Κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου, καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην αγορά. Στη διατήρηση της τιμής του αργού σε αυτά τα επίπεδα συνέβαλε και η δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), κατά την οποία η προσφορά θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από το αναμενόμενο και παρά τις αποφάσεις του OPEC για περιορισμό της παραγωγής από τον Ιανουάριο του 2017 ως και τον Μάρτιο του 2018.
Σύμφωνα με την IEA, η αυξημένη κατανάλωση εν όψει των θερινών μηνών σε χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη ζήτηση για το πολύτιμο αγαθό, η οποία θα υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από χώρες που δεν αποτελούν μέλη του OPEC και άρα δεν επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Οργανισμού σχετικά με την παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένες εμφανίζονται και σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Οι απόψεις για το πώς θα κινηθεί εν τέλει η αγορά τους επόμενους μήνες –μέχρι και το κλείσιμο του έτους –διίστανται, ενώ την ίδια στιγμή η προσοχή αναπόφευκτα στρέφεται και στο τι μέλλει γενέσθαι το 2018.
Η Saxo Bank μέσω του επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, Ολε Χάνσεν, εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες η τιμή του αργού πετρελαίου Brent μπορεί να σημειώσει μια ισχυρή αύξηση μέχρι τα 55 δολάρια το βαρέλι. Για την επόμενη χρονιά, όμως, οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν εκ νέου μια αδύναμη περίοδο για τις τιμές, ορμώμενη από την πιθανή αδυναμία του OPEC και της Ρωσίας να επιμηκύνουν το διάστημα περιορισμού της παραγωγής.

Στο ίδιο κλίμα αισιοδοξίας κυμαίνονται και οι προβλέψεις της UBS. Ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας, Τζιοβάνι Σταουνόβο, δεν αποκλείει αύξηση στην τιμή του Brent ακόμη και παραπάνω από 20%, στα 60 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι πιο συγκρατημένες απόψεις που, παρότι συμφωνούν στην ανοδική τάση των τιμών, εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν αυτά τα ποσοστά.

Η Bank of America Merrill Lynch περιόρισε τις προβλέψεις της για το Brent στα 50 δολάρια το βαρέλι (από τα 54) για το τρέχον έτος και στα 52 δολάρια για το 2018 (από τα 56).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ