H αντίδραση της Ισπανίας, αλλά και της ΕΕ στις εξελίξεις που σημειώνονται στην Βενεζουέλα, προκάλεσαν την οργή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Ο πρόεδρος της χώρας της Νοτίου Αμερικής τα έβαλε με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
«Ραχόι μην ανακατεύεις τη μύτη σου στη Βενεζουέλα και ασχολήσου με τη δική σου τραγωδία στην Καταλονία!» είπε ο Μαδούρο, αναφερόμενος στην πρόθεση της Βαρκελώνης να διοργανώσει δημοψήφισμα απόσχισης την 1η Οκτωβρίου 2017.
Αναρωτήθηκε μάλιστα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας γιατί η Μαδρίτη χαιρέτησε το άτυπο δημοψήφισμα στην Βενεζουέλα και την ίδια ώρα αρνείται να δεχθεί το δημοψήφισμα των Καταλανών.
Για την ιστορία το δημοψήφισμα των Καταλανών θα κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, όταν η Βουλή στη Βαρκελώνη ψηφίσει το σχετικό νόμο. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα προσφύγει η Μαδρίτη, όπως ακριβώς έκανε και το 2014.
Τότε το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό.
Ο Μαδούρο τα έβαλε και με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Τι νομίζει; Ότι είμαστε στο 1809 όταν έδιναν διαταγές στη Βενεζουέλα οι χώρες της Ευρώπης; Η Βενεζουέλα είναι κυρίαρχο κράτος και δεν δέχεται από κανέναν διαταγές» τόνισε.
Πάντως, η επίθεση του Μαδούρο κατά του Ισπανού πρωθυπουργού έφερε στην επιφάνεια έναν σχεδόν ιστορικό καβγά μεταξύ του τέως προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και του τέως πρωθυπουργού της Ισπανίας (2004-2011) Χοσέ Θαπατέρο.
Ήταν στη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου του 2007, όταν ο Τσάβες άρχισε να μιλά επικριτικά για τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο Θαπατέρο που ήταν παρών, τον διέκοψε και του ζήτησε να σέβεται τον Αθνάρ.
«Είμαι στον αντίποδα των πολιτικών του, αλλά ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ εξελέγη από τους Ισπανούς» του απάντησε, ενώ ο Τσάβες συνέχιζε να τον διακόπτει.
Εκείνη τη στιγμή σχεδόν πετάχτηκε από τη θέση του ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, επίσης παρών στη Σύνοδο, και φώναξε προς τον Τσάβες: «Γιατί δεν σωπαίνεις;»
Η φράση που χρησιμοποίησε τότε ο βασιλιάς (Por que no te callas?) έγινε σλόγκαν, σύνθημα και τραγούδι από την Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
Αργότερα, βέβαια, Χουάν Κάρλος και Τσάβες έδωσαν τα χέρια και συμφιλιώθηκαν.