Επί ποδός βρίσκονται παραγωγοί και αγροτικές επιχειρήσεις, αναμένοντας να γίνει η εκκίνηση δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά πακέτα για την ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Μετρούν αντίστροφα τον χρόνο περιμένοντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να «τρέξει» τις διαδικασίες. Τα περίφημα Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων βρίσκονται, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, στην τελική ευθεία και η πρόσκληση αναμένεται ότι θα έχει υπογραφεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την ίδια περίοδο σχεδιάζεται να δημοσιευθεί και η προκήρυξη για τις Ομάδες Παραγωγών, όπως και η πρόσκληση του προγράμματος απονιτροποίησης των εδαφών για τον περιορισμό της ρύπανσης του νερού από τη χρήση λιπασμάτων.

Στις 27 Ιουλίου θα ανοίξει και το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή αιτήσεων σε ένα από τα προγράμματα στήριξης της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων (Μέτρο 4.2.2). Αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων οι οποίες, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος, στη ζυθοποιία, προϊόντων κυψέλης, αιθέριων ελαίων, αποσταγμάτων, στη μεταποίηση για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής (π.χ. μαστίχα, γάλα γαϊδούρας) κ.ά.
Συνολικά το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600.000 ευρώ, με δημόσια δαπάνη 120 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει σημαντικό επενδυτικό εργαλείο για την ανάπτυξη καινοτόμων και νέων τεχνολογιών. Αναμένονται επίσης προκηρύξεις για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης κάτω των 600.000 ευρώ, από τις περιφέρειες (και τα τοπικά προγράμματα LEADER τα οποία έχουν εκχωρηθεί σε αυτές), με διαθέσιμους πόρους που θα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος δημοσίευσης δεν έχει προσδιοριστεί και εξαρτάται από την ετοιμότητα των περιφερειακών υπηρεσιών.
Ενταξη του 40% των επιλαχόντων
Οι πίνακες των δικαιούχων Νέων Αγροτών (είχαν καταθέσει αίτηση περίπου 14.700) αναρτήθηκαν προ ημερών στις ιστοσελίδες των περιφερειών και στη Διαύγεια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 241 εκατ. ευρώ, αναμένεται να «κουμπώσει» με τα Σχέδια Βελτίωσης (προϋπολογισμού 353 εκατ. ευρώ) προκειμένου το νέο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπει στην αγροτική παραγωγή να μπορέσει να τα αξιοποιήσει επενδυτικά.

Θα ακολουθήσει η περίοδος των ενστάσεων και αφού ολοκληρωθεί θα προχωρήσει η διαδικασία για την ένταξη επιλαχόντων. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθεί περίπου το 40% των επιλαχόντων. «Οι περιφέρειες που δεν έχουν επιλαχόντες θα μπορούν να προχωρήσουν σε επαναπροκήρυξη» σημειώνει.

Οσον αφορά άλλα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) η κατάσταση έχει ως εξής:
– Για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας προκηρύχθηκε το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης με 240 εκατ. ευρώ.
– Προκηρύχθηκε το μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, με συνολική δημόσια δαπάνη 443 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, θα επαναπροκηρυχθεί με τροποποιήσεις στα κριτήρια ένταξης (για την κτηνοτροφία), καθώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περισσότερες από το αναμενόμενο. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 64.016 αιτήσεις με αιτούμενο προϋπολογισμό ο οποίος ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που υπερέβαινε τον προϋπολογισμό του Μέτρου σχεδόν στο τριπλάσιο. Να σημειωθεί ότι για τη φυτική παραγωγή έχει γίνει η αξιολόγηση και ένταξη, με προϋπολογισμό 223 εκατ. ευρώ.

– Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα για τους Γενετικούς Πόρους στην κτηνοτροφία με 17 εκατ. ευρώ και το μέτρο comfusio (εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων) με 15 εκατ. ευρώ για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων στις καλλιέργειες ροδακινιάς, νεκταρινιάς, βερικοκιάς κ.ά.
– Ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα για την κατάρτιση 12.000 Νέων Γεωργών με 10,2 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.
– Κατανεμήθηκαν πόροι ύψους 39 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για την προκήρυξη του μέτρου της αγροτικής οδοποιίας.
Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, τα οποία έχουν προκηρυχθεί, ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ (το 28% του ΠΑΑ). Το 2016, πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΠΑΑ, οι πληρωμές ανήλθαν σε 650 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (566,8 εκατ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης.
Το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Πυλώνας ΙΙ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) προβλέπει μέτρα, προγράμματα και επενδύσεις κοινοτικών ενισχύσεων 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικούς πόρους περίπου 6 δισ. ευρώ.Με την πρώτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου προωθούνται σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα, δίδεται έμφαση σε νησιά (ιδίως του Ανατολικού Αιγαίου), τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.

Κονδύλια για την προσφυγική κρίση

Με την πρώτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου προωθούνται σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα, δίδεται έμφαση σε νησιά (ιδίως του Ανατολικού Αιγαίου), τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.

Το ποσό ενίσχυσης για τη στήριξη της «μικρής» επιχειρηματικότητας (εκκίνηση νέας επιχείρησης) σε επιλεγμένους τομείς του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με δικαιούχους γεωργούς ή άλλα φυσικά πρόσωπα ήδη εγκατεστημένα σε αγροτικές περιοχές θα κυμαίνεται από 11.000 ευρώ έως και 24.000 ευρώ ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο).

Αυτά τα ποσά θα αυξάνονται αναλογικά κατά 4.000 ευρώ, εφόσον η έδρα των δικαιούχων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές, σε μικρά νησιά (έως 3.000 κατοίκους) καθώς και σε νησιά που έχουν δεχθεί τα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα. Το ποσοστό επιχορήγησης θα ανέρχεται στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, στην τροποποίηση του προγράμματος ενσωματώνονται αλλαγές που αφορούν την απονιτροποίηση. Στο πρόγραμμα θα μπορούν πλέον να ενταχθούν και οι καλλιέργειες ηλίανθου –στη δράση της αμειψισποράς με εναλλαγή της καλλιέργειας με ελαιοκράμβη –με ενίσχυση περίπου 32 ευρώ ανά στρέμμα. Η εφαρμογή των δράσεων αναμένεται να γίνει εντός του 2018.
Στη βιολογική γεωργία θα στηρίζονται στο εξής και νέες καλλιέργειες, όπως είναι τα ρόδια, τα ακτινίδια, τα σύκα, το αβοκάντο, ο καπνός, τα φυλλώδη λαχανικά, τα σταυρανθή, τα βολβώδη, τα ακρόδρυα (κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια κ.ά.), το καρότο, η πατάτα κ.λπ.

Για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης των βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης των εδαφών λόγω της διάβρωσης (Μέτρο 10.1.11) οι νομάδες κτηνοτρόφοι θα αποζημιώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν.

Η δράση θα έχει κοινοτική συμμετοχή 22 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα καλύπτονται έξοδα αγοράς θρυµµατιστή κλαδεµάτων για όσους ελαιοκαλλιεργητές αναλάβουν δεσμεύσεις στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης του ΠΑΑ και εξασφαλίζονται κονδύλια για τη διατήρηση των απειλούµενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ