Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 κατεγράφη βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ) για την οικονομία κατά το επόμενο δωδεκάμηνο. Ο Γενικός Δείκτης GMCCI, ο οποίος προκύπτει ως ο μέσος όρος των υποδεικτών GMCCI –Οικονομική Συγκυρία και GMCCI –Παραγωγικοί Συντελεστές έγινε θετικός, για πρώτη φορά από το 2014.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης GMCCI από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και μετά βελτιώνεται συνεχώς. Αυξήθηκε από -20,2% στο τέλος Μαρτίου 2016 σε +6,4% στο τέλος Ιουνίου 2017.

Ο υποδείκτης GMCCI – Οικονομική Συγκυρία, που εξετάζει το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, την ανεργία, τις ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τις εξαγωγές και το ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών, αυξήθηκε απότομα από 0,4% στο τέλος Μαρτίου σε 17,3% στο τέλος Ιουνίου. Σημειώνεται ότι, η εν λόγω διαφορά βρισκόταν στο -4,6% πριν από ένα χρόνο. Οι θετικές αυτές εξελίξεις προφανώς σχετίζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος και τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Υπογραμμίζεται ότι η βελτίωση του δείκτη προέρχεται κυρίως από τις προσδοκίες για ταχύτερη μεγέθυνση τη οικονομίας, μείωση της ανεργίας και, σε μικρότερο βαθμό, αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Η πορεία των υποδεικτών GMCCI-Οικονομική Συγκυρία και GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές ήταν παράλληλη το δεύτερο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, ο υποδείκτης GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές βελτιώθηκε από -15,4% σε -4,4%, που είναι η υψηλότερη τιμή του από το τέλος του 2014. Βελτίωση καταγράφηκε στις εκτιμήσεις για την πορεία όλων των μεγεθών που περιέχονται στο δείκτη, δηλαδή συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, θεσμικό πλαίσιο και επιχειρηματικότητα, εκτός από την αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, όπου υπήρξε μικρή μείωση.
Τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση παραμένουν η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος και η υψηλή φορολογία. Ακολουθούν η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.