Tα μπρος-πίσω της κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν επεφύλασσε καμία θετική έκπληξη σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας - αντιθέτως χτύπησε πάλι καμπανάκι για τις τράπεζες και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων - έβαλαν φρένο στην αισιοδοξία των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο και υποχρέωσαν τους επενδυτές να κατεβάσουν συναλλακτική ταχύτητα.
Tα μπρος-πίσω της κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν επεφύλασσε καμία θετική έκπληξη σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας –αντιθέτως χτύπησε πάλι καμπανάκι για τις τράπεζες και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων –έβαλαν φρένο στην αισιοδοξία των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο και υποχρέωσαν τους επενδυτές να κατεβάσουν συναλλακτική ταχύτητα.
Το ερώτημα είναι αν τα σημάδια κόπωσης θα είναι προσωρινά ή θα υπάρξουν εκείνοι οι καταλύτες που θα δώσουν εκ νέου ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ολοι οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν πάντως πως η αγορά δεν δείχνει τάση σημαντικής υποχώρησης και αναζητούνται ειδήσεις-καύσιμα για τη συνέχεια. Aκόμη και η επιβεβαίωση της αξιολόγησης τουαξιόχρεου της Ελλάδας στο «Β-» από τηStandard& Poor’s, κόντρα στις προσδοκίες για αναβάθμιση δεν φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει άμεσα. Βεβαίως, η αναβάθμιση έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει μετά από κάποιους μήνες αφού ο οίκος αναβάθμισε το «outlook».
Σχετικά με την έξοδο στις αγορές το ζητούμενο από το οικονομικό επιτελείο είναι να εξασφαλιστεί ένα επιτόκιο αρκετά πιο χαμηλό από την έκδοση του Απριλίου του 2014, όταν η τιμολόγηση ήταν στο 4,95%. Επειδή όμως η έκδοση θα είναι μικρή, για να χαρακτηριστεί πετυχημένη θα πρέπει να μην καλυφθεί από φίλιες δυνάμεις (π.χ. ελληνικές τράπεζες) αλλά από ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία όμως θέλουν τιμολόγηση πάνω από 4,5%. Αν η έκδοση είναι πετυχημένη οι τράπεζες θα δουν την αξία των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους να ενισχύεται, γεγονός που θα επηρεάσει και τη μετοχική τους συμπεριφορά.
Στις επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδας ξεχωρίζει η απορρόφηση της μη εισηγμένης ΕΛΒΑΛ από την εισηγμένη Χαλκόρ και η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Fairfax για την Grivalia. To νέο σχήμα μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών του ομίλου Viohalco θα έχει ετήσιο τζίρο 1,6 δισ. ευρώ και η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η συγχώνευση θα δώσει την ευκαιρία για συνέργειες και επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
Από την άλλη το free float της Χαλκόρ θα περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το υφιστάμενο 32% αφού το 100% της ΕΛΒΑΛ ελέγχεται από τον όμιλο Viohalco.
Στην περίπτωση της Fairfax η εταιρεία κατέστη υπόχρεη σε υποβολή δημόσιας πρότασης όταν απέκτησε με ιδιωτική τοποθέτηση ποσοστό 9,8% προς 8,8 ευρώ τη μετοχή και αύξησε τη συμμετοχή της στο 51,4%. Η Fairfax προσφέρει στη δημόσια πρόταση 8,8 ευρώ, γεγονός που δεν ενθουσίασε τους επενδυτές, εξ ου και η πτωτική κίνηση της μετοχής την Παρασκευή.
HSBC: Δίνει τιμή-στόχο 10 ευρώ για την Aegean
Νέα αναβαθμισμένη τιμή-στόχο στα 10 ευρώ για τη μετοχή της Aegean δίνει η HSBC διατηρώντας σύσταση «αγορά», με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να διαμορφώνεται στο 18%.Η HSBC προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη 9,7 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, με αύξηση των εσόδων στα 300 εκατ. ευρώ.