Σάλος και οργή για τις υπέρογκες αμοιβές των σταρ του BBC σε εποχές κρίσης και λιτότητας. Πώς δικαιολογούνται τέτοια χρυσά ποσά εκατομμυρίων στερλινών από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βρετανίας και γιατί οι άνδρες σταρ εξακολουθούν να κερδίζουν τα διπλά και βάλε από τις γυναίκες εν έτει 2017;
Ερωτήματα που ρίχνουν βαριά σκιά σε έναν δημοσιογραφικό «θεσμό» 95 ετών, που αναγκάστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τις υψηλότερες αποδοχές του προσωπικού του. Διακηρυγμένος στόχος ήταν η βελτίωση της διαφάνειας και της σχέσης ποιότητας-τιμής αλλά οι θυελλώδεις αντιδράσεις μάλλον έβλαψαν την υπόληψη του BBC, όχι μόνο για το ύψος των αμοιβών αλλά και για τις σκανδαλώδεις ανισότητες στο «κασέ» ανδρών και γυναικών.
Ανταγωνιστικά έντυπα και δίκτυα έκαναν «πάρτι» χλευάζοντας όλα τα κακώς κείμενα: από τις 2,2 εκατ. στερλίνες (!) που παίρνει ο παρουσιαστής εκπομπής για αυτοκίνητα ως το ότι η καλύτερα αμειβόμενη γυναίκα κερδίζει 1,7 εκατ. στερλίνες λιγότερες από τον αντίστοιχο άνδρα. Το BBC υποστηρίζει ότι έχει να ανταγωνιστεί εμπορικά κανάλια, όπως το ITV και το Sky, για την πρόσληψη ταλαντούχων δημοσιογράφων και ξεκαθαρίζει ότι παρά τον θόρυβο δεν πρόκειται να αλλάξει η προσέγγισή του όσον αφορά τις αμοιβές.
«Το BBC λειτουργεί σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά και δεν μπορεί να διατηρήσει τα ταλέντα που αγαπά το κοινό αν δεν τα αμείψει αναλόγως» δήλωσε ο γενικός διευθυντής λόρδος Χολ. Ναι, αλλά τι σημαίνει αυτό το αναλόγως;
Αξίζει τον κόπο να δίνουν οι φορολογούμενοι 1 εκατ. στερλίνες τον χρόνο σε κάποιον για να παρουσιάζει μια ειδησεογραφική εκπομπή για λίγες ώρες την εβδομάδα; Πέρα από τον θόρυβο, τις αντιδράσεις και τα κουτσομπολιά, πόσο συμβάλλει στο δημόσιο συμφέρον η δημοσιοποίηση των αμοιβών των σταρ; Κατ’ αρχάς, τα λεφτά που κερδίζει ακόμα και το χαμηλότερα αμειβόμενο αστέρι του BBC είναι άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους Βρετανούς.
Ο πρώην ανθρακωρύχος από την Ουαλία που ζει με το επίδομα ανεργίας και πήρε τηλέφωνο στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του δημοσιογράφου Τζέρεμι Βάιν για να τον ρωτήσει, οργισμένος, αν πιστεύει ότι αξίζει τις 700.000 στερλίνες που οι ακροατές του γνωρίζουν πλέον ότι παίρνει έθεσε το πιο θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με τους μισθούς στο BBC: Πώς κρίνεις πόσο αξίζει η εργασία κάποιου;Η απάντηση του BBC είναι ότι αυτό το αποφασίζει η αγορά.
Ο Πολ Ντέικρ, διευθυντής στον ανταγωνιστικό όμιλο ΜΜΕ της Mail και από τους κορυφαίους επικριτές της «σπατάλης» στο BBC, κερδίζει 1,5 εκατ. στερλίνες τον χρόνο. Και οι περισσότεροι Βρετανοί εξακολουθούν να αποδέχονται ότι συνολικά το BBC, συνώνυμο εγκυρότητας και ποιότητας παγκοσμίως, «αξίζει τα λεφτά του», κοστίζοντας λιγότερο από 3 στερλίνες την εβδομάδα σε κάθε νοικοκυριό. Η εκπομπή του Βάιν, για παράδειγμα, στοιχίζει στον ακροατή λιγότερο από μία πένα την εβδομάδα.
Αλλά ενώ το BBC μπορεί να βρει κάποια επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα χρυσά ποσά που δίνει στα «μεγάλα ονόματα» με όρους αγοράς και τηλεθέασης, εκεί που έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα είναι το συγκλονιστικό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που αποκάλυψε η (περιορισμένη μόνο στα υψηλά κλιμάκια) διαφάνεια.Τέτοιος σεξισμός, τέτοιες διακρίσεις είναι ασυγχώρητα, καταγγέλλει σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν παρουσιαστής αθλητικής εκπομπής Γκάρι Λίνεκερ, ας πούμε, κερδίζει ως και 10 φορές περισσότερα από τη συμπαρουσιάστριά του Κλερ Μπάλντινγκ.
Και δεν μιλάμε μόνο για τα αθλητικά. Σε κάθε τομέα όπου έχουν αποκαλυφθεί οι αμοιβές, από την ειδησεογραφία ως την ψυχαγωγία, οι άνδρες κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες, συνήθως πολύ-πολύ περισσότερα –ακόμα και όταν κάθονται δίπλα-δίπλα την ίδια ώρα στο ίδιο στούντιο, κάνοντας αυτό που στα μάτια των περισσότερων τηλεθεατών φαίνεται πως είναι η ίδια δουλειά.
Για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το BBC βρήκε μόνο να πει ότι το χάσμα στις αμοιβές για τους υψηλότερα αμειβόμενους άνδρες και γυναίκες είναι πολύ καλύτερο από το εθνικό ποσοστό του 18%. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Διπλάσιοι άνδρες από γυναίκες εμφανίζονται στον κατάλογο με τους κορυφαία αμειβόμενους και η διαφορά (10% λιγότερα κερδίζουν οι γυναίκες κατά μέσο όρο) μάλλον θα είναι χειρότερη στις χαμηλότερες κλίμακες μισθών του BBC, οι οποίες δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Χρυσοπληρωμένοι Πιο χρυσοπληρωμένος από όλους είναι ο Κρις Εβανς, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής της εκπομπής για αυτοκίνητα «Top Gear», με αποδοχές 2,25 εκατ. στερλίνες (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) για τη σεζόν 2016-17.
Αλλά η καλύτερα αμειβόμενη γυναίκα στο BBC παίρνει πολύ λιγότερα: είναι η παρουσιάστρια του χορευτικού σόου «Strictly Come Dancing» Κλόντια Γουίνκλεμαν, που έβγαλε σχεδόν 500.000 στερλίνες.
Από τους 96 αστέρες και δημοσιογράφους με μισθούς που ξεπερνούν τις 150.000 στερλίνες τον χρόνο, δύο στους τρεις είναι άνδρες.Το BBC αναγκάστηκε να αποκαλύψει πόσα πληρώνει τους πρωτοκλασάτους ύστερα από πιέσεις της βρετανικής κυβέρνησης, με στόχο τη διαφάνεια και τη βελτίωση της σχέσης ποιότητας-τιμής για τον καταναλωτή.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας χρηματοδοτείται από ένα τέλος (3 στερλίνες την εβδομάδα) που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό με τηλεόραση.
Ο οργανισμός δεσμεύθηκε να υπάρξει ισότητα ανάμεσα στον αριθμό ανδρών και γυναικών παρουσιαστών και, κυρίως, να μειώσει το χάσμα στις αμοιβές τους ως το 2020.
Διακρίσεις με βάση το χρώμα και το φύλο: «Λευκό, αρσενικό και μπαγιάτικο»
«Pale, male, stale», δηλαδή «λευκό, αρσενικό και μπαγιάτικο», μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Ετσι κατηγορούν το BBC οι επικριτές του, λέγοντας ότι έχει αποτύχει παταγωδώς να κάνει το άνοιγμα στην ποικιλομορφία, στην ισότητα και στον εκσυγχρονισμό όπως απαιτούν οι καιροί και το βρετανικό κοινό.
Αν και το BBC ισχυρίζεται ότι σχεδόν το 15% του προσωπικού του είναι μαύροι, ασιατικής καταγωγής ή προερχόμενοι από κάποια εθνοτική μειονότητα, ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει το διοικητικό προσωπικό και άτομα που εργάζονται για το BBC World Service.
Το ποσοστό για όσους εμφανίζονται σε τηλεοπτικά προγράμματα και ανήκουν σε αυτές τις ομάδες είναι ίσως πιο κοντά στο 1,5%…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ