Τρία χρόνια παράταση σε όσους πολίτες έχουν προσωρινά παραχωρητήρια για δασικές εκτάσεις που είχαν νομίμως εκχερσωθεί προκειμένου να καλλιεργηθούν, δίνει τροπολογία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.
Καθώς η προθεσμία που είχαν οι πολίτες για την οριστικοποίηση των παραχωρητηρίων, παρήλθε πριν από περίπου ένα έτος, οι προτεινόμενες διατάξεις δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η παράταση διευκολύνει όσους δεν προέβησαν εγκαίρως σε διαδικασίες έκδοσης οριστικών τίτλων, παρότι κατέχουν, νομίμως, προσωρινούς τίτλους παραχώρησης, και καλλιεργούν επί σειρά ετών και αδιαλείπτως γεωργικές εκτάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι είχαν καταστεί ανίσχυροι σε περαιτέρω εκμετάλλευση, δίχως τη δυνατότητα μεταγραφής, καθώς αποτυπώνονται στους Δασικούς Χάρτες ως δασικές. Αφορά εκτάσεις που είχαν παραχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών το 1925 ή από τα Δασαρχεία έως το 1975.
Όπως εξηγούν στο «Βήμα» στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, εάν δεν δινόταν παράταση, οι ιδιοκτήτες τους θα έπρεπε να καταβάλλουν τα τέλη αντίρρησης προκειμένου να εξαιρεθούν από τους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες. Ο οριστικός τίτλος αποτελεί πράξη της Διοίκησης και περιλαμβάνεται στον αναρτημένο δασικό χάρτη ώστε να μην απαιτείται υποβολή αντίρρησης. Η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων λήγει στις 27 Ιουλίου.
Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και άλλη ρύθμιση που αφορά τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν από τις 11 Ιουνίου 1975 έως τις 7 Μαρτίου 2007 και καλλιεργούνται έως σήμερα. Ρυθμίζεται η διαδικασία έκδοσης έγκρισης επέμβασης με σκοπό τη συνέχιση της καλλιέργειας καθώς η σημερινή διατύπωση του νόμου μπορεί να οδηγήσει στο εσφαλμένο συμπέρασμα.
Για τις τεχνητές δασικές φυτείες που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν φύτευσης (σε δασικό ή μη δασικό έδαφος) προβλέπονται ρυθμίσεις που τις εξαιρούν από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ώστε να μην αποτυπώνονται ως δασικές στους Δασικούς Χάρτες.