Προσφορές άνω των 7 δισ. ευρώ είχαν υποβληθεί μέχρι το μεσημέρι για το ελληνικό πενταετές ομόλογο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τάση δείχνει ότι το επιτόκιο μπορεί να κινηθεί ακόμα και κάτω από το 4.75%.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό χρέος, το Reuters μείωσε την εκτίμησή του για το επιτόκιο από 4,875% σε 4,75%, καθώς όπως εξηγεί η Ελλάδα φαίνεται πως θα πετύχει ένα καλύτερο deal σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος.
Oι ανακοινώσεις της Δευτέρας
Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα οι τεχνικές λεπτομέρειες για την έκδοση του νέου ομολόγου, το οποίο απευθύνεται τόσο σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019 όσο και σε νέους επενδυτές με στόχο την εισροή νέου χρήματος.
Η Αθήνα έδωσε την εντολή στις τράπεζες να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την έκδοση του ομολόγου.
Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας.
Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του ομολόγου πενταετούς διάρκειας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει επιτόκιο της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να το πετύχει και το πιθανότερο είναι να βρει τα χρήματα με επιτόκιο 4,3%-4,5%.
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο της Μεταπολίτευσης τη Δευτέρα άφησε να εννοηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το επιτόκιο του ομολόγου θα κυμανθεί στη ζώνη του 4,60% με 4,70%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθεί στους κατόχους των ομολόγων που είχαν εκδοθεί την Άνοιξη του 2014 και λήγουν το 2019 να τα ανταλλάξουν με νέους 5τούς διάρκειας και λήξης το 2022.
Πλέον, το ενδιαφέρον της προσοχής στρέφεται στο επιτόκιο που θα πετύχουν οι τράπεζες που έχουν αναλάβει να τρέξουν την έκδοση.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως πολύ δύσκολα το επιτόκιο θα πέσει κάτω από το 4%, δεν αποκλείουν ωστόσο να είναι χαμηλότερο από το αυτό του προηγούμενου πενταετούς ομολόγου, που είχε διατεθεί με 4,75%.
Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων ανέρχεται στο 102,6, σύμφωνα με την πρόσκληση προς τους επενδυτές.
Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση θα γίνει την 1η Αυγούστου.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το ύψος της έκδοσης είναι δυνατόν να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα αφορούν σε φρέσκο χρήμα και τα υπόλοιπα σε ανταλλαγές παλαιών τίτλων.
Η μισή έκδοση αναμένεται να καλυφθεί από το διεθνείς επεδνυτές και η άλλη μισή από τις εγχώριες τράπεζες, με βάση τις ίδιες πηγές.
Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, η εισροή νέου χρήματος από το εξωτερικό θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.
Ανακοίνωση του Μαξίμου
Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:
1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.
2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.
Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:
Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.
Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.
Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:
α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.»