Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε την πόλη, της οποίας το μέλλον θα είναι καθοριστικό τόσο για το μέλλον του Ιράκ όσο και του ΙΚ: αν η Βαγδάτη δεν κατορθώσει να συμφιλιώσει τους σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα, με τους σουνίτες που παραμένουν περιθωριοποιημένοι μετά την πτώση του Σαντάμ, το ΙΚ θα βρει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους σουνιτικούς πληθυσμούς για να αναγεννηθεί και δεν αποκλείεται ακόμη και εμφύλιος στο Ιράκ. «Μια δεύτερη μάχη ξεκινάει στη Μοσούλη, εκείνη της ανοικοδόμησης και της συμφιλίωσης. Θα είναι πιο δύσκολη και πιο αβέβαιη, διότι πολλοί από τους παίκτες δεν βλέπουν τον λόγο γιατί να τη διεξάγουν» έγραψε ο αρχισυντάκτης των Διεθνών στον «Monde», Κριστόφ Αγιάντ.
Αντίθετα, βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνουν σιίτες του ιρακινού στρατού να βασανίζουν και να σκοτώνουν αιχμάλωτους σουνίτες.
Το ΙΚ όμως συνεχίζει να κατέχει εδάφη στο Ιράκ: την πόλη Χαουίτζα, 240 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, όπως και μια σειρά από πόλεις και χωριά κατά μήκος της Κοιλάδας του Ευφράτη, ως τα σύνορα με τη Συρία, όπου κατέχει την πόλη Ντεΐρ αλ Ζουρ και μεγάλο μέρος της ερήμου κατά μήκος των συροϊρακινών συνόρων.
Εκεί, στο Βιλαγιάτ αλ Φουράτ (Επαρχία του Ευφράτη) βρίσκεται σήμερα το προπύργιό του και από εκεί είχε ξεκινήσει το 2014 την άνοδό του.
Η Δύση ανησυχεί ότι μπορεί να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σαν μοναχικοί λύκοι. Αλλοι μπορεί να καταφύγουν στη Λιβύη ή σε άλλους θύλακες τζιχαντιστών, όπως στο Βόρειο Σινά στην Αίγυπτο ή στο Αφγανιστάν.
Τον έχουν πεθάνει αρκετές φορές –η τελευταία αυτή την εβδομάδα. Ομως καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας. Ζει ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ή κρύβεται στην Κοιλάδα του Ευφράτη, το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στις δύο πλευρές των συνόρων Ιράκ – Συρίας;
«Ωστόσο, το γεγονός ότι ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε, δείχνει ότι η πληροφορία είναι σωστή. Πιθανότατα το ΙΚ τηρεί σιγή για να μην αποθαρρύνει τους μαχητές του. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι το ανώτατο ηγετικό συμβούλιο του ΙΚ, το Ματζλίς αλ Σούρα, περιμένει να οριστεί ο διάδοχος του Μπαγκντάντι προτού ανακοινώσει τον θάνατό του» συνεχίζει ο Μέλαμεντ.
«Αν είναι όντως νεκρός, είναι πιθανό ότι το ΙΚ θα αλλάξει την πολιτική της σιωπής και θα το παραδεχθεί για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, οι ισλαμιστές μαχητές αποθεώνουν την έννοια του «μάρτυρα». Γι’ αυτό το ΙΚ μπορεί να προσπαθήσει να εμψυχώσει τους μαχητές του δοξάζοντας τον θάνατο του ηγέτη του, αποδεικνύοντας ότι η έννοια του «μάρτυρα» αφορά εξίσου όλα τα μέλη του ΙΚ. Δεύτερον, παραδεχόμενο τον θάνατο του Μπαγκντάντι, το ΙΚ μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η δύναμη και η αντοχή της οργάνωσης πηγάζει από την ιδεολογία και το όραμά της και όχι από την τύχη του ηγέτη της».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ