θέατρο

«Ειρήνη» στην Επίδαυρο
Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη», σε μουσική Νίκου Κυπουργού, σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και λιμπρέτο του Δημοσθένη Παπαμάρκου, κατεβαίνει στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Με τον Τζίμη Πανούση και το Εθνικό Θέατρο. Την Παρασκευή και το Σάββατο, στις 21.00.

«Βάκχες: Μια Λειτουργία»
Με πυρήνα τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Διονύσου ως ξένου και με κεντρικό άξονα τη μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους, η Μάρθα Φριτζήλα σκηνοθετεί τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Λυκείου Επιδαύρου. Η παράσταση ενώνει την «οργιαστική» ροκ με τους αφρικανικούς ρυθμούς και τους αραβικούς μουσικούς δρόμους και στοχεύει να μεταβληθεί σε μουσικό θεραπευτικό δρώμενο. Θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο στάδιο της Επιδαύρου με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου, την Τρίτη, στις 21.30.

Περιοδεύων «Ζορμπάς»
Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί τον «Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη σε διασκευή Ρέππα – Παπαθανασίου, με τον Γρηγόρη Βαλτινό στον επώνυμο ρόλο. Σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια Ντένη Βαχλιώτη, κίνηση Δημήτρης Παπάζογλου, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Ναταλία Δραγούμη, Μέμος Μπεγνής, Ταμίλα Κουλίεβα, Νίκος Βερλέκης κ.ά. Τη Δευτέρα στον Βόλο, την Τρίτη στη Λάρισα, την Τετάρτη στα Γιάννενα, την Πέμπτη στη Βέροια, την Παρασκευή στα Γιαννιτσά και το Σάββατο στην Αμφίπολη (21.30).
Η «Λυσιστράτη» εκτός Αττικής
Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» ξεκινά την περιοδεία της εκτός Αθηνών. Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Μπέζος. Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ναταλία Τσαλίκη και ο Γιάννης Μπέζος. Απόψε στην Αρχαία Ολυμπία και από την Τετάρτη ως το Σάββατο στην Κρήτη. Ωρα έναρξης: 21.00.
όπερα

«Τροβατόρε» στο Ηρώδειο
Τον «Τροβατόρε» του Βέρντι, στη σκηνοθεσία του Ιταλού Στέφανο Πόντα, αναβιώνει στο Ηρώδειο η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης. Ερμηνεύουν οι Πιέρο Πρέτι/Βάλτερ Φρακάρο (Μανρίκο), Τσέλια Κοστέα (Λεονόρα), Γελένα Μανίστινα (Ατσουτσένα), Δημήτρης Πλατανιάς/Δημήτρης Τηλιακός (Κόμης ντι Λούνα), Τάσος Αποστόλου (Φεράντο). Στις 21, 23, 25, 27/7. Στις 21.00.

χορός
Γλυκός πυρετός
Ο καταλανός χορογράφος Πέρε Φάουρα ενσωματώνει στοιχεία της ποπ κουλτούρας στο έργο του και τα επαναδιατυπώνει σε εμφανώς θεατρική φόρμα. Το Sweet Fever, που εντάσσεται στην τριλογία Sweet Suites, αποτελεί μια χορογραφία-λούπα με αφετηρία τον εμβληματικό χορό της «Fever Night» από τη θρυλική ταινία «Πυρετός το Σαββατόβραδο». Η χορογραφία του Φάουρα προορίζεται να ερμηνευθεί από ομάδα εθελοντών και επαγγελματιών χορευτών και δομείται με τη μορφή επανάληψης, που ξεκινά από την πιστή ανάπλαση της αρχικής χορογραφίας και, με την εισαγωγή σταδιακών αλλαγών, φτάνει στο σημείο της πλήρους παραμόρφωσής της. Η παράσταση βρίσκεται σε διάλογο με ποικίλα θεατρικά στοιχεία, βίντεο, μουσική, φώτα κ.ά. Στις 16-17 Ιουλίου, στο BIOS, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 21.00.
Με δύναμη από τη Ρουάντα
«Unwanted» («Ανεπιθύμητα») είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, χώρος Η’) η γεννημένη στη Ρουάντα και εγκατεστημένη στη Γαλλία χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Ντοροτέ Μινιανεζά. Η δημιουργός ήταν μόλις 12 ετών όταν στην πατρίδα της ξέσπασε η γενοκτονία του 1994. Αντλώντας από τη φρικιαστική εμπειρία του πολέμου, η Μινιανεζά συνέλαβε και χορογράφησε μια παράσταση που αποτίει φόρο τιμής στις γυναίκες οι οποίες βίωσαν την κτηνωδία και των οποίων τα σώματα κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν, εξευτελίστηκαν, σώματα-αντικείμενα, ανεπιθύμητα. Η Μινιανεζά οραματίζεται την παράσταση σαν μια κληρονομιά που παραδίδεται από τη μία γυναίκα στην άλλη, μια κληρονομιά που δεν πρέπει να λησμονηθεί. Στις 18-19/7, στις 21.00.


μουσική

Στην «Ταράτσα του Φοίβου»
Ο Φοίβος Δεληβοριάς συνεχίζει τις μουσικές βραδιές του στην Ταράτσα, με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε εβδομάδα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη στην παρέα προστίθενται ο Σταμάτης Φασουλής και ο Κωστής Μαραβέγιας. Στις 21.00.


έκθεση



Ζολώτας στα Χανιά
Εκθεση για τον Ξενοφώντα Ζολώτα παρουσιάζεται στο Κατάστημα Χανίων της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» και αφορά τη ζωή και το έργο του. Ωρες λειτουργίες: Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00 – 14.30 και Παρασκευή: 08.00 -14.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ