Επιτυχημένη θεωρείται η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών σε παιδί, καθώς 18 μήνες μετά την επέμβαση ο 10χρονος Ζάιον Χάρβεϊ μπορεί πια να γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνος του. Η πορεία της υγείας του μικρού ασθενή περιγράφεται σε ειδική έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Child & Adolescent Health.
«Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών σε παιδί στον κόσμο ήταν επιτυχής υπό προσεκτικά μελετημένες συνθήκες», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση χεριών σε ενήλικo έγινε το 1998.
«Δεκαοκτώ μήνες μετά το χειρουργείο, το παιδί είναι πιο ανεξάρτητο και ικανό να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες. Εξακολουθεί να βελτιώνεται καθώς υποβάλλεται σε καθημερινή θεραπεία για να αυξήσει τη λειτουργικότητα των χεριών του και σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις του χειρουργείου του», εξηγεί η δρ Σάντρα Αμαράλ, γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση τον Ιούλιο 2015.
Κρατά το ψαλίδι, ζωγραφίζει, παίζει μπέιζμπολ
Συγκεκριμένα οκτώ μήνες μετά την επέμβαση ο μικρός Ζάιον χρησιμοποιούσε ψαλίδι και ζωγράφιζε με μαρκαδόρους, ενώ εντός 12 μηνών μπορούσε να κρατήσει μπαστούνι του μπέιζμπολ και με τα δύο του χέρια.
Να σημειωθεί ότι, τα μοσχεύματα προέρχονταν από παιδί που είχε χάσει τη ζωή του τον Ιούλιο του 2015.
Ο Ζάιον Χάρβεϊ είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των άνω και κάτω άκρων σε ηλικία δύο ετών έπειτα από σηψαιμία, ενώ υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση νεφρού. Αν και υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή υπέστη «οκτώ απορρίψεις των χεριών, περιλαμβανομένων σοβαρών επεισοδίων στη διάρκεια του τέταρτου και του έβδομου μήνα μετά τη μεταμόσχευση», επισημαίνεται στην ιατρική έκθεση.
Όλες αυτές ανατράπηκαν με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των χεριών του παιδιού. Ο Χάρβεϊ εξακολουθεί να λαμβάνει τέσσερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και ένα στεροειδές.
Newsroom ΔΟΛ