Τα μονοπάτια που οδηγούν στη λεωφόρο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν επικίνδυνα σημεία και απαιτούν προσοχή και βαθιά αυτοσυγκέντρωση. Αντίθετα, τα μονοπάτια των εκπροσώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Γιουρόπα Λιγκ φαίνονται πιο ευκολοδιάβατα και με θέα προς την πρόκριση.
Για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, η προσπάθεια για πρόκριση στα πλέι οφ κρύβει παγίδες. Ιδιαίτερα για την ΑΕΚ στην επιστροφή της στο Τσάμπιονς Λιγκ το μονοπάτι είναι δύσβατο, αφού αντίπαλος είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μία ομάδα με εμπειρίες στη διοργάνωση, καθώς έχει αρκετές παρουσίες στη φάση των ομίλων.
Από την άλλη πλευρά, οι Ερυθρόλευκοι θα περίμεναν ασφαλώς μία καλύτερη τύχη στην κλήρωση, καθώς η Παρτίζαν, που εκτός απροόπτου θα είναι η αντίπαλός του, διαθέτει μία ισχυρή έδρα και φανατισμένο κοινό. Η πρωταθλήτρια Σερβίας έχει σαφέστατο προβάδισμα για την πρόκριση, αφού επικράτησε 2-0 στο πρώτο ματς επί της Μπούντουτσνοστ, της ομάδας που κυριάρχησε πέρυσι στο Μαυροβούνιο.
Επιστροφή στην ΤΣΣΚΑ. Πρόκειται για μία έμπειρη ομάδα αλλά και γερασμένη. Το 2005 κατέκτησε το τότε Κύπελλο UEFA και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εννέα παρουσίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Λεονίντ Σλούτσκι αποχώρησε από τον πάγκο τον Δεκέμβριο του 2016 και την ομάδα ανέλαβε ο συνεργάτης του Βίκτορ Γκοντσαρένκο, ο οποίος την οδήγησε στη 2η θέση.

Ο τερματοφύλακας Ιγκόρ Ακινφέεβ διαθέτει εμπειρία αλλά κάνει εύκολα το λάθος. Ο 27χρονος επιθετικός Αλαν Τζαγκόεφ μαζί με τον Βραζιλιάνο Βιτίνιο είναι οι απειλές στην επίθεση, ενώ στη μεσαία γραμμή αγωνίζεται ο Μίμπρας Νάτχο, ο οποίος πέρασε για λίγο από τον ΠΑΟΚ το 2014.

Ο προπονητής της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ επεσήμανε πως αυτό που προέχει είναι να μη δεχθούν γκολ στο ΟΑΚΑ, ενώ πρόσθεσε ότι τα φιλικά η ομάδα πρέπει να τα αντιμετωπίζει να πρόκειται για επίσημα παιχνίδια.

Η Παρτίζαν επέστρεψε στην κορυφή του σερβικού πρωταθλήματος και ονειρεύεται μία θέση στους ομίλους της διοργάνωσης. Στον πάγκο είναι από εφέτος ο Μίροσλαβ Τζούκιτς και ένα βασικό στοιχείο είναι η ομοιογένεια. Γενικά, είναι μία ομάδα που στηρίζεται στις ακαδημίες της, ενώ από τις μεταγραφικές κινήσεις ξεχωρίζουν οι Ντανίλο Πάντιτς (δανεικός από την Τσέλσι) και ο στόπερ Μίτελιτς, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μιλένκοβιτς που μετακόμισε στη Φιορεντίνα. Ο Ούρος Τζούρτζεβιτς θεωρείται το αστέρι της ομάδας καθώς σημείωσε πέρυσι 24 γκολ. Πρόκειται για έναν 23χρονο επιθετικό που έχει περάσει επίσης από Παλέρμο και Φίτεσε.
Οσο για την Μπούντουτσνοστ, κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο σε τριπλή ισοβαθμία με Ζέτα και Μλάντοστ καθώς υπερτερούσε στα μεταξύ τους αποτελέσματα.
Τα παιχνίδια του 3ου προκριματικού γύρου στο Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθούν στις 25-26 Ιουλίου και 1-2 Αυγούστου.
Πάμε στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο πρώτος που δικαιούται να χαμογελά είναι ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς θα αντιμετωπίσει μία πρωτάρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, την Ολιμπίκ Ντόνετσκ, μία ομάδα που ιδρύθηκε μόλις πριν από 16 χρόνια.

Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στο Κίεβο και η ρεβάνς στην Τούμπα. Η Ολιμπίκ Ντόνετσκ τερμάτισε πέρυσι στην 4η θέση του ουκρανικού πρωταθλήματος και αυτή είναι η καλύτερη στην ιστορία της. Είναι μία ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και περιορισμένο μπάτζετ.

Η κλήρωση για τον Παναθηναϊκό έφερε άσχημες αναμνήσεις στο άκουσμα της πρώτης ομάδας. Οι Πράσινοι θα αντιμετωπίσουν τη νικήτρια του ζευγαριού Γκαμπάλα – Γιαγκελόνια. Και όλοι θα θυμούνται ότι η Γκαμπάλα ήταν η ομάδα που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2015-2016.

Η ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν είναι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τα δύο τελευταία χρόνια και εκτός από τον Παναθηναϊκό έχει βρεθεί στο ίδιο γκρουπ και με τον ΠΑΟΚ. Προπονητής από τον Δεκέμβριο του 2014 είναι ο 52χρονος Ρομάν Γκριγκόρτσουκ και στην Ευρώπη αγωνίζεται στο «Μπακσέλ Αρένα» στο Μπακού.

Η Γιαγκελόνια έχασε στο νήμα τον τίτλο στην Πολωνία από τη Λέγκια Βαρσοβίας. Εχει μία σημαντική απώλεια, καθώς αποχώρησε ο ηγέτης της, ο εσθονός μέσος Κονσταντίν Βασίλιεφ, ο οποίος πέρυσι είχε 13 γκολ και 12 ασίστ. Η πολωνική ομάδα έφερε 1-1 στο πρώτο ματς με την Γκαμπάλα στο Μπακού, αποκτώντας έτσι ένα μικρό προβάδισμα.
Με προβάδισμα πρόκρισης

Η τύχη χαμογέλασε και στον Πανιώνιο, ο οποίος μπορούσε να βρει στον δρόμο του ομάδες όπως η Μίλαν. Στην περίπτωση πρόκρισης θα αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό γύρο τη νικήτρια του ζευγαριού Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ρέικιαβικ, με την ισραηλινή ομάδα να έχει επικρατήσει 3-1 στο πρώτο παιχνίδι. Ο Πανιώνιος έχει επίσης προβάδισμα πρόκρισης καθώς με εξαιρετική απόδοση νίκησε 2-0 την Γκόριτσα στη Νέα Σμύρνη με δύο γκολ του Γεσίλ.

Η Μακάμπι έχει κατακτήσει 21 πρωταθλήματα και 23 Κύπελλα στο Ισραήλ και δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσει ελληνική ομάδα. Εχει αποκλείσει ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενώ έχει αποκλειστεί από τον Αστέρα Τρίπολης. Οσο για την εκπρόσωπο της Ισλανδίας, δεν είναι η ομάδα που μπορεί να τρομάξει τον Πανιώνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ