«Εξαιρετική είδηση» και «καθοριστικό βήμα» για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι η χώρα βγαίνει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ» είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας.

«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018.

»Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης».

Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι «δεν ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

«Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, πρροωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά για την ελληνική οικονομία».

«Για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα της ανισότητας και της ανυπαρξίας οικονομικής προόδου, οι κυβερνήσεις των κομμάτων που με μεγάλη ευκολία μας έβαλαν στα μνημόνια, πριν μας βάλουν, στήριξαν τις σπάταλες πολιτικές τους στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση. Η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης, εξανέμισε το 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ολέθρια επιλογή που υιοθετήθηκε σχεδόν πανηγυρικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για να αναγνωριστεί, κατόπιν εορτής, από τους ίδιους τους θεσμούς, ως λανθασμένη και καταστροφική» είπε.

Αναπτυξιακό μοντέλο, μείωση της ανεργίας

«Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μια άλλη παράμετρος είναι η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Η ενίσχυση του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο.

«Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

»Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας, αποσπασματικότητα και αναποτελεσματικότητα.

»Η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφορία η ανεπάρκεια, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις και η υποταγή σε επικίνδυνες ιδεοληψίες που θεωρούν ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης».

«Θέλουμε εσάς τους παραγωγικούς και κοινωνικοί φορείς στην κάθε περιφέρεια, όχι απλά κομπάρσους σε στημένες παραστάσεις αλλά συμπρωταγωνιστές σε ένα έργο πρωτότυπο, που μαζί θα συνθέσουμε, μαζί θα δημιουργήσουμε».

Ένταση έξω από το χώρο που μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας

Ένταση μεταξύ συγκεντρωμένων και των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Δ.Μακεδονίας, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης.

Εργαζόμενοι στην ΔΕΗ Κοζάνης και μέλη άλλων σωματείων, εμφανίστηκαν με ένα φέρετρο έξω από το εκθεσιακό κέντρο, διαμαρτυρόμενοι για τις τελευταίες εξελίξεις με την Επιχείρηση.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν και τον χώρο του συνεδρίου, αλλά τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί.

«Ο κ. Τσίπρας εισπράττει τα επίχειρα της αναξιόπιστης πολιτικής του» σχολίασε η ΝΔ. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η., όπως και όλοι οι πολίτες, ζητούν αξιοπιστία από τον πολιτικό κόσμο.

Γι’ αυτό όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τις μονάδες της Δ.Ε.Η. στο Αμύνταιο έγινε δεκτός με σεβασμό και είχε ουσιαστικό διάλογο μαζί τους για τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνει.

Αυτό ίσχυσε και όταν οι απόψεις τους ήταν διαφορετικές.

Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας που έχει εξαπατήσει την κοινωνία με ψέματα, δεν γίνεται πλέον αποδεκτός ως συνομιλητής. Απομονώνεται από τους πολίτες και αντιδρά με αυταρχισμό.

Εισπράττει τα επίχειρα της αναξιόπιστης πολιτικής του».