Tο οικονομικό σκάνδαλο που ταλανίζει (και εξοργίζει) τη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια έφερε μια καταδίκη που προκάλεσε πάταγο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένας πρώην πρόεδρος -μάλιστα εξαιρετικά δημοφιλής- καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών.
Ο 71χρονος Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, ο πολιτικός που ήρθε στην εξουσία το 2003 υποσχόμενος ένα πιάτο φαγητό για κάθε Βραζιλιάνο, έχει ακόμα μια ευκαιρία: Άσκησε έφεση και μέχρι τότε παραμένει στο σπίτι του.
Αν η Δικαιοσύνη επικυρώσει την ποινή, τότε θα πάει φυλακή. Ούτε λόγος βέβαια για αυτό που εδώ και πολύ καιρό ακουγόταν, την επιστροφή του στην πολιτική με διεκδίκηση της προεδρίας το 2018 για λογαριασμό του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ).
Υπενθυμίζεται ότι από το PT προερχόταν και η Ντίλμα Ρουσέφ που τον διαδέχθηκε στην προεδρία το 2011, αλλά καθαιρέθηκε το 2016.
Το σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο τον ενεργειακό κολοσσό Petrobras έφερε και συνεχίζει να φέρνει αποκαλύψεις για δωροδοκίες, μυστικούς λογαριασμούς και offshore. Δεν έχει αφήσει δε ανεπηρέαστο κανέναν πολιτικό σχηματισμό.
Από κοντά και άλλα σκάνδαλα με δωροδοκίες. Ακόμα και ο νυν πρόεδρος, Μισέλ Τέμερ, ο άνθρωπος που έριξε την Ρουσέφ από την εξουσία, είναι ένα βήμα από το δικαστήριο.
Δεκάδες άλλοι πολιτικοί και γερουσιαστές είναι υπό έρευνα ή έχουν μπει στη φυλακή. Ορισμένοι δε, προφανώς εξοργισμένοι που βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα, έχουν ανοίξει το στόμα τους και αποκαλύπτουν…
Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είναι βυθισμένη σε ύφεση. Kαι οι πολίτες αντιμετωπίζουν την πολιτική με τον γνωστό κυνισμό του «όλοι το ίδιο είναι».
Πολιτικοί παρατηρητές και αναλυτές συμφωνούν πάντως στο εξής: αν ο «Λούλα» δεν αθωωθεί στο Εφετείο, επομένως δεν διεκδικήσει την προεδρία το 2018, θα ανοίξει ο δρόμος για άλλους.
Υπάρχει πάντοτε η Μαρίνα Σίλβα με τις γνωστές ευαισθησίες σε θέματα περιβάλλοντος. Είναι αγαπητή και δημοφιλής, αλλά -λένε αρκετοί- δεν είναι όσο χαρισματική θα έπρεπε για να πείσει τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων.
Στις προεδρικές εκλογές του 2014 τα πήγαινε πολύ καλά και όλοι την έβλεπαν στον β’ γύρο με την Ντίλμα Ρουσέφ. Τελικά έμεινε από δυνάμεις και τερμάτισε τρίτη με σημαντικό πάντως ποσοστό της τάξης του 21%.
Υπάρχουν όμως και άλλα ονόματα που μπορεί να βγουν στην επιφάνεια, έτοιμα να κεφαλαιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών από τη βουτηγμένη στα σκάνδαλα πολιτική ελίτ.
Υπάρχει ο «φωνακλάς» Σίρο Γκόμες, πολιτικός καριέρας που υπηρέτησε και σε κυβερνήσεις του «Λούλα», ο οποίος θα μπορούσε να πλασαριστεί ως αντικυβερνητικός υποψήφιος.
Πολιτεύεται με το Εργατικό Κόμμα (PDT) που τάχθηκε κατά της καθαίρεσης της Ρουσέφ το 2016. Ο ίδιος μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον νυν πρόεδρο Τέμερ ως «αρχιπραξικοπηματία» στην επιχείρηση να βγει από τη μέση η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας.
Yπάρχει και ο Ζοάο Ντόρια, ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας από τον χώρο των ΜΜΕ που εξελέγη δήμαρχος του Σάο Πάολο και προέρχεται από το κεντρώο PSDB, το κόμμα που κυριάρχησε στη Βραζιλία μέχρι την άνοδο του «Λούλα» στην εξουσία.
Ο Ντόρια είχε υπάρξει παρουσιαστής της βραζιλιάνικης έκδοσης του show, Τhe Apprentice, που στις ΗΠΑ δημιούργησε και παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Ζήτω η Βραζιλία. Ο πλέον ξεδιάντροπος άνθρωπος καταδικάστηκε σε 9,5 χρόνια φυλάκιση» έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στην απόφαση της δικαιοσύνης για τον πρόεδρο Λούλα. Σαφής στο μήνυμα και στον στόχο του.
Ο Σέρζιο Πράσα, πολιτικός επιστήμονας από το Ίδρυμα Getulio Vargas (ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας), είπε στο Reuters μια μεγάλη αλήθεια: Η καταδίκη του πρώην προέδρου αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία της χώρας (με την έννοια ότι ένας πρόεδρος κρίθηκε ένοχος), αλλά αποτελεί και μια κορυφαία στιγμή στη μάχη κατά της ατιμωρησίας.
«Ο Βραζιλιάνος δεν θα ανεχθεί πλέον έναν υποψήφιο που δεν είναι ‘καθαρός’ και αυτό είναι μια πραγματική εξέλιξη για τη Δημοκρατία μας».
Το ζητούμενο βέβαια είναι ποιος πολιτικός θα καλύψει το κενό. Και πώς ακριβώς θα εννοεί την «καθαρότητα» που θα προτείνει στο εκλογικό σώμα. Το 2018 δεν είναι και τόσο μακριά.