«Όταν έχεις πόλεμο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα συμβεί _ άνθρωποι θα σκοτωθούν, κτίρια θα καταστραφούν. Ο ιρακινός στρατός είχε ως στόχο να είναι ασφαλείς οι άμαχοι. Υπήρξαν ορισμένες βίαιες αντιδράσεις εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους, όχι όμως εναντίον αμάχων. Όσοι διέπραξαν λάθη, θα παραπεμφθούν στα στρατιωτικά δικαστήρια», είπε ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα Γκάζι Ζεμπάρι σε ερώτηση του «Βήματος» για τις πληροφορίες και τα βίντεο περί βασανισμού αιχμαλώτων από τις ιρακινές δυνάμεις κατά την απελευθέρωση της Μοσούλης.
«Ο ιρακινός στρατός έχει συλλάβει περισσότερους από 1.000 αιχμαλώτους. Θα τους συμπεριφερθούμε σύμφωνα με τους νόμους του Ιράκ. Δεν γνωρίζω πόσοι από αυτούς είναι Άραβες, πόσοι ξένοι και πόσοι Ιρακινοί», πρόσθεσε ο κ. Ζεμπάρι κατά την ενημέρωση προς δημοσιογράφους την Τετάρτη στην Αθήνα για την απελευθέρωση της Μοσούλης που ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες, με την ονομασία «Επιχείρηση Ερχόμαστε Νινευή», και ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουλίου.
Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να κατέχει πόλεις στο Ιράκ όπως το Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης κοντά στα σύνορα με την Συρία, και η αλ-Χαουίτζα στην έρημο. «Μετά την Μοσούλη, ο ιρακινός στρατός επικεντρώνεται στην ανακατάληψη του Ταλ Αφάρ», είπε.
«Ο κυβερνήτης και οι σύμβουλοι της Μοσούλης έχουν πλέον την ευθύνη της πόλης από την οποία εκτοπίστηκαν δύο εκατομμύρια άτομα. Οι 250.000 ήδη επέστρεψαν στην δυτική Μοσούλη (σ.σ δυτικά του Ευφράτη), την οποία έχει ήδη καθαρίσει ο στρατός από τις βόμβες με τις οποίες παγίδευσε κτήρια το Ισλαμικό Κράτος. Η ανατολική Μοσούλη _ όπου βρίσκεται η παλαιά πόλη και, αν και μικρότερη σε μέγεθος, έχει περισσότερους κατοίκους από την δυτική _ καθαρίζεται ακόμη. Όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν υπάρχουν άλλες βόμβες, θα επιτρέψουμε στους κατοίκους να επιστρέψουν», συνέχισε ο κ. Ζεμπάρι.
Πρόσθεσε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία έχουν προσφερθεί να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Μοσούλης ενώ το Κουβέιτ θα διοργανώσει διάσκεψη για το θέμα αυτό.
«Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των συμμαχιών και των φιλικά προσκείμενων χωρών που υποστήριξαν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης σε αυτή τη μάχη. Η νίκη της Μοσούλης ανήκει σε όλους εκείνους που μας βοήθησαν και μας υποστήριξαν στη μάχη ενάντια στην εγκληματική οργάνωση. Επιβεβαιώνουμε την ανάγκη για επιπλέον υποστήριξη και παροχή βοήθειας στην προσπάθειά μας να ξανακτίσουμε και να επαναφέρουμε την σταθερότητα στις απελευθερωμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης. Δεν υφίσταται νίκη αν δεν επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι άνθρωποι στις πόλεις τους, αφότου οι βασικές υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί», κατέληξε ο ιρακινός πρέσβης.