«
Οταν ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει» δήλωσε ο
Κυριάκος Μητσοτάκης με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα ώστε το μήνυμά του να φτάσει, όχι μόνο στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, στα οποία απευθυνόταν εκείνη την ώρα, αλλά στον κάθε πολίτη που έχει στρέψει το βλέμμα του προς τη ΝΔ.
Ενώπιον ενός ακροατηρίου περίπου 300 ατόμων, τα οποία δεν ήταν πλήρως συντονισμένα με τις δικές του επιλογές –παρότι εξέφραζαν τη χαρά τους επειδή το κόμμα «καλπάζει προς την αυτοδυναμία»-, ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να ισορροπήσει σε μια λεπτή γραμμή. Χωρίς να αντιδικήσει με τον κομματικό μηχανισμό, δεν έβαλε σταγόνα νερό στο κρασί του. «Τιμώ και σέβομαι όλα τα παλαιότερα στελέχη μας. Αλλά η ανανέωση είναι όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόμματός μας» ξεκαθάρισε. Εμεινε ωστόσο στον αέρα το ερώτημα: ποιος θέλει να κλείσει τις πόρτες της ΝΔ;
Η μάχη της ανανέωσης θα είναι μία από τις δυσκολότερες που θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης, εξαιτίας των ισχυρών εσωτερικών αντιστάσεων. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής εμφανίστηκαν καθαρά τα δύο κομμάτια της ΝΔ τα οποία προσπαθεί να συγκεράσει, το παλαιοκομματικό και το νεωτεριστικό. Είχε μάλιστα ενδιαφέρον ότι ο διαχωρισμός δεν ήταν ηλικιακός, αλλά φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Το καρφί στα μάτια αρκετών νεοδημοκρατών είναι το Μητρώο Στελεχών, το «βασικό εργαλείο διεύρυνσης» του κόμματος, όπως το χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς.
Στο Μητρώο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο γραμματέας του κόμματος
Λευτέρης Αυγενάκης, έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα περίπου 3.000 βιογραφικά, με μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων τα 42 έτη και έχουν διεξαχθεί 1.200 συνεντεύξεις. Ηδη 65 επιλεγέντες μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία τους. Στην Αττική τα άγνωστα νέα στελέχη δεν είναι εύκολο να αναδειχθούν, στην περιφέρεια όμως η παρουσία τους έγινε αισθητή και σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.
Βουλευτές που η εκλογή τους δεν είναι εξασφαλισμένη, πρώην βουλευτές που επιθυμούν να επανεκλεγούν, φιλόδοξα τοπικά στελέχη και αρκετές νομαρχιακές επιτροπές που προετοιμάζονται για το παραδοσιακό γιουρούσι στο κράτος, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε από περιφερειακά στελέχη και στην Πολιτική Επιτροπή. «Να προσέξουμε ποιους θα έχουμε μαζί μας». «Το Μητρώο Στελεχών έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μικρές κοινωνίες, να μη φτάσουμε σε διαχωρισμό των στελεχών», «να κοιτάξουμε αυτούς που έμειναν και στήριξαν το κόμμα στα δύσκολα χρόνια». Ανάμεσα στις ανησυχίες για την υπερφορολόγηση των πολιτών, τον κίνδυνο συρρίκνωσης διάφορων επαγγελματικών κλάδων, την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικογένειας, οι αιχμές για το άνοιγμα του κόμματος στους… παρείσακτους έπεφταν σαν σταγόνες δηλητήριο.
Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να υψώσει τον τόνο της φωνής του, χωρίς να γίνει υπεροπτικός ή απολογητικός, δεν άφησε λέξη να πέσει κάτω. Επαιρνε τον λόγο ανάμεσα στις τοποθετήσεις για να υπενθυμίσει ότι απευθύνονται σε δικαιολογημένα δύσπιστους πολίτες, τους οποίους χρειάζεται να κερδίσουν με το πρόγραμμά τους αλλά και με το παράδειγμά τους, ότι η ανανέωση θα συνεχιστεί –«
στο θέμα αυτό δεν θα κάνω πίσω» τόνισε.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος είπε ότι η ΝΔ θα πρέπει να στραφεί στο 30% των πολιτών που παρακολουθούν τις εξελίξεις από απόσταση και δεν συντάσσονται με κανένα κόμμα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να μιλάμε με όλη την ελληνική κοινωνία χωρίς διακρίσεις». «Αυτό δεν σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι συμφωνούμε με όλους, δεν χωρίζουμε τους πολίτες σε καλούς και κακούς, δεν επιτιθέμεθα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο facebook σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποσχόμαστε και δεν λαϊκίζουμε. Πράγματι, υπάρχει ένα 30% – 40% των πολιτών που δεν ακούει κανέναν. Να τους μιλήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Θέλει δουλειά, δεν θέλει αλαζονεία, και κυρίως δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν κυβέρνηση όταν έχουμε ακόμη να κερδίσουμε τις εκλογές».
Αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ τα έλεγε στα λίγα στελέχη του κόμματος και στους δέκα βουλευτές που έμειναν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Η απουσία περίπου των 2/3 της Πολιτικής Επιτροπής προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου
Διονύση Χατζηδάκη.
«
Η Πολιτική Επιτροπή δεν είναι εδώ, είναι έξω από αυτή την αίθουσα. Είμαστε προ των πυλών της εξουσίας, αν νομίζουν κάποιοι ότι με μια φωτογραφία και με το facebook θα είναι οι εκλεκτοί και οι μελλοντικοί, είναι γελασμένοι. Ο κόσμος θέλει αγωνιστές και εργάτες που ιδρώνουν κάθε μέρα» είπε με κοφτερή γλώσσα. «
Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συγκέντρωση της Πολιτικής Επιτροπής» είπε ο κ. Μητσοτάκης, «
αν θέλει το όργανο να έχει κύρος και ουσία θα πρέπει να το διεκδικήσει μόνο του. Ολοι αξιολογούνται. Η ομαδική δουλειά είναι και δική σας ευθύνη, δεν είναι μόνο δική μου».
Ισχυρή η αντίσταση της παραδοσιακής βάσης Στη ΝΔ ισχύει αυτό που έλεγε ο Τολστόι, ότι ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά δεν θέλουν να αλλάξουν τον εαυτό τους. Τα περισσότερα «γαλάζια» στελέχη διαβεβαιώνουν ότι θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση αλλά ούτε λόγος να σπάσουν το παλαιό κέλυφος, να καταργήσουν την κομματική επετηρίδα, να παραδώσουν οι παλαιότεροι τη βουλευτική έδρα σε νεότερους.
Η αντίσταση της παραδοσιακής βάσης είναι ισχυρή και ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί εξίσου ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια να ανανεώσει το κόμμα του προτού επιχειρήσει να αλλάξει τη χώρα. Θα κάνει, άραγε, ρήξη ή βελούδινη επανάσταση;
Προς το παρόν, αξιοποιεί τον χρόνο της αντιπολίτευσης δουλεύοντας τα θέματα των μελλοντικών κυβερνητικών προτεραιοτήτων, επενδύοντας στην απευθείας επαφή του με τους πολίτες –«
πράγμα που δεν μπορεί να κάνει πια ο Τσίπρας» σχολιάζουν στην Πειραιώς –και δεν αποφεύγει κινήσεις που λειτουργούν σαν μικρά «ηλεκτροσόκ» στο συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ, όπως η συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ομοφυλοφιλικής και τρανς κοινότητας.
Ανοίγει μοντέρνα ζητήματα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια, εκσυγχρονίζοντας στην πράξη την ατζέντα του κόμματος, το οποίο επανατοποθέτησε στο πολιτικό φάσμα με δύο φράσεις: «Η ΝΔ», είπε, «ήταν και είναι στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Λειτούργησε πάντα ως ο βασικός πόλος γύρω από τον οποίο περιστρέφονται και συσπειρώνονται οι υγιείς δυνάμεις, οι δυνάμεις της πολιτικής αλλαγής, των μεταρρυθμίσεων, της πραγματικής προόδου». Μεγάλη σημασία δίνεται στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου και στο συνέδριο του κόμματος, στα τέλη Νοεμβρίου.
Με όση σταθερότητα προσπαθεί να τρυπήσει τον βράχο της ΝΔ με τόση επιμονή ο κ. Μητσοτάκης αποδομεί την κυβέρνηση, μιλώντας για «
ηθική γύμνια», χαρακτηρίζοντάς την «
πολιτική παράγκα, φτιαγμένη με λάσπη και ψέματα» η οποία «
τρίζει και κλονίζεται». Η οικονομία και η υπόθεση Καμμένου, για την οποία στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι «
έχει βάθος», δεν φεύγουν καθόλου από την ατζέντα της ΝΔ. Την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στη Βουλή το αίτημα της ΚΟ του κόμματος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την «
εξωθεσμική εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση Noor 1».
Παράλληλα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος με ερώτησή του προς τον Σταύρο Κοντονή επισήμανε τη δικομανία του κ. Καμμένου και ζήτησε στοιχεία για τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του και για τον αριθμό των μηνύσεων που έχει καταθέσει ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος μετατρέπεται σε σύμβολο παρακμής της κυβέρνησης ακόμη και στα μάτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ