους 8,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρει το AFP.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.