Το ποδόσφαιρο «χτίζει» γερά οστά στα αγόρια, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Εξετερ στη Βρετανία, με ελληνική συμμετοχή. Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Bone and Mineral Research» συγκρίθηκαν έφηβα αγόρια που έπαιζαν ποδόσφαιρο με άλλα που κολυμπούσαν ή έκαναν ποδήλατο ενώ συμμετείχε και μια ομάδα ελέγχου που δεν ασχολείτο ενεργά με κάποιο άθλημα. Έναν χρόνο μετά την έναρξη της προπόνησης στα διαφορετικά αθλήματα, οι ερευνητές είδαν ότι οι μικροί ποδοσφαιριστές είχαν πολύ πιο γερά οστά από τους υπόλοιπους έφηβους αθλούμενους.
Εφηβεία «κλειδί» για την ανάπτυξη του σκελετού
Η εφηβεία αποτελεί περίοδο-«κλειδί» για τον σκελετό και η φτωχή ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περίοδο συνδέεται με μειωμένη κορυφαία οστική μάζα (peak bone mass, η ποσότητα της οστικής μάζας στο τέλος της σκελετικής ωρίμανσης, γύρω στην ηλικία των 30 ετών), αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή.
Παρότι τόσο η κολύμβηση όσο και η ποδηλασία έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, οι επιστήμονες πίσω από τη νέα μελέτη σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους «θέτουν ερωτήματα» σχετικά με το αν αποτελούν καλά αθλήματα για την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά εξαιτίας της έλλειψης ασκήσεων με μεταφορά βάρους. Τονίζουν ότι οι μικροί σε ηλικία κολυμβητές και ποδηλάτες μπορούν να ωφεληθούν από περισσότερες ασκήσεις με μεταφορά βάρους κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.
Τρεις φορές την εβδομάδα για γερά οστά
«Η μελέτη μας δείχνει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να βελτιώσει την οστική ανάπτυξη σε σύγκριση με την κολύμβηση και την ποδηλασία» ανέφερε ο Δημήτρης Βλαχόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Αθλητικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Εξετερ, πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Παρότι εμείς επικεντρωθήκαμε σε παιδιά που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα να προπονούνται ως και εννέα ώρες την εβδομάδα, πιστεύουμε ότι το να παίζει ένας έφηβος τρεις ώρες ποδόσφαιρο την εβδομάδα είναι αρκετό για να αποκομίσει ουσιώδη οφέλη».
Ο ερευνητής τόνισε ότι «γνωρίζαμε ήδη πως η άσκηση είναι άκρως σημαντική για την ανάπτυξη των οστών, ωστόσο τώρα είδαμε ποιος τύπος άσκησης ωφελεί περισσότερο. Παρότι δεν μελετήσαμε άλλα αθλήματα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτά που περιλαμβάνουν ασκήσεις μεταφοράς βάρους σε υψηλή ένταση, όπως το τένις, το μπάντμιντον, το μπάσκετ και το χάντμπολ θα έχουν παρόμοια θετική επίδραση στον σκελετό με το ποδόσφαιρο».
Η μελέτη
Στο πλαίσιο της μελέτης που διήρκεσε ένα έτος συμμετείχαν 116 αγόρια ηλικίας 12 ως 14 ετών. Οι ερευνητές τους επέβαλαν σε πολλές μετρήσεις συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας των οστών σε μέταλλα (BMC). Οι μετρήσεις BMC έγιναν σε δείγματα που ελήφθησαν από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης καθώς και από τον αυχένα του μηριαίου οστού – και τα δύο σημεία είναι «κλειδιά» σε ό,τι αφορά την οστεοπόρωση αλλά και τα κατάγματα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο είχαν υψηλότερο δείκτη BMC σε σύγκριση με τους κολυμβητές και τους ποδηλάτες μετά από έναν χρόνο προπόνησης. Για παράδειγμα ο δείκτης BMC στους ποδοσφαιριστές ήταν 7% υψηλότερος σε σύγκριση με τους ποδηλάτες στην οσφυϊκή μοίρα και 5% υψηλότερος στον αυχένα του μηριαίου οστού.
Όπως ανέφερε ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Λούις Γκράσια -Μάρκο «η εφηβεία αποτελεί τη σημαντικότερη περίοδο για την ανάπτυξη των οστών. Μόλις ένα άτομο μπει στην εφηβεία, τα επόμενα πέντε έτη είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά του».
Σημειώνεται ότι οι αθλητές που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν υψηλού επιπέδου – οι ποδοσφαιριστές ανήκαν στην ομάδα εφήβων της Εξετερ Σίτι ενώ οι κολυμβητές και οι ποδηλάτες σε κορυφαίους ομίλους της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Τα αγόρια της ομάδας ελέγχου παρότι ήταν γενικώς πολύ δραστήρια δεν έπαιζαν κάποιο συγκεκριμένο άθλημα.
Κολύμβηση και ποδηλασία με… ερωτηματικά
Πάντως παρά τα πολλά οφέλη υγείας με τα οποία συνδέονται η ποδηλασία και η κολύμβηση, από τη μελέτη προέκυψαν ελάχιστες διαφορές στην οστική ανάπτυξη μεταξύ ποδηλατών, κολυμβητών και της ομάδας ελέγχου. «Αυτό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το αν η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι καλές επιλογές για την ανάπτυξη των οστών» είπε ο δρ Γκράσια-Μάρκο και κατέληξε:«Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα αντισταθμίσουμε αυτήν την έλλειψη πιθανώς ενθαρρύνοντας τους έφηβους ποδηλάτες και κολυμβητές να προσθέτουν ασκήσεις μεταφοράς βάρους στην προπόνησή τους».