Το ένα τρίτο των περιπτώσεων άνοιας, παγκοσμίως, θα μπορούσαν να προληφθούν αν δίναμε περισσότερη προσοχή δια βίου σε εννέα παράγοντες κινδύνου, αποφαίνεται ομάδα ειδικών σε έκθεση που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, κατά τη διάρκεια του ετήσιο συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Λονδίνο.
Οι «ένοχοι» 9
Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται, η φοίτηση στο σχολείο για τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 ετών, η μείωση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης κατά τη μέση ηλικία, η πρόληψη της απώλειας ακοής και η μείωση του καπνίσματος, της κατάθλιψης, της σωματικής αδράνειας, της κοινωνικής απομόνωσης και του διαβήτη, μετά την ηλικία των 65 ετών.
«Η έμφαση σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να προλάβει το 35% των περιπτώσεων άνοιας. Ενώ η στόχευση του κύριου γενετικού παράγοντα κινδύνου, του γονιδίου ApoE, μπορεί να προλάβει μόνο μια στις δέκα περιπτώσεις (7%)», υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρεις παράγοντες κινδύνου που μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στην πρόληψη της άνοιας είναι η μόρφωση (που μειώνει κατά 8% την άνοια), η μείωση της απώλειας ακοής στη μέση ηλικία (9% λιγότερες περιπτώσεις άνοιας) και η διακοπή του καπνίσματος στην τρίτη ηλικία (5% λιγότερες περιπτώσεις).
Οι αριθμοί
Σήμερα οι πάσχοντες από άνοια υπολογίζονται, παγκοσμίως, σε 47 εκατομμύρια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2050 θα αγγίξουν τα 131 εκατομμύρια.
«Όσο νωρίτερα ενεργήσουμε τόσο περισσότερο μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων με άνοια και των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας», σχολιάζει η βασική συγγραφέας της έκθεσης Τζιλ Λίβινγκστον, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η άνοια διαγιγνώσκεται συνήθως κατά την τρίτη ηλικία, αλλά οι εγκεφαλικές αλλαγές γενικά ξεκινούν χρόνια νωρίτερα, πριν καν την εκδήλωση συμπτωμάτων.
«Πιστεύουμε ότι μια ευρύτερη προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας που να περιλαμβάνει τους προαναφερόμενους παράγοντες κινδύνου θα ωφελήσει τις γηράσκουσες κοινωνίες και θα συμβάλλει στην ανακοπή των αυξανόμενων περιπτώσεων άνοιας, παγκοσμίως», σημειώνει η ειδικός.
Newsroom ΔΟΛ