Χωρίς λογική

Τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2017

Τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 δείχνουν πτώση 42,9% αφού διαμορφώθηκαν στα 1,09 δισ. ευρώ έναντι 1,92 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Ηταν μια εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι καπνοβιομηχανίες, αλλά και παράγοντες της οικονομικής ζωής, επισημαίνοντας πως όταν υπερφορολογείς ένα προϊόν, μοιραία αυτό δεν θα έχει την απόδοση που περιμένεις αφού το προϊόν θα γίνει «ακριβό» και μη ανταγωνιστικό, άρα θα υποχωρήσουν οι πωλήσεις και κατ’ επέκταση τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει το κράτος από τη φορολόγησή του.
Τι έχει συμβεί; Η νέα φορολόγηση στα καπνικά προϊόντα από 1ης Ιανουαρίου του 2017 οδήγησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ να αντιπροσωπεύουν το 90% της τιμής του πακέτου από 83% προηγουμένως, καθιστώντας τα προϊόντα καπνού ως τα πλέον φορολογημένα προϊόντα στην Ελλάδα –τα καύσιμα έχουν φόρο 70% και τα ποτά 63%.
Το ποσοστό του 90% έδωσε και την πρωτιά στην Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον μεγαλύτερο φόρο στα τσιγάρα, από την πέμπτη θέση που ήταν στο τέλος του 2016.
Ακολούθησαν αυξήσεις από τις καπνοβιομηχανίες καθώς από τα 3,71 ευρώ, που ήταν η τιμή του πακέτου, με τη νέα φορολογία τα 3,33 ευρώ θα ήταν φόρος και η εφοδιαστική αλυσίδα (καπνοβιομηχανίες, χονδρέμποροι, λιανεμπόριο) έπρεπε να μοιραστεί 0,38 ευρώ, που δεν έφταναν ούτε για τα λειτουργικά έξοδα.
Η αύξηση της τιμής οδήγησε τους καταναλωτές στις πιο φθηνές λύσεις της νόμιμης αγοράς αλλά κυρίως στα λαθραία τσιγάρα, εξού και η βουτιά των φορολογικών εσόδων το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Το πάθημα δεν έγινε μάθημα στους κυβερνώντες, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2008 τα φορολογικά έσοδα από τα καπνικά προϊόντα είχαν διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ.

Από το 2010 και μετά μεσολάβησαν 7 αυξήσεις ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης φτάνοντας τη φορολογία να αντιστοιχεί στο 83% της τελικής τιμής ενός πακέτου αλλά τα έσοδα για το κράτος στο τέλος του 2015 μόλις και μετά βίας έφτασαν τα 3,1 δισ. ευρώ.

Οι φόροι όμως κατέστρεψαν τη νόμιμη αγορά –50% μείωση –και οδήγησαν τους καπνιστές στα λαθραία τσιγάρα.

Το 2008 το παράνομο τσιγάρο αντιπροσώπευε το 2,2% της συνολικής αγοράς, ενώ το 2016 έφτασε το 19%. Η Ελλάδα κατέλαβε το 2016 τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.