Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί όλες οι εκκρεμότητες, συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της επιτροπής Αλιβιζάτου, να έχουν κλείσει ως το τέλος του μήνα, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Την ίδια ώρα οι φερόμενοι ως διεκδικητές της αρχηγίας του νέου φορέα έχουν ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις με τον πολιτικό τους περίγυρο διερευνώντας τις προοπτικές καθόδου τους και το ενδεχόμενο συμμαχιών.

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος είχε την προηγούμενη εβδομάδα σειρά επαφών προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των παραγόντων του χώρου. Συναντήθηκε με τους Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Παπανδρέου, εκπροσώπους από τις Κινήσεις Πολιτών και τον Γιάννη Ραγκούση.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να υπάρξει και μια «άτυπη» συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο έτσι κι αλλιώς ανταλλάσσουν απόψεις στο πλαίσιο της φιλικής τους σχέσης. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κοινός τόπος ήταν ότι οι διαδικασίες για την πορεία προς τον νέο φορέα θα πρέπει να κινηθούν με ρυθμούς γρήγορους ώστε να μη χαθεί το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ευχής έργον θεωρείται από όλες τις πλευρές να ανακοινωθεί η σύνθεση της επιτροπής το αργότερο στο τέλος του Ιουλίου, έτσι ώστε στις αρχές του Σεπτεμβρίου να υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Ο κ. Αλιβιζάτος, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης που ανέλαβε, εργάζεται μεθοδικά για την επιτυχία του εγχειρήματος και θεωρεί ότι η όλη διαδικασία αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την επανένωση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη. Αν και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά ο ρόλος του κ. Αλιβιζάτου δεν είναι να πείσει τον κ. Θεοδωράκη να συμμετέχει στο εγχείρημα αλλά να διασφαλίσει με το κύρος του την αξιοπιστία των διαδικασιών που αποφασίστηκαν στο συνέδριο.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι η ανακοίνωση μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Ποταμιού θα δώσει άλλο περιεχόμενο και στον ρόλο του αλλά και στη διαδικασία δημιουργίας του νέου φορέα.

Δεν βιάζεται ο Στ. Θεοδωράκης
Ο κ. Αλιβιζάτος μετά τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, την περασμένη Παρασκευή, είχε μια «φιλική συζήτηση» στο γραφείο του με τον επικεφαλής του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, ωστόσο ο κ. Θεοδωράκης δεν άφησε να διαφανούν οι βαθύτερες σκέψεις του. Το δίλημμα των στελεχών του κόμματος είναι αν θα προχωρήσουν με την Ωρα Αποφάσεων και άλλες προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού χώρου στη δημιουργία ενός «εκσυγχρονιστικού πόλου» ή αν θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες δημιουργίας του νέου φορέα.

Στην πρώτη περίπτωση το ρίσκο αφορά την εκλογική επιβίωση. Θα μπορέσει ένα τέτοιο σχήμα να πετύχει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση; Στη δεύτερη, τη φυσιογνωμία του. Στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την ένωση των δυνάμεων του χώρου αλλά αναρωτούνται «αν έχει θέση το Ποτάμι σε ένα σχήμα με ασαφή πολιτικό προσανατολισμό που θα θολώσει το στίγμα μας». Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν θα ανοίξει σύντομα τα χαρτιά του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού περιγράφεται ως ένας υπομονετικός παίκτης στην πολιτική σκακιέρα. «Δεν βιάστηκε όταν πιεζόταν από τη δημοσκοπική καθίζηση του Ποταμιού, γιατί να βιαστεί τώρα που το κόμμα του παρουσιάζει δειλές τάσεις ανόδου;» τονίζουν φιλικοί παίκτες στον κεντροαριστερό χώρο.

Προβληματισμός υπάρχει και στη Χαριλάου Τρικούπη. «Δεν νομίζω ότι τελικά ο Θεοδωράκης θα έλθει» αναφέρει στο «Βήμα» επιτελικό στέλεχος του ΠαΣοΚ και σημειώνει: «Στην περίπτωση που δεν συμμετάσχει το Ποτάμι, το κεφάλαιο της ενωμένης Κεντροαριστεράς λαμβάνει τέλος. Προχωράμε στην εκλογή του επικεφαλής και στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και θα κάνουμε ταμείο στις κάλπες των εθνικών εκλογών».

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεχίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου. Ως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η σύνθεση του 50μελούς οργάνου που θα αποτελέσει την «κεντρική επιτροπή» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να πραγματοποιηθεί η πρώτη του συνεδρίαση.

Οι υποψηφιότητες και το συνέδριο του ΠαΣοΚ

Κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο των υποψηφιοτήτων, που και αυτές θα επηρεαστούν από τη συμμετοχή ή μη του Ποταμιού στο ενοποιητικό εγχείρημα. Στην περίπτωση που συμμετέχει το Ποτάμι, η βέβαιη υποψηφιότητα του κ. Θεοδωράκη εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση και άλλων υποψηφιοτήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι αβέβαιο αν όλοι οι φερόμενοι ως υποψήφιοι (Ανδρουλάκης, Θεοχαρόπουλος, Μανιάτης, Κωνσταντινόπουλος, Ρέππας, Γερουλάνος) θα φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Αίσθηση προκάλεσε το «μανιφέστο» του Παύλου Γερουλάνου, με το οποίο η ΔΗΣΥ χαρακτηρίζεται «κενή πολιτικού περιεχομένου» και «πολιτικά ανύπαρκτη» ενώ τονίζεται η προσήλωση στις διαχρονικές αξίες και τα σύμβολα του ΠαΣοΚ.

Η δημοσιοποίηση του κειμένου ερμηνεύθηκε ως πρώτο βήμα για την εκδήλωση της υποψηφιότητάς του. Μια άλλη ερμηνεία, καθώς θεωρείται αντιφατικό να θέλεις να θέσεις υποψηφιότητα ως επικεφαλής της ΔΗΣΥ με… ατζέντα ΠαΣοΚ, είναι ότι ο κ. Γερουλάνος θέλησε να μεταφέρει το βάρος της συζήτησης από το οργανωτικό στο πολιτικό πλαίσιο.

Της άποψης αυτής είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, που επιμένει ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα θα πρέπει να προηγηθεί της εκλογής του επικεφαλής του, θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά και να μην εξελιχθεί σε μια πασαρέλα υποψηφίων. Εκτιμά μάλιστα ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει σε χρονική απόσταση από το συνέδριο του ΠαΣοΚ, που προγραμματίζεται προς το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να αντιπαραθέσουν τις απόψεις τους.

Την άποψη ότι δεν μπορεί η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα να γίνει αμέσως μετά το συνέδριο του ΠαΣοΚ συμμερίζεται και η ΔΗΜΑΡ. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του τον Σεπτέμβριο και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος. Η παράμετρος αυτή φαίνεται ότι θα επηρεάσει και την απόφαση του Γιάννη Μανιάτη, ενώ υπέρ του ενιαίου φορέα έχει ταχθεί και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Αντιδράσεις, τέλος, προκαλεί η φημολογία που θέλει το συνέδριο του ΠαΣοΚ να αναβάλλεται μετά τη διαδικασία εκλογής αρχηγού του νέου φορέα δημιουργώντας ερωτηματικά για τη διεξαγωγή του. «Το συνέδριο όχι μόνο θα γίνει πριν αλλά και θα αποτελέσει το κρας τεστ για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν» διαμηνύεται σε αυστηρούς τόνους από την πλευρά των διαφωνούντων.

«Το λογικό είναι το συνέδριο του ΠαΣοΚ να γίνει πριν από τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου φορέα» μεταδίδει η Χαρ. Τρικούπη προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής που θα το προετοιμάσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ