Χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά, σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη και την υπέρταση στους άνδρες, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Research.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας και Υγείας της Νοτίου Αυστραλίας, μελέτησαν την ανεξάρτητη σχέση ανάμεσα σε χρόνιες παθήσεις στους άνδρες και στις συγκεντρώσεις των φθαλικών ενώσεων.
Σε συσκευασίες, παιχνίδια, ιατρικές συσκευές και φάρμακα
Οι εν λόγω χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως συσκευασίες τροφίμων, παιχνίδια, ιατρικές συσκευές και φάρμακα.
Σε δείγμα 1.500 ανδρών που έλεγξαν, φθαλικές ενώσεις περιείχαν τα ούρα του 99,6% αυτών που ήταν 35 ετών και άνω.
«Η συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και της υπέρτασης ήταν αυξημένη στους άνδρες με υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό τους. Αν και προς το παρόν δεν κατανοούμε τους ακριβείς λόγους που οι φθαλικές ενώσεις σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νοσηρότητα, ξέρουμε πως οι χημικές αυτές ουσίες έχουν επίπτωση στο ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου το οποίο και ελέγχει την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και τη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία. Εκτός από τις χρόνιες παθήσεις, οι φθαλικές ενώσεις σχετίζονται επίσης με αυξημένα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών βιοδεικτών στο σώμα», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Ζάμιν Σι, κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνδρες που τρώνε λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και προτιμούν περισσότερο τα κατεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα και πίνουν ανθρακούχα αναψυκτικά, έχουν υψηλότερα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους.
«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ το 82% των ανδρών που ελέγξαμε ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καταστάσεις που είναι γνωστό ότι προδιαθέτουν στην εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων, συνεκτιμήσαμε και αυτή την παράμετρο αλλά ο συσχετισμός μεταξύ υψηλών φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό και της νοσηρότητας δεν άλλαξε», συμπληρώνει ο ερευνητής.
Και γυναικεία υπόθεση
Κι ενώ η μελέτη έγινε σε άνδρες σπεύδει να τονίσει ότι τα ευρήματα αφορούν και τις γυναίκες «γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την έρευνα ώστε να δούμε αν η μείωση της έκθεσης στις φθαλικές ενώσεις μαζί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων νοσημάτων», λέει.
Newsroom ΔΟΛ