Με το «έτσι θέλω» επιχειρεί ο Νέλσον Πελτζ να καταλάβει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Procter & Gamble (P&G). Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων και ακτιβιστής, αφού δεν κατάφερε να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο ύστερα από πέντε μήνες παρασκηνιακών συζητήσεων μεταξύ της εταιρείας του, Trian, και του κολοσσού των καταναλωτικών προϊόντων, αποφάσισε να περάσει στην επίθεση.
Η Trian, η οποία κατέχει μετοχές αξίας 3,3 δισ. δολαρίων της P&G ή περίπου το 1,5% της εταιρείας, έχει χρόνο ως τον επόμενο Οκτώβριο, οπότε και έχει προγραμματιστεί η ετήσια συνάντηση των μετόχων, προκειμένου να τους πείσει ότι ο Πελτζ αξίζει να ψηφιστεί στο συμβούλιο. Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της P&G θα ωθήσει τις πολιτιστικές και διαρθρωτικές αλλαγές που (σύμφωνα με τον ίδιο) είναι απαραίτητες για την αύξηση των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς της αμερικανικής εταιρείας.
«Λείπουν οι ιδέες»
Ωστόσο η P&G απάντησε ότι η Trian –η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 13 δισ. δολαρίων –«δεν έχει καταθέσει νέες ιδέες που θα αυξήσουν την αξία των μετοχών (σ.σ.: της P&G) πέραν του επιτυχημένου στρατηγικού σχεδίου που ήδη εφαρμόζεται». Επιπλέον, στην επίσημη ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του στη στρατηγική, στα σχέδια και στο μάνατζμεντ» της P&G, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε πεπεισμένο ότι «οι αλλαγές που πραγματοποιούνται θα είναι αποτελεσματικές». Σημειωτέον ότι η P&G έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο περικοπής δαπανών ύψους 10 δισ. δολαρίων.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πελτζ μέσω της εταιρείας του εφαρμόζει αυτή την ιδιαίτερα επιθετική τακτική προκειμένου να βρεθεί στο κέντρο λήψης των αποφάσεων μιας μεγάλης εταιρείας. Ο δαιμόνιος και ακούραστος, παρά τα 75 του χρόνια, επενδυτής έδωσε την πρώτη του «μάχη» τo 2006 για τη Heinz κερδίζοντας εν τέλει δύο από τις πέντε θέσεις στο ΔΣ του γίγαντα της αγοράς τροφίμων. Ηταν αυτή του η επιτυχία που του προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «ακτιβιστής επενδυτής», τον οποίο ο ίδιος στην πραγματικότητα σιχαίνεται.
Κερδισμένος βγήκε όμως και από «επίθεση» στην PepsiCo. Ο Πελτζ πίεζε την εταιρεία να προχωρήσει στον διαχωρισμό (spin-off) του κλάδου των ποτών από εκείνον των snacks. Και μπορεί τελικά να μην εισακούστηκαν οι επιχειρηματικές προτάσεις του, αλλά η PepsiCo παραχώρησε στον επίμονο δισεκατομμυριούχο μια θέση στο διοικητικό της συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Η αποτυχία
Αυτή η στρατηγική πάντως δεν είναι αποτελεσματική κάθε φορά. Την τελευταία φορά, υπενθυμίζουν οι «Financial Times», που ο Πελτζ προσπάθησε να πιέσει για μια θέση στο τιμόνι μιας επιχείρησης απέτυχε. Η εταιρεία-στόχος αυτή τη φορά ήταν η αμερικανική DuPont. Κανένας όμως από τους τέσσερις υποψηφίους που η Trian προώθησε για εκλογή στο διοικητικό συμβούλιο της χημικής εταιρείας δεν εξασφάλισε αρκετή υποστήριξη από τους άλλους μετόχους, αν και η ψηφοφορία ήταν κοντά. Παρ’ όλα αυτά κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης της DuPont με την Dow Chemical και του σχεδίου για τη διάσπαση της νέας οντότητας ακολουθήθηκαν πολλές από τις προτάσεις του Πελτζ για την εταιρεία και γι’ αυτό ο ίδιος δεν θεωρεί απόλυτη ήττα την έλλειψη εκπροσώπου του στο ΔΣ της επιχείρησης.
Ωστόσο η P&G μπορεί να αποδειχθεί μια πιο απαιτητική περίπτωση σε σχέση με όσες αντιμετώπισε στο παρελθόν ο Πελτζ, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μέτοχοι της αξίας 225 δισ. ιστορικής επιχείρησης δεν θα εντυπωσιαστούν εύκολα από τα επιχειρήματα του Πελτζ σχετικά με το γιατί θα έπρεπε να πάρει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Υποστηρίζουν ότι «δεν διακρίνουν μια σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από την προσέγγιση και την εμπλοκή του Πελτζ που θα επιταχύνει την αλλαγή» και ενδεχομένως θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην επένδυση των μετόχων της.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ