Θάλασσα που δεν λέει να ηρεμήσει θυμίζει ο κόσμος της Δικαιοσύνης, με το ένα κύμα να διαδέχεται το άλλο, υπό μορφήν εξελίξεων, σχολίων, αντιδράσεων ακόμη και βίαιων επεισοδίων, στον απόηχο δικαστικών αποφάσεων. Τον τόνο την εβδομάδα που πέρασε έδωσε η απόρριψη από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της αίτησης αναστολής της ποινής που είχε επιβληθεί στην 29χρονη Ηριάννα.
Απόφαση για την οποία υπήρξε «εκδίκηση» από αντιεξουσιαστές αλλά και απρόσμενη «απάντηση» από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή, ο οποίος έκανε λόγο από βήματος της Βουλής για «δυσάρεστη έκπληξη» και αίτημα των πολιτών για «ίσα μέτρα και σταθμά για όλους από τη Δικαιοσύνη». Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, βγήκαν στη φόρα και τα άπλυτα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη, του «Επαναστατικού Αγώνα», να καταμαρτυρούν στον υπουργό «επιλεκτική στάση» αναφορικά με την Ηριάννα, σε αντιδιαστολή με αυτή που αντιμετώπισε το εξάχρονο παιδί τους αφότου συνελήφθη η Ρούπα.
Τα δικαστικά δρώμενα πολιτικοποιήθηκαν ακόμη μία φορά, όταν έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση για δεύτερη φορά κατά του απαλλακτικού βουλεύματος ως προς την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τους –πολιτικούς –τόνους, η αντίδραση της Κομισιόν υπήρξε άμεση, με διακριτική στήριξη (και πάλι) στο πρόσωπο του Γεωργίου.
Η υπόθεση «Γεωργίου»: Μάρτυρας στο δικαστήριο ο υπουργός Οικονομικών Τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ή όποιον άλλον κατέχει στο απώτερο μέλλον τον ίδιο θώκο, προτίθεται να καλέσει στο δικαστήριο η υπεράσπιση του κ. Ανδρέα Γεωργίου, αν και εφόσον η υπόθεση αναπεμφθεί και πάλι στο Συμβούλιο Εφετών. Το δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Ντέσκας, εκ των συνηγόρων του, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση από κοινού με τον κ. Ιωάννη Λάγγα, διά του γραφείου Γιώργου Στεφανάκη.
«Μετά την αναίρεση, δεύτερη φορά, του απαλλακτικού βουλεύματος για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον λόγο έχει πλέον το Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου» εξηγεί ο συνήγορος. «Αν κρίνει ότι η αναίρεση είναι βάσιμη και η υπόθεση (σ.σ.: με την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης) πρέπει να επιστρέψει στα χέρια του Συμβουλίου Εφετών, θα προτείνουμε να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, να καταθέσει αν αναγνωρίζει τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γεωργίου ως προς το έλλειμμα του 2009, καθώς και αν το Δημόσιο έχει υποστεί ζημία. Στην υπόθεση Γεωργίου, η στάση του ίδιου του Δημοσίου αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας∙ ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις το Δημόσιο είναι πολιτικώς ενάγων, σε αυτή δεν έχει κάνει παράσταση Πολιτικής Αγωγής. Και αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη».
Πηγές εκτιμούν ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει σχετικά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και υπολογίζεται –καλώς εχόντων των πραγμάτων –να έχουν ορισθεί τόσο ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, όσο και οι πέντε νέοι αντιπρόεδροι στις ισάριθμες θέσεις που χηρεύουν κατά την παρούσα φάση, καθώς η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας έχει ωθήσει τους πρώην κατέχοντες στην έξοδο.
Η κίνηση αναίρεσης από την κυρία Δημητρίου φημολογείται ότι περιελήφθη και στην πληθωρική ατζέντα της τετ-α-τετ συνάντησης που είχε με την τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κυρία Βασιλική Θάνου, στο γραφείο της πρώτης, την Πέμπτη, επί μία – μιάμιση ώρα. Ο λόγος της επίσκεψης της κυρίας Θάνου στα παλιά της «λημέρια» προκάλεσε εξάλλου τη μήνιν της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση διατυπώνοντας απορίες και αιχμές για την αναγκαιότητα αλλά και το περιεχόμενο της συνάντησης.
Την ίδια ημέρα, πάντως, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ότι τόσο τα δικαστικά έξοδα σε τυχόν διενέξεις όσο και τις δικηγορικές αμοιβές, εν γένει τη νομική υποστήριξη εμπλεκομένων πρώην και νυν προέδρων της ΕΛΣΤΑΤ, αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο. Η ρύθμιση, που αφορά ασφαλώς επί του πρακτέου τον κ. Γεωργίου, υπήρξε προαπαιτούμενο για την έγκριση της δόσης των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Eurogroup και ενδεικτική της διάθεσης των Βρυξελλών ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η υποδοχή της είδησης περί την αναίρεση μόνο θερμή δεν ήταν από την Κομισιόν. «
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει εθνικές δικαστικές διαδικασίες» δήλωσε ο εκπρόσωπός της κ.
Μαργαρίτης Σχοινάς, παραπέμποντας ωστόσο στις δηλώσεις που είχαν κάνει για το ίδιο θέμα πέρυσι το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, ο κ.
Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, και ο κ.
Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Στις δηλώσεις αυτές καθίστατο σαφής η θέση τους: «
Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης το 2010-2015 (το διάστημα κατά το οποίο ήταν επικεφαλής ο κ. Γεωργίου) είναι απολύτως αξιόπιστα και με ακριβή τρόπο αναφέρθηκαν στη Eurostat».
Η υπόθεση «Ηριάννα»: Το προβληματικό DNA και η ληστεία στον Φιλώτα «Το DNA είναι σοβαρό και αξιόπιστο ως αποδεικτικό μέσο. Αλλά, από μόνο του, δεν αρκεί για την καταδίκη. Χρειάζονται κι άλλα στοιχεία». Η αποστροφή ανήκει στον αντεισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και έχει σταχυολογηθεί από αγόρευσή του στις 13 Ιουλίου, από την εισαγγελική έδρα, σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, μόλις λίγες ημέρες πριν από την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της ποινής της 29χρονης Ηριάννας, που προκάλεσε θύελλα σχολίων και αντιδράσεων, ακόμη και βίαιων στο κέντρο της Αθήνας.
Σε μια άλλη, ξεχωριστή υπόθεση, αυτή της ληστείας στον Φιλώτα Φλώρινας το 2012 (στο πλαίσιο της οποίας, μάλιστα, οι κατηγορούμενοι είχαν –σε πρώτο βαθμό –συνδεθεί με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά αθωώθηκαν), ο κ. Παναγιωτόπουλος εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την αθώωση δύο εκ των κατηγορουμένων, με βασικό επιχείρημα την ανεπάρκεια του γενετικού υλικού που εντοπίστηκε σε έναν χάρτη, σε ένα καπέλο, ως μοναδικών ενοχοποιητικών στοιχείων.
Δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής, σημασία έχει ότι μια νωπή εισαγγελική πρόταση μπορεί να θέσει εκ νέου το καυτό ζήτημα του DNA και της όποιας αξίας του μέσα στη δικαστική αίθουσα∙ το γενετικό υλικό άλλωστε φέρεται να είναι και το πλέον καθοριστικό στοιχείο για την καταδίκη της Ηριάννας σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και οπλοκατοχή.
Μόνο που στην περίπτωσή της το DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου, και ταυτοποιείται με το δικό της, κρίνεται και ως προβληματικό.
Αυτή –πέρα από τη θέση του πραγματογνώμονα της οικογένειας, διδάκτορος γενετιστή – μοριακού βιολόγου κ. Γιώργου Φιτσιάλου –που προκαλεί αίσθηση είναι πρωτίστως η επιστολή βιολόγων, βιοεπιστημόνων και ερευνητών με την οποία εκφράζουν επωνύμως τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπο της γυναίκας αυτής.
«Διαπιστώσαμε κάποια επιστημονικά σφάλματα στην ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων (δείγμα από γεμιστήρα εκτός όπλου και δείγμα από την Ηριάννα), τα οποία παραθέτουμε για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της ταυτοποίησης» σημειώνουν χαρακτηριστικά. «Αναλύθηκαν 15 γενετικοί τόποι των οποίων η εξέταση απαιτείται για την πλήρη ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων. Εκτός των 7 γενετικών δεικτών που εμφάνισαν συμβατότητα, υπάρχουν άλλοι 5 οι οποίοι έχουν επικυρωθεί από διπλή ανάλυση και δεν είναι πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της Ηριάννας Β. Λ. και επιπλέον 3 οι οποίοι δεν έχουν δώσει καθόλου αποτέλεσμα. Η εγκληματολόγος της Δ/νσης Εγκλ/κών Ερευνών της Αστυνομίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δείγμα από τον γεμιστήρα εκτός όπλου προέρχεται από την Ηριάννα, βασιζόμενη μόνο στους 7 γενετικούς τόπους».
Και συμπληρώνουν σε άλλο σημείο: «Κατά τον χρόνο διενέργειας των πραγματογνωμοσυνών, το εργαστήριο στο οποίο υλοποιήθηκαν οι αναλύσεις DNA δεν διέθετε διαπίστευση κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025:2005, η οποία χορηγείται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και διαπιστεύει την ορθή εργαστηριακή πρακτική».
Πηγές φέρουν την επόμενη αίτηση αναστολής της ποινής της Ηριάννας να κατατίθεται στα μέσα του φθινοπώρου, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για προσπάθεια επίσπευσης της δίκης σε δεύτερο βαθμό, προτού συμπληρωθεί χρόνος (τον προσεχή Ιούνιο) από την πρωτόδικη απόφαση.